Kombucha, často označovaná ako „čajová huba“, je priam špeciálnou kategóriou v rámci teplých nápojov a nemožno o nej hovoriť ako o typickom čaji. Ide o jedinečný a šumivý fermentovaný nápoj vyrobený z vareného čaju, cukru a špecifických kmeňov baktérií a kvasiniek (SCOBY). Zároveň je to priam starodávny elixír, ktorý sa aj dnes teší obľube.
Už takmer 2 000 rokov dozadu poznali kombuchu v starovekej Číne, kde bola známa ako „elixír života“. Vzniká tak, že sa najskôr uvarí sladký čaj, často z lístkov čierneho alebo zeleného čaju, a potom sa nechá vychladnúť. Po vychladnutí sa SCOBY pridá do sladkej čajovej zmesi, čím sa spustí proces fermentácie.
Počas fermentácie SCOBY spotrebuje cukor v čaji a premení ho na rôzne zlúčeniny, vrátane organických kyselín, probiotík a oxidu uhličitého. Výsledkom je prirodzene perlivejší nápoj. Proces fermentácie môže trvať od týždňa do niekoľkých týždňov - v závislosti od faktorov ako teplota.
Má mnoho zdravotných prínosov. Je zdrojom probiotík, ktoré pomáhajú črevám, podporujú trávenie a posilňujú imunitný systém. Organické kyseliny vznikajúce počas fermentácie môžu mať tiež detoxikačné a antioxidačné vlastnosti. Rovnako tak obsahuje vitamíny B, C, D, E, K.
Kombucha je nápoj, ktorý si viete pripraviť aj doma. Stačí len experimentovať s rôznymi čajovými zmesami a príchuťami. Medzi najlepšie čaje sveta sa síce nedostane, no napriek tomu sa teší veľkej popularite.
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - Čína
- Suzhou a Hanzhou- to najkrajšie z Číny
- SARS priamo zo SHANGHAIA, Šanghaja
- Mestské hradby v Xi'Ane
- Kunming a Shilin
- Guilin - najkrajšie príroda Číny
- Huangshan - mosty a schody
- Mrakodrapy v Šanghaji
- Ako sa vyrába hodváb
- Moslimská štrť v Xi-Ane
- Starý Šanghaj mizne
- Hangzhou, chrám Linyin
- Záhrady v Suzhou
- Longmen - jaskyne pri Luoyangu
- Najvyššia vyhliadka na svete
- Hangzhou a Suzhou
- Xi An - historická Čína
- Kamenný les v Kunmingu
- Provincia Yunnan
- Liljang - úžasná Čína
- Roklina skákajúceho tigra