Mladý Churchill na Kube

Mladý Churchill na Kube

Azda nikomu netreba predstavovať najväčšieho Brita podľa výsledku ankety BBC. Pri jeho mene sa každému vynorí oddaný štátnik s buldočou povahou a rednúcimi vlasmi, ktorému mnohí ďakujú za záchranu západnej civilizácie. Málokomu sa však zjaví obraz mladíka hľadajúceho cestu ako sa zapísať do histórie. Rozhodol sa, že najlepšou cestou bude neustále byť v epicentre svetového diania.

Koniec 19. storočia bolo turbulentné obdobia. Rozpad impérií, boje za osamostatnenie a  výmeny kolónií prinieslo hojne bojov po celej mape sveta. Po ukončení Sandhurstovej vojenskej akadémie Churchilla rýchlo začal nudiť život husára v Londýne. Túžil po dobrodružstve. Aby svoju túžbu naplnil, prosil o pomoc svoju matku. Tá sa nakoniec podvolila a vďaka svojim kontaktom vybavila exkluzívnu pozvánku od Španielov. Nie však do najväčšej krajiny Pyrenejského polostrova, ale na Kubu. Tam sa práve odohrávala vojna o emancipáciu ostrova.

S veľkým entuziazmom sa zhostil úlohy vojnového reportéra. V novej profesii vedel skĺbiť vedomosti dejín a majstrovstvo anglického jazyka, jeho dve najväčšie devízy, a zároveň byť blízko ohniska dejín. Darilo sa mu tak dobre, že sa svojho času najlepšie plateným novinárom na svete. Všetko sa začalo na Kube, kde mu 18 dní navždy zmenili život. Darčekom k oslavám svojich 21. narodenín bol krst ohňom. 30. novembra 1895 zažíva prepad španielskej armády kubánskymi generálmi Antónia Macea a Máxima Gomeza. Svištiace guľky ničia všetko naokolo.

Mladý Winston píše v listoch svojej mame, že Kuba je miestom nebezpečenstva a každú chvíľu hrozí a dych smrti visí neustále nad ním. Churchill veril, že skúsenosti z Kuby ho katapultujú do verejného života. Nielen to, ale prehĺbil si svoju vášen k cigarám a prišiel na chuť aj kubánskemu rumu. Potvrdil to aj svojou druhou návštevou ostrova v roku 1946, keď si podľa svedectiev užíval jedlo, pitie a cigary bezprestajne a v neobmedzenom množstve.

My v BUBO nemáme jeho vkusu čo vytknúť. Na zájazdoch po Kube vás prevedieme údolím Viñales, kde sa dodnes vyrába najlepší tabak na svete. Samozrejme, nesmie chýbať ani múzeum rumu s ochutnávkou. Ako bonus, ukážeme vám aj hotely Inglaterra a Nacional (objednajte si drink v bare pomenovaného po britskom premiérovi) kde bol ubytovaný. Necháte sa inšpirovať Winstonom Churchillovi a necháte sa opantať čarom ostrova Kuba? 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

16 dní

Trvanie

2405 4295€
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

12 dní

Trvanie

2441 3130€
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

12 dní

Trvanie

2693 3590€
Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť Prémiový blog

Prémiový blog Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť

Keď sa povie Karibik, hneď sa nám vybaví: slnko, božský relax, modré more a biele pláže, sladký život pod palmami, drinky, pohoda, láska, ...…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
Fidel entre nosotros - Fidel medzi nami Prémiový blog

Prémiový blog Fidel entre nosotros - Fidel medzi nami

Len pár mesiacov pred Fidelovou smrťou, 13. augusta, sa po celom ostrove diali veľkolepé oslavy 90. narodenín vodcu. V mestách sa vybudovali pódiá.…

​Havana – čarodejka na Ostrove slobody Karibik, Havana

Karibik, Havana ​Havana – čarodejka na Ostrove slobody

Havana. O ktorom inom hlavnom meste sveta sa dnes rozpráva toľko príbehov, legiend, ale aj kontroverzií a protichodných názorov? Jedni ju považujú…

Ján Buday 11 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: