Mexiko - vláda, polícia, vojsko a základné informácie

Mexiko - vláda, polícia, vojsko a základné informácie

Štruktúra mexickej vlády

Spojené štáty mexické sú republikou, ktorá sa riadi kongresovým systémom, v ktorom je prezident republiky hlavou štátu a zároveň vrchným veliteľom ozbrojených síl. Momentálne je to od 2. júna 2024 prvá ženská prezidentka, Claudia Sheinbaum.

Mexiko je demokraciou s viacerými stranami, v ktorej voliči na celoštátnej úrovni volia prezidenta na šesťročné funkčné obdobie, ktoré sa nedá obnoviť.

Federácia, ktorú tvorí 32 štátov (vrátane mesta Mexiko), sa delí na tri zložky: výkonnú, zákonodarnú a súdnu, ako je stanovené v mexickej ústave. Na čele výkonnej moci stojí prezident, ktorému radí a pomáha menovaný kabinet zložený zo štátnych tajomníkov. Zákonodarnú moc vykonáva Kongres, dvojkomorová snemovňa zložená zo senátorov a poslaneckej snemovne. Súdnu moc vykonáva súdnictvo na čele s Najvyšším súdom Mexika.

Politické strany

Hoci v celom Mexiku existuje niekoľko desiatok malých politických strán, tri najdlhšie existujúce strany sú:

PAN - Partido de Accion National: PAN, ktorá bola prvýkrát zvolená k moci po 71 rokoch vlády jednej strany, viedla Mexiko 12 rokov, kým sa vo voľbách v roku 2012 opätovne neujala prezidentského úradu PRI.

PRI - Partido Revolucionario Institucional: Strana, ktorá vznikla niekoľko rokov po revolúcii v roku 1910 a ktorá držala politickú moc v Mexiku sedem desaťročí, kým vládu v roku 2000 neprerušila PAN na čele s bývalým prezidentom Vicentem Foxom. PRI sa v roku 2012 pod vedením Enriqueho Peňu Nieta opäť stala vládnucou stranou.

PRD - Partido Revolucionario Democratico: Táto najmladšia mexická politická strana, ktorá vznikla v roku 1989, získala vo voľbách v roku 2006 obrovský politický impulz a jej zástupcovia v poslaneckej snemovni majú naďalej významný politický vplyv.

Manželstvo a rozvod v Mexiku

Pri uzatvorení manželstva v Mexiku si musíte nechať osvedčenie overiť u notára, aby bol dokument autentický. Manželstvá osôb rovnakého pohlavia sú v súčasnosti uznávané v niektorých štátoch vrátane Mexika.

Rozvod: Podľa mexického práva musí mať jeden z manželov legálny pobyt v Mexiku, aby tu mohol podať žiadosť o rozvod.

Vojenské zriadenia v Mexiku

Mexická armáda sa skladá z armády, letectva a námorníctva.

Ak prechádzate okolo niektorého z vojenských zriadení v Mexiku, mali by ste sa vyhýbať potulovaniu a nefotografovať ani nezhotovovať videozáznamy. Občas môžete vidieť príslušníkov armády, ktorí strážia verejné budovy alebo demonštrujú svoju prítomnosť na verejných priestranstvách: nemajú radi, keď ich niekto fotografuje alebo filmuje, a ak sa o to pokúsite, zvyčajne vám zamávajú. Ak budete naliehať, môže vám byť zabavené fotografické vybavenie.

Vojenské blokády v Mexiku

Ak cestujete po mexických diaľniciach, pravdepodobne sa niekedy stretnete s vojenským kontrolným stanovišťom a na diaľniciach môžete vidieť aj vojenské hliadky. Kontrolné stanovištia sú zriadené na náhodných miestach, často (ale nie výlučne) pozdĺž pobrežných ciest a diaľnic prechádzajúcich odľahlými oblasťami. Zátarasy na cestách majú zabrániť pašovaniu drog, nelegálnemu kontrabandu (napr. nelegálnej preprave jemného dreva z chránených lesov, ktoré nemá povolenie na predaj), ako aj odradiť a zadržať osoby zapojené do organizovaného zločinu.

Zastavenie na vojenskom kontrolnom stanovišti môže spočiatku pôsobiť desivo, ale pracovníci sa k vám budú správať úctivo a zvyčajne vás požiadajú o také úkony, ako je otvorenie kufra a prípadne kapoty vozidla, ktoré riadite. Okrem kontroly spodnej časti vozidla pomocou zrkadiel môžu vykonať aj vnútornú kontrolu vozidla. Ak majú nejaké podozrenie, môžu požiadať všetkých vo vozidle, aby vystúpili, a potom dôkladne skontrolujú interiér. Základom je vždy zostať zdvorilý a pokojný a dodržiavať ich pokyny. Pracovníci kontrolných stanovíšť sú zvyčajne príjemní.

Vojenská služba

V Mexiku sa stále praktizuje „vojenská služba" a všetci muži, ktorí dosiahnu vek 18 rokov, sa musia zaregistrovať do programu, a tak sa zúčastniť na „lotérii": tí, ktorí sú vybraní v lotérii, musia absolvovať celý rok vojenskej služby, ktorá v skutočnosti pozostáva z účasti na vojenských cvičeniach počas víkendov, ale nie je to celodenný, komplexný vojenský výcvik.

Policajné sily v Mexiku

Mexická polícia je rozdelená do dvoch hlavných skupín:

-Preventívne policajné sily (Policia Preventiva)

-Súdna polícia (Policia Judicial)

Preventívna polícia udržiava zákon a poriadok a zabezpečuje bezpečnosť v uliciach mexických miest. Ich právomoci sú obmedzené: nevyšetrujú trestné činy a do spolupráce so súdnou políciou sa zapájajú len na žiadosť ministerstva spravodlivosti.

Súdna polícia má podstatne väčšie právomoci a jurisdikciu. Členia sa na tri typy: operačné zložky (uniformovaní a civilne oblečení príslušníci); vyšetrovatelia a špecialisti, napr. kriminalisti.

Policajná jurisdikcia v Mexiku

V Mexiku existuje niekoľko policajných jurisdikcií:

Mestské

Štátne (31 mexických štátov)

Preventívna polícia v meste Mexiko

Súdna polícia v Mexiko City

Federálne policajné sily

Špeciálne jednotky

Mestská polícia: Municipios sú delegácie miestnej samosprávy v tisícoch malých miest v Mexiku, ktoré sa nachádzajú mimo federálneho okresu (Mexico City). Municipios udržiavajú len preventívne policajné sily.

Štáty Mexika: V každom z 31 štátov Mexika pôsobí preventívna a súdna polícia. Štátna polícia okrem federálnych zákonov presadzuje aj zákony jednotlivých štátov.

Mexiko City: Mexiko má centralizovaný politický a hospodársky model a Mexico City, rovnako ako v aztéckych časoch, je naďalej srdcom a centrom politickej, hospodárskej a spoločenskej moci v krajine. Mexico City má podľa odhadov 22 miliónov obyvateľov (čo zahŕňa vlastné mesto a väčšie metropolitné oblasti v jeho okolí). Vzhľadom na svoju veľkosť a zložitosť hlavné mesto udržiava najväčšie preventívne a súdne policajné jednotky v Mexiku.

Preventívna polícia v Mexico City: Preventívne policajné sily v Mexico City sú najväčšie v krajine a sú organizované do troch skupín: Preventívni policajti (rozdelení na sektorovú políciu, metropolitnú políciu, tranzitnú políciu, turistickú políciu, ženskú políciu a políciu Granaderos, ktorá má za úlohu chrániť historické centrum hlavného mesta), pomocná polícia a bezpečnostná polícia pre banky.

Súdna polícia v Mexico City: Táto polícia je známa pod názvom PGJ (Procuraduria General de la Justicia), podlieha generálnemu prokurátorovi, vyšetruje trestné činy a sťažnosti na trestné činy a vysiela na ich vyšetrenie príslušníkov. Je rozdelená na súdnu políciu, vyšetrovateľov a špecialistov.

Federálne policajné sily: Generálna prokuratúra Mexika má svoje vlastné sily justičnej polície, ktoré boli predtým známe ako PGR (Procuraduria General de la Republica), ale v súčasnosti sú premenované na AFI (Agencia Federal de Investigaciones), čo je niečo ako FBI v štýle USA. Vyšetruje federálne trestné činy vrátane trestných činov súvisiacich s drogami a strelnými zbraňami, únosmi a inými organizovanými zločinmi.

Špeciálne jednotky: Mexiko má niekoľko špeciálnych jednotiek vrátane záchrannej jednotky, jednotky Task Force (zaoberajúcej sa terorizmom a bombovými hrozbami) a takzvanej jednotky „Alfa", ktorá sa zaoberá organizovaným drogovým zločinom.

Zločinnosť v Mexiku

Štatistiky kriminality v Mexiku v 90. rokoch 20. storočia prudko vzrástli; niektoré štúdie naznačujú, že jednou z príčin náhleho nárastu kriminality bola hospodárska kríza v polovici 90. rokov a potláčanie organizovaného obchodu s drogami.

Odvtedy sa mexické hospodárstvo stabilizovalo a na základe dekrétu kongresu vzniklo niekoľko policajných bezpečnostných organizácií (ako napríklad Sistema Nacional de Seguridad Publica), ktoré pomáhajú zmierniť neistotu.

Únosy sa na istý čas stali v Mexiku neslávne známym problémom a v niektorých oblastiach stále pretrvávajú, najmä „expresné" únosy, pri ktorých je obeť zadržiavaná na krátky čas - zvyčajne dostatočne dlho na to, aby si vynútila napríklad výber peňazí z bankomatu - a potom je prepustená. Väčšina veľkých únosov sa týka bohatých ľudí (alebo ich rodinných príslušníkov) v nádeji, že od obetí získajú výkupné.

Najčastejšie hlásenými trestnými činmi sú lúpeže a drobné krádeže (napr. vreckové krádeže a vytrhnutie tašky). Násilné trestné činy sú v Mexiku mimo Mexico City v skutočnosti veľmi zriedkavé a ešte zriedkavejšie sú do nich zapletení cudzinci, ak sa tak stane.

Väčšina násilných trestných činov v Mexiku sa točí okolo organizovaného zločinu a najmä drogovej kriminality: územné a iné spory často končia krviprelievaním pri obchode s drogami. V poslednom čase sa v správach objavujú miesta ako Ciudad Juarez a Tijuana kvôli násilnej trestnej činnosti súvisiacej s drogami.

Úroveň nahlásených trestných činov a trestných stíhaní v súvislosti s nahlásenými trestnými činmi je v Mexiku veľmi nízka. Napriek tomu, ak sa v Mexiku stanete obeťou trestného činu, mali by ste to nahlásiť polícii (budete musieť podať policajné hlásenie, aby ste mohli uplatniť nárok na prípadné poistenie) a v prípade, že sa stanete obeťou závažného trestného činu, mali by ste sa obrátiť aj na konzulát.

Náboženstvo v Mexiku

Obyvatelia Mexika sú veľmi nábožensky založení a prevažne rímskokatolíci, hoci Mexiko je otvorená a mimoriadne tolerantná krajina, ktorá umožňuje všetkým náboženstvám praktizovať svoju vieru otvorene a bez strachu z represií.

V hlavnom meste Mexika nájdete kostoly všetkých kresťanských denominácií a v hlavnom meste, ale aj inde, sú zastúpené aj všetky ostatné hlavné náboženstvá (napr. moslimské, hinduistické, budhistické). Štvrť Coyoacan v Mexico City je známa rozsiahlym počtom teologických kníhkupectiev, ktoré pokrývajú prakticky všetky náboženstvá a viery. V provinciách je dominantným vierovyznaním rímskokatolícke náboženstvo a väčšina kostolov, ktoré v celom Mexiku navštívite, bude katolícka.

Na vidieckych miestach so silnými domorodými koreňmi, napríklad v San Juan Chamula, nájdete aj náboženské rády, ktoré sú zmesou katolíckej a domorodej viery.

B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

22224
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

3652
B

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

7579
Oaxaca – najkrajšie mesto Mexika Oaxaca

Oaxaca Oaxaca – najkrajšie mesto Mexika

Ako si predstavujete Mexiko? Sú to tie farebné domčeky zaliate slnkom, dláždené ulice, kaktusy, agave, nízki chlapi v sombrerách a ženušky vo…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania
Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Mexiko City - gigant posadený na vypúšťanom jazere Mexiko City

Mexiko City Mexiko City - gigant posadený na vypúšťanom jazere

Hlavné mesto Mexika je piatym najľudnatejším mestom sveta a je to poriadne cítiť. Živý kotol zábavy, jedla, dopravných zápch, ale aj úžasných…

Viktor Háber 22 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: