Malebné mestečko SIDI BOU SAID

Malebné mestečko SIDI BOU SAID

Pomenované po náboženskej osobnosti, ktorá tam žila, Abu Said al-Baji, ktorý sa predtým volal Jabal el-Menar. Samotné mesto je turistickou atrakciou a je známe rozsiahlym používaním modrej a bielej farby.

V 12. až 13. storočí nášho letopočtu Abu Said Ibn Khalaf Yahya al-Tamimi al-Beji prišiel do dediny Jabal el-Menar a založil svätyňu. Po jeho smrti v roku 1231 ho tam pochovali. V 18. storočí si bohatí obyvatelia Tunisu postavili rezidencie v Sidi Bou Said.

Počas 20. rokov 20. storočia predstavil Rodolphe d'Erlanger mestu modro-bielu tému. Jeho domov, Ennejma Ezzahra, je teraz múzeom, ktoré má zbierku hudobných nástrojov a organizuje koncerty klasickej a arabskej hudby.


Sidi Bou Said má povesť mesta umelcov. Medzi umelcov, ktorí žili alebo navštívili, patria slávny okultista Aleister Crowley, Paul Klee, Gustave-Henri Jossot, August Macke a Louis Moillet .

Tuniskí umelci v Sidi Bou Said sú členmi École de Tunis (tuniská maliarska škola), ako napríklad Yahia Turki, Brahim Dhahak a Ammar Farhat .

Francúzsky filozof Michel Foucault tam žil niekoľko rokov, keď učil na univerzite v Tunise. V meste mal dom aj francúzsky autor Andre Gide .

Bývalý tuniský prezident Beji Caid Essebsi sa narodil v Sidi Bou Said, rovnako ako Moufida Tlatli, filmový režisér, scenárista a strihač.

Toto prekrásne mestečko len kúsok od bájneho Kartága alebo kúsok od hlavného mesta Tunis, je vynikajúcou zastávkou kvôli jeho príjemnej atmosfére, krásnym výhľadom, tradičnému tuniskému čaju s píniovými orieškami alebo káve, ktorú nájdete na každom rohu.

Odporúčame Café des Délices, o ktorej francúzsky spevák Patrick Bruel spieval o Sidi Bou Said, o tejto kaviarni, vo svojej piesni Au Café des Délices na albume Juste Avant z roku 1999.

Nenechaj si újsť čarovné Tunisko, ktoré ťa prekvapí, nadchne svojou krásou, históriou a samozrejme aj úžasným Stredozemným morom, pri ktorom si taktiež oddýchneš počas BUBO zájazdu - Tunisko - Kartágo, Sahara a Hviezdne vojny.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Tunisko, Maroko


náročnosť

16 dní

Trvanie

2723 3890€
K

Tunisko, Alžírsko


náročnosť

11 dní

Trvanie

3255 4650€
Silicon Valley - sídlo najväčších firiem sveta Blog

Blog Silicon Valley - sídlo najväčších firiem sveta

Silicon Valley je meno, ktoré každý podvedome pozná ako centrum gigantických svetových korporácií a ambicióznych technologických startupov. Táto…

Filip Bobek 15 min. čítania
Kaňon Colca - svet kondorov Kaňon Colca

Kaňon Colca Kaňon Colca - svet kondorov

V rozoklanom srdci andských hôr leží jeden z najväčších skvostov Južnej Ameriky. S bohatou históriou siahajúcou ešte do čias pred Inkami bol…

Peter Droba 15 min. čítania
KVÍZ: Ako dobre poznáte Taliansko? Blog

Blog KVÍZ: Ako dobre poznáte Taliansko?

Cestoviny tagliatelle určite poznáte. Viete však, ktoré mesto v Taliansku drží recept ich výroby? Poznáte dominantu slávnej Florencie a spoznáte…

Viktor Háber 14 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny: