Návrat mezoamerickej loptovej hry Ulama

Návrat mezoamerickej loptovej hry Ulama

Mezoamerická loptová hra ulama je najstarší nepretržite hraný kolektíny šport na svete, existuje už 3 500 rokov. Najstaršie loptové ihrisko pochádza z roku 1400 pr. Kr. a bolo objavené v štáte Chiapas, presnejšie v Paso de la Amada v roku 1974. Ulama bola v Mezoamerike veľmi rozšírená, hrali ju Olmékovia, Aztékovia aj Mayovia. Našlo sa viac ako 2 500 ihrísk na túto loptovú hru, najznámejšie sa nachádzajú na archeologických zónach v Chichen Itza a Monte Albán. Tradícia loptovej hry začala miznúť keď Španieli videli rituály, ktoré po tom nasledovali. Španieli považovali túto hru za hrozbu pre katolícku cirkev, hru zakázali a tradícia začala pomaly miznúť. 

Historici sa začali obávať, že tak dôležitá súčasť kultúry ako loptová hra, vymiera. V roku 2003 Kalifornská štátna univerzita začala desať ročný projekt, ktorého cieľom bolo zistiť a preskúmať stav tradície loptovej hry ulama. Prišli na to, že sa hra naďalej hrá, ale iba v štyroch komunitách v Sinaloa - ale vo zvyšku krajiny vymrela. Prinieslo to znepokojenia, že táto starobylá tradícia môže úplne vymrieť. Potom rodina Lizzaraga takmer zachránila ulamu.

Táto rodina udržiavala tradíciu ulamy od roku 1900, pričom tréning a rituály hry odovzdávala z generácie na generáciu. V poslednom čase členov rodiny znepokojil aj nedostatok záujmu o túto starobylú hru. Začali oslovovať vzdialených príbuzných a iné osoby, aby im poskytli školenia a pomohli zorganizovať tímy. Don Manuel Lizárraga naučil hrať hru ulama svojich osem detí vrátane dcéry a priniesli loptovú hru do zábavného parku Xcaret pri Cancúne.

Park postavil ihrisko a najal hráčov zo Sinaloy - v tom čase už na polostrove Yucatán neboli hráči - na exhibičné zápasy ako turistickú atrakciu. Pre Lizárragovcov je ulama rodinnou tradíciou a  vychovali 150 hráčov loptovej hry. Historicky išlo o posvätný rituál ktorý súvisel so sezónnymi alebo poľnohospodárskymi zmenami, ako napríklad označenie začiatku alebo konca obdobia zberu úrody.

Existujú aj historické záznamy o hrách, ktoré sa hrali medzi tímami dvoch civilizácií a často sa stávalo, že kapitán porazeného tímu bol obetovaní bohom. Potom sa však prišlo aj na to, že to bol práve kapitán víťazného tímu, ktorý sa obetoval, pretože obetovanie sa bohu sa brala ako pocta.

Aztékovia dokonca urobili z ulamy hru s vysokou stávkou. Hráči a priaznivci tímov vsádzali svoj domov, svoje polia, svoje deti a dokonca aj seba samých - ak ich tím prehral, mohli prísť o všetko a byť prinútení ísť do otroctva a nakoniec byť obetovaní. Lopty na ulamu vyrábajú špeciálni remeselníci a sú vyrobené z kaučuku.

Tieto lopty sú drahé, stoja 1 000 USD, pretože treba veľa materiálu a remeselníkov, ktorí techniku ovládajú, je málo. V súčasnoti Ulama zažíva vážny návrat, sú vyškolení hráči a zorganizované tímy. Turnaje sa konajú v jedenástich štátoch Mexika, ako aj v Kalifornii a v Guatemale. Pozriete si takýto zápas na zájazde do Mexika?


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

13112 22224€
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

2278 2920€
B

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

6890
Oaxaca – najkrajšie mesto Mexika Oaxaca

Oaxaca Oaxaca – najkrajšie mesto Mexika

Ako si predstavujete Mexiko? Sú to tie farebné domčeky zaliate slnkom, dláždené ulice, kaktusy, agave, nízki chlapi v sombrerách a ženušky vo…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania
Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Mexiko City - gigant posadený na vypúšťanom jazere Mexiko City

Mexiko City Mexiko City - gigant posadený na vypúšťanom jazere

Hlavné mesto Mexika je piatym najľudnatejším mestom sveta a je to poriadne cítiť. Živý kotol zábavy, jedla, dopravných zápch, ale aj úžasných…

Viktor Háber 22 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: