Letiská v Istanbule

Letiská v Istanbule

Istanbul je obrovské mesto, ktorému prislúchajú celkovo až tri letiská. Na dve z nich sa môžete dopraviť, pokiaľ máte v úmysle navštíviť túto destináciu. Poďme si ich postupne všetky predstaviť.

Istanbul Airport (IST) - Nachádza sa na európskej strane mesta v jeho severozápadnej časti v štvrti Arnavutköy. Je to zároveň najmladšie istanbulské letisko. Otvorili ho koncom októbra 2018, pre všetkých turistov bolo plne k dispozícii od apríla 2019. V roku 2021 obslúžilo až 37 miliónov turistov, čo z neho urobilo najvyťaženejšie európske letisko. Do centra mesta sa dostanete autobusom IETT či Havaist, ale aj taxíkom 40-minútovou jazdou. Vzniká tiež metro línia M11, ktorá spojí centrum Istanbulu s letiskom.

Medzinárodné letisko Sabiha Gökçen (SAW) - Leží na úplne opačnej strane mesta ako IST, teda v ázijskej časti na juhovýchode. Nachádza sa 32 km od centra mesta a ročne obslúži 21 miliónov turistov. Svoje meno nesie po dcére Mehmeda II. - Sabihe Gökçen, ktorá bola prvou vojenskou pilotkou na svete. Cesta do centra mesta trvá taxíkom 32 minút cesty. Toto letisko však disponuje metro zastávkou M4 mieriacou do Kadıköy. Na toto miesto i na námestie Taksim vás dostanú tiež busy E10 a E11.

Atatürk Airport (ISL) - Kedysi hlavné istanbulské letisko (kým nespojazdnili IST). Leži na európskej strane na juhozápade mesta. Predtým obsluhovalo 19 miliónov cestujúcich ročne, dnes na ňom pristáva len kargo a súkromné lietadlá.

Prečítajte si viac v blogu Istanbul pre pokročilých, kde nájdete viacero zaujímavostí a (aj netradičných) tipov na návštevu tohto mesta.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia   Európa  

Turecko


náročnosť

10 dní

Trvanie

1641 2524€
K

Ázia   Európa  

Azerbajdžan, Turecko


náročnosť

7 dní

Trvanie

1526 2180€
K

Ázia   Európa  

Turecko


náročnosť

3 dní

Trvanie

929 978€
Turecko - recenzia zájazdu Prémiový blog

Prémiový blog Turecko - recenzia zájazdu

Turecko nemá u nás dobré meno, no všetko je inak a po prečítaní tohoto blogu sa sem budete chcieť vybrať. Spoločne sa preplavíme cez Bospor a…

Ľuboš Fellner 30 min. čítania
Istanbul pre pokročilých - prehliadka Istanbul

Istanbul Istanbul pre pokročilých - prehliadka

Istanbul je pre mnohých sprievodcov BUBO tým najkrajším mestom na svete. Ak sa sem aj Vy rozhodnete vrátiť, potom je tento blog presne pre Vás. Kde…

Ľuboš Fellner 26 min. čítania
Najunikátnejšie hotely sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najunikátnejšie hotely sveta

Keď je hotel dôvodom na cestu. Unikátnosť, to je lepší servis ale hlavne príbeh, ktorý sa oplatí spomenúť. Unikátnosť - to je odvaha byť iný, byť…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny: