Sme na letisku. Všetko sa zapisuje ručne, počítač nemajú. Je 8.00 ráno a potíme sa ako voly. Prídeme k odletovej bráne, je tu malý bar a duty free obchod, no všetko je zatvorené. No zrazu prídu predavači a otvoria to. Ohromne predražené ceny. Kupujeme miestnu kávu, čokoládu od Claudia Corallo so 100% Puro Cacau. No základom je, že tento Talian sa snaží o najlepšiu čokoládu na svete. V Európe ju dostanete v tých najdrahších lahôdkach a aj tu je taký balíček 6x 4 cm za 8 euro. Nikomu nechutí, nie je tam cukor. A to je v živote často. Unikátne veci chutia málo komu. A táto cesta, čo práve robíme, unikátna je. No chutí! Ja totižto sem tam trošku cukru pridám…. Bývame v najlepších hoteloch (nielen mesta, ale celého štátu), jeme veľmi kvalitne, proste, ak sa dá, máme najlepší možný servis všade. Okrem toho, že tento cukor do čokolády každému chutí, je to dôležité aj pre zachovanie kondície a zdravia. No, samozrejme, základom každej mojej cesty sú kvalitné suroviny a zážitky, ktoré v tomto luxuse nenájdete a musíte ich hľadať inde. Základom pri získaní zážitkov sú skúsenosti, energia a odvaha. 2 až 3 týždňová cesta v trópoch vás dokáže riadne rozbiť a nájsť energiu je často ťažké. Hlavne na prvých objavných cestách je to veľmi dôležité, lebo vtedy sa tvoria kontakty, putá, priateľstvá. Keď sa veci zabehajú, už to ide. No aj potom je obrovský rozdiel medzi turistom a cestovateľom. Turisti kĺžu po povrchu, nemajú na to, vojsť hlbšie. Cestovateľ neustále riskuje a hľadá, využíva šance, ktoré turisti nevidia a prejdú pomimo. Sem sme meškali z Libreville 4 hodiny, no teraz cestou do Malabo, zdá sa, odlietame načas. Letíme exotickou spoločnosťou Ceiba arlines, ktorou sa skutočne neodporúča lietať, lebo nespĺňa žiadne atribúty bezpečnosti. No keď chcete letieť, tak toto je jediná možnosť. Spoločnosť často mešká a veľmi často let vypadne. Keď si uvedomíte, že sa lieta raz, dva razy do týždňa, tak pochopíte, aká ťažká je táto cesta logisticky. Tu je výhoda, že je nás 11 a tak sa proste letí – naša skupina je pre spoločnosť tak veľká, že sa letí. Chystáme sa z krajiny, ktorá má najnižšie nominálne HDP z celej Afriky, do krajiny, ktorá rok za rokom obsadzuje prvú priečku v HDP na obyvateľa. No musím ešte raz povedať, že Svätý Tomáš a Princov ostrov je jedným nádherným štátom, veľmi bezpečným, ktorý sa veľmi oplatí navštíviť. Keď letíte priamo, nemusíte letieť Ceibou. Po hodine na letisku opäť všetko zatvoria. Takže teraz, keď vám toto píšem, čakáme pred bránou a všetko je tu zatvorené. Náš let je jediným zahraničným letom dňa. A to letíme poloprázdnym ATR 42.
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - Svätý Tomáš
- Svätý Tomáš a Princov ostrov - Somos Todos Primos
- Pico de São Tomé 2024 metrov: najvyšší vrch ostrovov, výstup, tipy a rady
- Najlepšia michelinovská reštaurácia na rovníku - João Carlos Ferreira Dias da Silva
- 3 najlepšie pláže na ostrove Svätého Tomáša a Princovom ostrove
- Stred Sveta -Svätý Tomáš a Princov ostrov
- Absolútny Stred sveta - Svätý Tomáš - Ilhéu das Rolas
- Princov ostrov – UNESCO
- Najlepší hotel na Princovom ostrove: Sundy Praia
- Čokoládové ostrovy: najlepšia čokoláda na svete
- Pico Cao Grande
- Gulliverové cesty - Jonathan Swift