Najznámejšie krátery Etny

Najznámejšie krátery Etny

Sopka Etna sa môže pýšiť viacerými nádhernými krátermi, ktoré pripomínajú mesačnú krajinu. Tmavé skaly, kamene a prach, cez ktorý sa derie na povrch tráva a rôzne kvety. Spodok kráterov, kde možno vidieť pozostatky lávy a malé sopečné jaskynky, z ktorých vyviera teplá para. Ktoré krátery treba vidieť pri výstupe na Etnu a ktoré sú tie najvyššie položené?

Cratieri Silvestri - Najnavštevovanejší a najprístupnejší kráter Etny neďaleko spodnej zastávky lanovky na Rifugio Sapienza. Leží vo výške 1 900 m.n.m. Je úplne bezpečný aj pre deti, keďže je neaktívny. Vznikol pri masívnej erupcii sopky Etna v roku 1892. Jeho okolie je ako z inej planéty (na titulnej fotografii).

Cratere del Laghetto/Escriva - Leží vo výške asi 2 580 m.n.m. vedľa oveľa vyššej a strmšej Montagnoly. Dá sa k nemu dostať krátkou prechádzkou od hornej zastávky lanovky. Od neho môžete obdivovať veľký železný kríž umiestnený na zemi na pamiatku biskupa Escrivu, po ktorom nesie svoje meno, či pokochať sa pohľadom na Valle del Bove. Vznikol v roku 2001.

Barbagallo - Jeden z najnovších kráterov Etny, ktorý je poriadne hlboký, je súčasťou sicílskej Etny od roku 2002. Je najvyšším bodom pre trekkingujúcich turistov a leží vo výške 2929 m.n.m.

Crateri Centrali - Alebo aj Bocca Nuova (nové ústa) je najzápadnejší vrcholový kráter sopky Etna. Vznikol v roku 1968 ako malý kráter na vrcholovom kráterovom kuželi. V priebehu rokov sa postupne zväčšoval do šírky aj hĺbky. Posledná veľká erupcia z Bocca Nuova nastala v roku 1999, keď láva naplnila kráter a rozliala sa na západnom úbočí Etny. Tu je turizmus ojedinelý pre toxické výpary a častú sopečnú činnosť.

Severovýchodný kráter - Najvyššie položený kráter Etny a najvyšší bod sopky na Sicílii. Svoju výšku 3 357 m.n.m. dosiahol vďaka 50 erupciám od februára 2021 a neustále sa zväčšuje. Je najaktívnejším spomedzi kráterov Etny a spomenuté množstvo erupcií zmenili jeho hĺbku i celkový vzhľad.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

12223 22224€
K

Európa  

Vatikán, Taliansko


náročnosť

7 dní

Trvanie

2120
Marco Polo – najväčší cestovateľ Prémiový blog

Prémiový blog Marco Polo – najväčší cestovateľ

V záverečnom blogu o veľkom cestovateľovi píšem o jeho návrate z Číny späť domov. Išiel opäť úplne inou cestou a bolo to jedno nádherné…

Ľuboš Fellner 12 min. čítania
Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec Prémiový blog

Prémiový blog Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec

Krištofa Kolumba pozná každý, moreplavec, ktorý objavil pre nás Ameriku – Nový svet. Predkolumbovská Amerika je terminus technicus podobne ako…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Benátky - verte mi, budete sa chcieť stratiť! Benátky

Benátky Benátky - verte mi, budete sa chcieť stratiť!

Pri sťahovaní národov ušli obyvatelia na severe Apeninského polostrova pred barbarskými kmeňmi do močiarov, v ktorých si začali stavať domy na…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: