Najvyššie mrakodrapy Mexika

Najvyššie mrakodrapy Mexika

Väčšina ikonických budov a stavieb Mexika nie sú mrakodrapy - sú to práve rôzne múzeá, pyramídy a predhispánske stavby. Výnimkou je Latinskoamerická veža (Torre Latinoamericana) v hlavnom meste, ktorá bola v rokoch 1956 až 1982 najvyššou budovou Mexika. Hoci ostatné mexické mrakodrapy - v španielčine nazývané rascacielos - nie sú také známe ako Torre Latinoamericana, v súčasnosti ich je takmer 30, ktoré sú vyššie ako táto symbolická veža v historickom centre Mexico City.

Poďme si ale spomenúť päť najvyšších mrakodrapov Mexika, ktoré sa nachádzajú v dvoch mestách: Monterrey - v hlavnom meste ekonomicky silného štátu Nuevo León; a Mexico City, v hlavnom a najľudnatejšom meste Mexika. 

Najvyšší a druhý najvyšší mrakodrap Mexika sa nachádzajú v meste Monterrey. Sú známe ako "Torres Obispado". Vznešenejšia z nich - Torre 1 - sa týči do výšky 305 metrov a je najvyšším "rascacielos" v Mexiku. Torre 1 má 64 poschodí, z ktorých osem zaberá hotel Hilton Garden Inn Monterrey Obispado. Torre 1 je nielen najvyššou budovou v Mexiku, ale aj v Latinskej Amerike; 27. v Severnej Amerike a 173. na svete.

Druhý najvyšší mrakodrap Mexika, Torre Koi, sa nachádza taktiež v Monterrey - v bohatej štvrti San Pedro Garza García. Mrakodrap je vysoký 279,5 m a má 64 poschodí. Podľa mnohých je Torre Koi architektonickým symbolom hospodárskeho pokroku Monterrey.

Tretí najvyšší mrakodrap v Mexiku je zároveň aj jedným z najnovších: Torre Mítikah, ktorý sa nachádza v štvrti Benito Juárez v Mexico City, bol dokončený len minulý rok. V 267 metrov vysokom Torre Mítikah sa nachádzajú obchodné a kancelárske priestory, ale aj približne 600 bytov. Torre Mítikah navrhol zosnulý architekt César Pelli, ktorý navrhol významné budovy ako Petronas Towers v Kuala Lumpure a World Financial Center v New Yorku. 

Štvrtým najvyšším mrakodrapom v krajine a druhým najvyšším mrakodrapom v Mexico City je Torre Reforma, ktorý sa nachádza na Paseo de la Reforma - na najznámejšom bulvári hlavného mesta. Je vysoký 246 m a navrhol ho mexický architekt Benjamín Romano. V roku 2018 získal dokonca prestížnu cenu, ktorá sa udeľuje každé dva roky v nemeckom Frankfurte nad Mohanom. "Prevládajúci problém zemetrasení v Mexico City si vyžaduje inteligentný koncept nosnej konštrukcie, ktorý prepožičiava 246 metrov vysokej kancelárskej veži jej pôsobivý vzhľad," uviedlo Nemecké múzeum architektúry, ktoré cenu spoločne udeľuje. Uviedlo tiež, že Romano umiestnil Mexico City "na svetovú mapu prelomovej výškovej architektúry".

Päticu najvyšších mrakodrapov v Mexiku uzatvára Chapultepec Uno, ktorý sa tiež nachádza na Paseo de la Reforma. Výšková budova sa týči do výšky 241 metrov a čiastočne v nej sídli hotel Ritz-Carlton. Ako napovedá jej názov, mrakodrap má výhľad na park Chapultepec - obrovský park, v ktorom sa nachádza hrad, zoologická záhrada, múzeá ale aj ďalšie atrakcie. Ďalšie vysoké i zaujímavé budovy v Mexiku si ukážeme na zájazde do Mexika.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

13112 22224€
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

2278 2920€
B

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

6890
Oaxaca – najkrajšie mesto Mexika Oaxaca

Oaxaca Oaxaca – najkrajšie mesto Mexika

Ako si predstavujete Mexiko? Sú to tie farebné domčeky zaliate slnkom, dláždené ulice, kaktusy, agave, nízki chlapi v sombrerách a ženušky vo…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania
Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Mexiko City - gigant posadený na vypúšťanom jazere Mexiko City

Mexiko City Mexiko City - gigant posadený na vypúšťanom jazere

Hlavné mesto Mexika je piatym najľudnatejším mestom sveta a je to poriadne cítiť. Živý kotol zábavy, jedla, dopravných zápch, ale aj úžasných…

Viktor Háber 22 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: