Mangrovníkový les na Zanzibare

Mangrovníkový les na Zanzibare

Existuje asi 80 rôznych druhov mangrovníkových stromov. Všetky tieto stromy rastú v oblastiach s pôdou s nízkym obsahom kyslíka, kde pomaly tečúce vody umožňujú hromadenie jemných sedimentov. Mangrovníkové lesy rastú iba v tropických a subtropických zemepisných šírkach v blízkosti rovníka.

Mnohé mangrovníkové lesy možno rozpoznať podľa ich hustej spleti koreňov. Táto spleť koreňov umožňuje stromom zvládnuť každodenný nárast a pokles prílivu a odlivu, čo znamená, že väčšina mangrovníkov je zaplavená aspoň dvakrát denne. Korene tiež spomaľujú pohyb prílivových vôd, čo spôsobuje, že sedimenty sa usadzujú z vody a vytvárajú bahnité dno.

Mangrovníkové lesy stabilizujú pobrežie a znižujú eróziu spôsobenú prudkými búrkami, prúdmi, vlnami a prílivmi. Zložitý koreňový systém mangrovníkov vytvára  domov pre ryby a iné organizmy, ktoré hľadajú potravu a úkryt pred predátormi.

Mangrovníky milujú slnečné lúče. Na rozdiel od mnohých tropických rastlín, ktoré na poludnie uzatvárajú póry na listoch, mangrovníky zostávajú aktívne, absorbujú teplo, aby zabránili vyparovaniu plytkých vôd, na ktorých sú závislé. Mangrovníky vedia perfektne hospodáriť s vodou. 30-metrový mangrovový porast spotrebuje 6krát menej vody ako napríklad borovica rovnakej veľkosti.

Mangrovníky filtrujú slanú vodu cez koreň a tým vyživujú celý strom. Ak je množstvo soli  v strome privysoké,  listy ožltnú a opadajú. My s BUBO na Zanzibare navštevujeme Jozani forest a prechádzame sa po miestach, ktoré sú domovom aj endemickej Guarézy Zanzibarskej, druhu opice, ktorá tu žije už vyše 15 000 rokov a možné je ju nájsť len tu. 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Austrália a Oceánia  

Papua Nová Guinea, Austrália


náročnosť

17 dní

Trvanie

5620 7025€
K

Guinea, Libéria, Sierra Leone


náročnosť

12 dní

Trvanie

3992 4990€
K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

3562 5089€
Pripomíname si tragédiu v Černobyle Blog

Blog Pripomíname si tragédiu v Černobyle

Pripomíname si 38 rokov od výbuchu v Černobyle. Tragédia, ku ktorej viedla séria chýb, sa stala 26. apríla 1986 presne o 01:23:45 h. Dodnes cítiť…

Viktor Háber 15 min. čítania
Expo 2025 Osaka - Rakúšania aj Česi chcú prekvapiť Blog

Blog Expo 2025 Osaka - Rakúšania aj Česi chcú prekvapiť

Chystáte sa na svetovú výstavu Expo 2025 v Osake? Pripravili sme pre vás niekoľko zaujímavých riadkov o tom, ako to bude vyzerať a čo by ste…

Martin Šimko 8 min. čítania
Ako vychovať vaše dieťa? Blog

Blog Ako vychovať vaše dieťa?

Vzbudil vo mne túžbu po poznaní a od malička mi vštepoval, že stačí, ak bude najlepší len jeden - ja. Aj za spôsob, akým cestujem, vďačím svojmu…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: