Sci-fi film Duna režiséra Denisa Villeneuva pobláznil divákov. Pokračovanie prvej časti, ktoré vyšlo v kinách koncom februára, žne jednu chválu za druhou. Ako na portáli ČSFD, tak aj na IMDB je hodnotený ako jeden z najlepších filmov všetkých čias a očakávajú sa vysoké finančné zisky. My sme sa na film Duna II. pozreli z cestovateľského hľadiska. Kde sa nakrúcal?

Jordánsko - Wadi Rum

Najviac využívanou lokalitou filmárov bola jordánska púšť Wadi Rum. Často býva označovaná za najkrajšiu na svete a nakrúcali sa tu už napríklad filmy ako Prometheus, Marťan, Star Wars či Transformers.

Vo filme Duna II. poslúžila Wadi Rum so svojimi piesočnými dunami a spektakulárnymi kamennými útvarmi ako planéta Arrakis, na ktorej sa odohráva de facto celý film. Tunajšie červené piesky vytvorili skutočne dojem ako z inej planéty. Aj preto sa zájazdy do Jordánska s návštevou Wadi Rum často prirovnávajú k cestám na Mars.

SAE - Abu Dhabí a okolie

Úžasný dojem zo vzdialenej púštnej planéty dopĺňajú popri Wadi Rume aj piesočné duny Spojených arabských emirátov. V prvom filme sa objavili skalné úkryty používané Fremenmi, ktorí bojujú za znovuzískanie svojej domovskej planéty. Tieto scény sa nakrúcali v blízkosti Abu Dhabí a tunajšie oranžovkasté duny dotvárajú taktiež dojem neznámeho neprebádaného sveta.

Maďarsko - Budapešť

Mnohých to prekvapí, no aj blízko našich hraníc sa nakrúcala Duna. Konkrétne vo filmových štúdiách Origo v Budapešti. Tu sa natočili predovšetkým bojové scény a tie, v ktorých produkcia využívala tzv. green screen na doladenie špeciálnych efektov.

Taliansko - Altivole

Malé mestečko Altivole v blízkosti mesta Treviso taktiež poslúžilo ako jedno z miest nakrúcania Duny. Konkrétne tu možno nahliadnuť do interiérov frakcie Corrino. Toto prostredie, nepochybne, vynikne v porovnaní so zvyškom planéty Arrakis a nájdu sa tu viditeľné prvky talianskej architektúry. Treviso spomíname aj v blogu čo vidieť v okolí Benátok.

Mohlo by vás zaujímať aj:


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

12668 22224€
K

Ázia  

Jordánsko


náročnosť

6 dní

Trvanie

1484 1903€
K

Ázia  

Libanon, Jordánsko


náročnosť

10 dní

Trvanie

2791 3404€
Ramadán na vlastnej koži Prémiový blog

Prémiový blog Ramadán na vlastnej koži

Ramadán - všetci tento terminus technicus poznáme. Mnohí aj vedia, že ide o mesačný pôst moslimov. No ja pravidelne už niekoľko rokov skúšam…

Ľuboš Fellner 25 min. čítania
Wadi Rum - kúsok Marsu, ktorý očaril Hollywood Wadi Rum

Wadi Rum Wadi Rum - kúsok Marsu, ktorý očaril Hollywood

Jordánsko pokrýva z väčšej časti púšť, no iba jedna z nich je skutočne svetovo výnimočná a priťahuje tisíce návštevníkov či hollywoodskych…

Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania