Karamel v Mexiku na viacero spôsobov

Karamel v Mexiku na viacero spôsobov

V Mexiku sú najznámejšie 2 druhy karamelu. Cajeta a Dulche de leche. 

Cajeta de Celaya je sladký karamel, ktorý sa vyrába zo sladeného karamelizovaného kozieho mlieka. Kozie mlieko sa varí spolu s cukrom, až kým nevznikne hustá zmes krásnej zlatohnedej až jantárovej farby. Kozie mlieko dáva cajete svoju bohatú chuť.

V Mexiku je považovaný za špecialitu mesta Celaya v štáte Guanajuato. Ale ochutnať ho môžeme naozaj kdekoľvek. Najobľúbenejší je práve v dezerte Marqeusitas, avšak Mexičania ho radi používajú ako polevu na koláčiky či zmrzlinu. Radi ho pridávajú aj do kávy. Ale aj do croissantov či na pečené banány a palacinky. Všade kde sa vám žiada karamel a sladká chuť. Vynikajúci je však aj obyčajnou lyžičkou. 

Nájdeme ho ozaj v každom obchode. Od maličkých igelitových vrecúšok po veľké balenia. 

Cajeta sa varí na rôzne hustoty, od tekutej omáčky až po lesklé karamelové tvrdé cukríky. Najčastejšie sa však konzumuje práve v tekutej forme.

Aký je rozdiel medzi Cajeta a Dulce de leche?

Cajeta  a Dulce de leche sú veľmi podobné. Obe chutia ako karamel a sú obe vyrobené z mlieka a cukru. Spôsob prípravy je tiež rovnaký. Sú to 2 druhy karamelu a hlavné, čím sa líšia, je typ mlieka, z ktorého sú vyrobené. Cajeta je vyrobená z kozieho mlieka a Dulce de leche je vyrobený z kravského mlieka. Možno vám to nepríde ako veľký rozdiel, avšak práve iný druh mlieka dáva každému karamelu jedinečnú a odlišnú chuť. Aj dochutenie karamelu je rozličné. Cajeta obsahuje aj škoricu a príprava je z hnedého cukru, kdežto dulche de leche sa pripravuje z klasického cukru a pridáva sa vanilková esencia.

Ak ste po dočítaní dostali chuť na tento lahodný karamel, neváhajte sa pridať na náš zájazd do Mexika a zažiť túto sladkosť osobne.

K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

2725 3893€
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

22224
B

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

6890
Oaxaca – najkrajšie mesto Mexika Oaxaca

Oaxaca Oaxaca – najkrajšie mesto Mexika

Ako si predstavujete Mexiko? Sú to tie farebné domčeky zaliate slnkom, dláždené ulice, kaktusy, agave, nízki chlapi v sombrerách a ženušky vo…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania
Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Mexiko City - gigant posadený na vypúšťanom jazere Mexiko City

Mexiko City Mexiko City - gigant posadený na vypúšťanom jazere

Hlavné mesto Mexika je piatym najľudnatejším mestom sveta a je to poriadne cítiť. Živý kotol zábavy, jedla, dopravných zápch, ale aj úžasných…

Viktor Háber 22 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: