Najtypickejší prvok osláv v Mexiku

Najtypickejší prvok osláv v Mexiku

Piñata je jedným z najtypickejších prvkov mexických osláv. Tento farebný predmet, medzinárodne uznávaný symbol mexickej kultúry, je vyrobený z tvarovaného kartóna, často v tvare zvieratka, rozprávkovej postavy alebo tá najtradičnejšia - v tvare sedemcípej hviezdy. Zvyčajne je pokrytá farebným krepovým papierom. Následne sa zavesí na strom. Dieťa, oslávenec alebo hráč dostane pásku cez oči a palicu - pointa je rozbiť piňatu palicou, aby sa z nej rozsypali všetky dobroty na zem.

Keď sa podarí piňatu rozbiť, všetci sa rozbehnú, aby pozbierali čo najviac dobrôt. Na väčšine detských narodeninových osláv a vianočných večierkov sa poradie, v akom účastníci dostanú šancu udrieť do piňaty, určuje podľa veku - od najmladšieho po najstaršieho. Je to logické, pretože čím staršia osoba, tým väčšia je pravdepodobnosť, že piňatu rozbije. A ide o to, aby sa hra hrala dlho - aspoň tak dlho, aby sa zabezpečilo, že každé dieťa príde na rad.

Čo taká piňata obsahuje? Vianočné piňaty bývajú zdravšie ako tie narodeninové, pretože obsahujú najmä mandarínky, pomaranče či arašidy. Jednoducho povedané, vianočné piňaty obsahujú viac ovocia ako cukroviniek, kým v prípade narodeninových piňát je to presný opak.

Nápad rozbiť nádobu naplnenú dobrotami pochádza z Európy zo 14. storočia. Piňaty pochádzali z Talianska, ale boli to Španieli, ktorí túto európsku komoditu priniesli cez Atlantik ešte v 16. storočí. V Mezoamerike však podobu tradíciu už mali: Aztékovia napríklad rozbíjali hlinený hrniec pokrytý farebnými pierkami na oslavu narodenín Huitzilopochtliho, božstva vojny a slnka. Podobný zvyk mali medzitým aj Mayovia - hrali hru, pri ktorej si hráči zakrývali oči a udierali do hlineného hrnca zaveseného na šnúrke.

Piňatu znázorňovali ako podobenstvo dobra a zla tým, že vytvorili piňatu v tvare hviezdy so siedmimi hrotmi, ktoré predstavovali sedem smrteľných hriechov. Hráči museli mať pri pokuse o rozbitie piňaty pásku cez oči ako znázornenie slepej viery v Boha. Sladkosti a ovocie vo vnútri piñaty symbolizovali odmenu v nebeskom kráľovstve. Tradícia piňát sa rýchlo rozšírila po celom Mexiku a nakoniec aj v ostatných krajinách Latinskej Ameriky. Piñata je aj v dnešnej dobe obľúbenou tradíciou, ktorá sa však časom výrazne vyvinula.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

13112 22224€
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

2725 3893€
B

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

6890
Oaxaca – najkrajšie mesto Mexika Oaxaca

Oaxaca Oaxaca – najkrajšie mesto Mexika

Ako si predstavujete Mexiko? Sú to tie farebné domčeky zaliate slnkom, dláždené ulice, kaktusy, agave, nízki chlapi v sombrerách a ženušky vo…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania
Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Mexiko City - gigant posadený na vypúšťanom jazere Mexiko City

Mexiko City Mexiko City - gigant posadený na vypúšťanom jazere

Hlavné mesto Mexika je piatym najľudnatejším mestom sveta a je to poriadne cítiť. Živý kotol zábavy, jedla, dopravných zápch, ale aj úžasných…

Viktor Háber 22 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: