Nallur Kovil - hinduistický chrám v Jaffne

Nallur Kovil - hinduistický chrám v Jaffne

Chrám Nallur Kandaswamy alebo Nallur Kovil navštevujeme počas zájazdu Srí Lanka a Tamilské Tigre. Tento chrám je zasvätený bohu Muruganovi a jeho história siaha až do 10. storočia. Pôvodne ho postavil sinhálsky kráľ Bhuvaneka Bahu a neskôr ho rozšírili tamilskí králi Jaffny. Pôvodný chrám bol zničený Portugalcami v 17. storočí, ale bol znovu postavený v roku 1749 Raghunatha Mudaliyarom, hlavným ministrom holandských vládcov Jaffny. Chrám je známy svojou drávidskou architektúrou, charakterizovanou veľkolepou gopuramou (vežou) pri vstupe, zložitými rezbami a rozsiahlym nádvorím. Komplex chrámu zaberá rozlohu približne 25 000 štvorcových metrov (približne 6 akrov). Chrámový areál zahŕňa hlavný chrám, viacero menších svätýň, veľké nádvorie, a priestory pre ubytovanie pútnikov a návštevníkov.

Gopuram, vstupná veža chrámu je vysoká približne 29 metrov a je zdobená zložitými sochami božstiev a mytologických postáv. Veľké nádvorie umožňuje ubytovanie tisícov veriacich počas významných festivalov. Vnútorné priestory chrámu sú bohato zdobené freskami a rezbami, ktoré zobrazujú rôzne scény z hinduistických mýtov.

Výročný festival: Festival Nallur, konaný v auguste v chráme Nallur Kovil, je jedným z najvýznamnejších hinduistických festivalov na Srí Lanke. Trvá 25 dní a zahŕňa rôzne rituály, procesie a kultúrne vystúpenia. Chrám priťahuje tisíce veriacich, najmä počas festivalovej sezóny, z celého sveta. Tento chrám nie je len miestom uctievania, ale aj centrom tamilských kultúr a tradícií v Jaffne. Hlavným božstvom chrámu Nallur Kandaswamy je boh Murugan, známy aj ako Skanda alebo Karthikeya, hinduistický boh vojny.

Ďalšie božstvá uctievané v chráme zahŕňajú:

Boh Ganesha: Boh s hlavou slona, odstraňuje prekážky.
Bohyňa Parvati: Materská bohyňa a manželka boha Šivu.
Boh Šiva: Ničiteľ a transformátor medzi Trimurti.
Valli a Deivayanai: Manželky boha Murugana.


Typy pooja rituálov, ktoré sa pravidelne dejú v chráme:
Kalasandhi Pooja: Vykonávaná skoro ráno na vyprosenie požehnania na deň.
Uchikala Pooja: Poludňajšia pooja na dosiahnutie prosperity a zdravia.
Sayaratchai Pooja: Večerná pooja na odháňanie negatívnych energií.
Ardha Jama Pooja: Nočná pooja na zabezpečenie pokojného spánku a ochrany.

Na pooju sa zvykne nosiť ovocie ako banány, kokosy a iné čerstvé ovocie.

Legenda o vzniku chrámu
Podľa legendy bol chrám Nallur Kandaswamy Kovil postavený na mieste, kde sa zjavila božská prítomnosť boha Murugana. Pôvodná svätyňa bola údajne postavená okolo 10. storočia. Miesto bolo považované za posvätné už dávno pred postavením súčasného chrámu.
Legenda hovorí, že počas znovupostavenia chrámu v 18. storočí, Ragunatha Mudaliyar, ktorý bol hlavným ministrom holandských vládcov Jaffny, mal sen, v ktorom mu boh Murugan prikázal znovu vybudovať chrám na rovnakom mieste. Mudaliyar vzal tento sen ako božské znamenie a investoval svoje bohatstvo a úsilie do rekonštrukcie chrámu. Počas výstavby sa údajne stali mnohé zázraky, ktoré posilnili vieru ľudí v božskú prítomnosť na tomto mieste. Veriaci veria, že chrám Nallur Kandaswamy Kovil je miestom mnohých zázrakov a uzdravení. Počas storočí existuje mnoho príbehov o ľuďoch, ktorí po návšteve chrámu a modlitbe k bohu Muruganovi zažili zázračné uzdravenia a riešenie svojich problémov. Tieto príbehy priťahujú tisíce pútnikov, ktorí hľadajú duchovnú a fyzickú pomoc.

Ďalšia legenda hovorí o zjavení boha Murugana pred jedným z veľkých festivalov. Podľa tohto príbehu sa boh Murugan zjavuje v podobe svetla alebo žiarivého obrazu, ktorý je videný veriacimi počas hlavných rituálov a procesií. Tento úkaz je považovaný za potvrdenie božskej prítomnosti a priazne.

K

Ázia  

Srí Lanka


náročnosť

11 dní

Trvanie

2855
K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Francúzska Polynézia, Dubaj (SAE), Tahiti, Spojené štáty americké (USA), Srí Lanka, Singapur, Nový Zéland, Maldivy


náročnosť

24 dní

Trvanie

9604 13720€

Detské zľavy

Dovolenka Srí Lanka a Maldivy s rodinou
F

Ázia  

Srí Lanka, Maldivy


náročnosť

14 dní

Trvanie

8985
Zvieratá Srí Lanky Prémiový blog

Prémiový blog Zvieratá Srí Lanky

Srí Lanka je ostrovná tropická krajina s bohatou vegetáciou, plná vodných nádrží, rezervoárov, priehrad, kanálov a riek, obklopená Indickým oceánom…

Martin Ferenčík 35 min. čítania
Polonnaruwa - mesto kultúrneho trojuholníka Polonnaruwa

Polonnaruwa Polonnaruwa - mesto kultúrneho trojuholníka

Polonnaruwa je nádherným historickým mestom, ktoré sa nachádza v strednej časti Srí Lanky a tvorí jeden z vrcholov kultúrneho trojuholníka ostrova.…

Robert Taraba 23 min. čítania
Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: