Nový prezident Srí Lanky

Nový prezident Srí Lanky

Anura Kumara Dissanayake bude novým prezidentom Srí Lanky. Počas víkendových volieb hlavy štátu na obľúbenom exotickom ostrove získal vyše 50 % hlasov, keď ho volilo vyše 5,7 milióna Srílančanov. Jeho súper a líder opozície Sajith Premadasa získal v porovnaní s ním „iba“ 4,5 milióna hlasov oprávnených voličov.

Voľby na Srí Lanke boli trojkolové a ich víťaz Dissanayake je známy ako ľavičiar, ktorému prischol status marxistu. Išlo o vôbec prvé prezidentské voľby od nepokojov v roku 2022, ktoré vypukli v dôsledku hospodárskej krízy na Srí Lanke a zosadili vtedajšieho vodcu krajiny Gotabayu Radžapaksu.

Dissanayake sľúbil svojim voličom dobrú správu vecí verejných a prísne protikorupčné opatrenia. Po triumfe vo voľbách uviedol, že „toto víťazstvo patrí nám všetkým“.

Nový prezident prisľúbil aj rozvoj výrobného, ​​poľnohospodárskeho či IT sektora. Zaviazal sa tiež pokračovať v dohode uzavretej s Medzinárodným menovým fondom (MMF), ktorá má zachrániť Srí Lanku pred hospodárskou krízou a zároveň znížiť vplyv jej úsporných opatrení na najchudobnejších obyvateľov krajiny.

V posledných rokoch sa Dissanayake tiež snažil zmierniť tvrdý ľavicový postoj svojej strany JVP, s ktorou sa spája násilná minulosť. V 70. a 80. rokoch minulého storočia uskutočnila JVP dve ozbrojené povstania proti srílanskému štátu. Dodnes je však on a jeho strana naďalej považovaná za silno marxistickú.

Srí Lanke držíme palce, aby ekonomicky prosperovala a podarilo sa jej postupnými krokmi pod novým prezidentom znížila svoj deficit a zároveň infláciu, ktorá sa v krajine vyšplhala až na 70 %. Pokiaľ trávite v týchto dňoch dovolenku na Srí Lanke, môžu vás zastihnúť protesty. Násilnosti však neočakávame.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Srí Lanka


náročnosť

11 dní

Trvanie

3141
K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Francúzska Polynézia, Dubaj (SAE), Tahiti, Spojené štáty americké (USA), Srí Lanka, Singapur, Nový Zéland, Maldivy


náročnosť

24 dní

Trvanie

10016 13720€

Detské zľavy

Dovolenka Srí Lanka a Maldivy s rodinou
F

Ázia  

Srí Lanka, Maldivy


náročnosť

14 dní

Trvanie

9884
Zvieratá Srí Lanky Prémiový blog

Prémiový blog Zvieratá Srí Lanky

Srí Lanka je ostrovná tropická krajina s bohatou vegetáciou, plná vodných nádrží, rezervoárov, priehrad, kanálov a riek, obklopená Indickým oceánom…

Martin Ferenčík 35 min. čítania
Polonnaruwa - mesto kultúrneho trojuholníka Polonnaruwa

Polonnaruwa Polonnaruwa - mesto kultúrneho trojuholníka

Polonnaruwa je nádherným historickým mestom, ktoré sa nachádza v strednej časti Srí Lanky a tvorí jeden z vrcholov kultúrneho trojuholníka ostrova.…

Robert Taraba 23 min. čítania
Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: