Lanovka na Stolovú horu bude na sedem týždňov pozastavená

Lanovka na Stolovú horu bude na sedem týždňov pozastavená Komplexne ju rekonštruujú po takmer päťdesiatich rokoch

Ikonická lanovka z Kapského Mesta na Stolovú horu bude od 15.júla do 1.septembra 2024 mimo prevádzky, toto pozastavenie bude jedným z najdlhších od roku 1997. Dôvodom je kontrola bezpečnosti a spôsobilosti tejto obľúbenej turistickej atrakcie a zároveň jej renovácia - dbá sa na to, aby táto atrakcia Kapského Mesta spĺňala všetky medzinárodné štandardy, parametre a protokoly. Turistické chodníky na Stolovú horu budú naďalej voľne prístupné aj v čase technickej uzávery a jediná trasa, ktorou neprejdete je tá, ktorá vedie na vrchol popod lanovku. Ak sa chcete dostať až hore a pozrieť si mesto z výšky nemusíte sa báť, keďže na vrchol vedie až 357 rôznych turistických trás.

Počas minulých rokov trvala údržba zvyčajne len dva týždne, tento rok sa rozhodli lanovku zatvoriť na celých 7 týždňov. Inšpekcia a rekonštrukcia turistickej atrakcie bola plánovaná od roku 2022 na obdobie africkej zimy, kedy do Juhoafrickej republiky zavíta menej turistov ako počas ich leta.

Modernizácia zariadenia spoločnosťou TMACC prebehla prvýkrát v roku 1977 a to do dnešnej podoby, kedy sa tento lanovkový systém vyrobený vo Švajčiarsku začal pýšiť dvoma otáčavými kabínkami ponúkajúcimi úchvatné panoramatické výhľady na malebnú krajinu a prírodné scenérie Stolovej hory. Každá z kabínok dokáže v súčasnosti prepraviť až 65 cestujúcich. Predchádzajúca lanovka z obdobia pred roka 1997 prepravila len 28 osôb. Kabíny sú uchytené a jazdia po dvojlanovej trase s nosným lanom - práve prítomnosť dvoch lán zlepšuje stabilitu pri silnom vetre a na vrchol dokážete vystúpiť oveľa rýchlejšie a pohodlnejšie ako ich jednolanové náprotivky.

Spoločnosť TMACC, ktorá lanovku na Stolovú horu spravuje má za cieľ prvýkrát od roku 1977 renovovať túto obľúbenú atrakciu Kapského Mesta kompletne - vymeniť sa majú obe kabíny a všetky laná, z ktorých každé má dĺžku, 1,5 kilometra. Rovnako sa bude kompletne rekonštruovať aj celý závesný a pojazdný systém podľa noriem a špecifikácií výrobcu. Pri výmene budú využité aj helikoptéry, ktoré pomôžu s dopravou ťažkého nákladu. Všetky špeciálne náhradné diely boli do krajiny už dovezené od nás z Európy, konkrétne zo Švajčiarska.

My v BUBO navštevujeme túto atrakciu pravidelne na našich zájazdoch, keďže je súčasťou prehliadky Kapského Mesta.

Bonusová informácia na záver - ak počas dňa, kedy sa chystáte na Stolovú horu lanovkou oslavujete svoje narodeniny, máte právo na vstupenku na jazdu lanovkou zadarmo - musíte sa však preukázať občianskym preukazom, vodičským preukazom, pasom alebo rodným listom, kde je uvedený dátum vášho narodenia.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Juhoafrická republika


náročnosť

9 dní

Trvanie

3572 4763€
K

Afrika  

Zimbabwe, Juhoafrická republika, Botswana

15.08. → 23.08. +22 termínov

náročnosť

9 dní

Trvanie

3702
K

Afrika  

Zimbabwe, Zambia, Namíbia, Juhoafrická republika, Botswana


náročnosť

20 dní

Trvanie

6424
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: