Kraby sú kľúčom k ekológii v Ománe

Kraby sú kľúčom k ekológii v Ománe

Barr al Hikman je polostrov na juhovýchodnom pobreží Ománu, a je považovaný za domov pre migrujúce vtáctvo, útočisko pre ryby a kraby a v blízkosti sú aj koralové útesy obľúbené u potápačov.

Kraby, ktoré tu žijú, sú životne dôležitým prvkom ekológie, ako aj regionálneho hospodárstva. V tejto oblasti žijú doslova miliardy krabov, ktoré sú základným zdrojom potravy pre mnoho pobrežných vtákov, zimujúcich v Barr al Hikman.

Najrozšírenejším krabom v Barr al Hikman je strážny krab Macrophthalmus Sulcatus, a najzaujímavejším druhom je modrý krab Portunus segnis. Sú potravou pre státisíce vtákov, migrujúcich druhov, ako aj vtákov, ktoré sa v tejto oblasti rozmnožujú, ako sú napríklad Kulíky morské. Kraby žijú v dierach v zemi. Zháňajú potravu na dne a živia sa morskou trávou, ktorej je tu stále dostatok. Táto rezervácia je tiež vhodná pre kraby kvôli rozľahlosti oblasti, svahy bahnísk sú veľmi mierne, takže pri odlive majú kraby k dispozícii obrovskú plochu.

Hodnota krabov nie je len ekologická, miestni rybári, ktorí chytajú modré plávajúce kraby, ich distribuujú do celého Ománu, na zvyšok Arabského polostrova a dokonca aj do Japonska. S cenou približne 2 € za kilogram predstavujú tieto kraby dôležitý ekonomický pilier v regióne.

Ochrana rezervácie Barr al Hikman sa obmedzuje na vnútroštátne právne predpisy. Snahy o uznanie tejto rezervácie v rámci medzinárodného Ramsarského dohovoru sa nikdy neuskutočnili.  Existujú napríklad dobre vypracované plány na začatie chovu kreviet v okolí tejto prílivovej oblasti. Prečítajte si blog Omán - čo vidieť.

 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Kuvajt, Saudská Arábia, Dubaj (SAE), Bahrajn, Spojené arabské emiráty, Omán, Katar


náročnosť

19 dní

Trvanie

6569 8211€
K

Ázia  

Kuvajt, Dubaj (SAE), Bahrajn, Spojené arabské emiráty, Omán, Katar


náročnosť

12 dní

Trvanie

4247 4997€
Omán je omen Prémiový blog

Prémiový blog Omán je omen

Osudová krajina, maximálna exotika, položená na divokom Arabskom polostrove, je pravidelne vyhodnocovaná ako jedna z najbezpečnejších krajín sveta.…

Ľuboš Fellner 25 min. čítania
Ťavy - kráľovné púšte Blog

Blog Ťavy - kráľovné púšte

Hoci sú ťavy v našich končinách pomerne neznámym zvieraťom, s človekom žijú už celé tisícročia. Fascinujúce tvory, dokonale prispôsobené životu v…

Martin Ferenčík 29 min. čítania
20 top UNESCO pamiatok Orientu Blog

Blog 20 top UNESCO pamiatok Orientu

Orientálny svet patrí medzi najpríťažlivejšie oblasti našej planéty. Nájdete tu stovky krásnych miest, prírodných zaujímavostí, historických…

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: