Ostrov Robben - väzenie

Ostrov Robben - väzenie

Ostrov Robben, ležiaci pri pobreží Kapského Mesta, je súčasťou dlhého zoznamu ostrovov, kde sa nachádzajú známe väznice. Na rozdiel od Rikers a Alcatrazu sa jeho história zmenila. Z kolónie malomocných, cez prosperujúce „mesto“ z 19. storočia so školou a poštou, až po známu väznicu. Teraz je to turistická destinácia, ktorú musíte vidieť. Nachádzajú sa tu historické budovy a je domovom rozkošných, no veľmi ohrozených afrických tučniakov.

Vaša cesta na ostrov Robben sa začína na pevnine. Lístky si zabezpečíte online alebo v pokladni, ktorá sa nachádza v hodinovej veži na V&A Waterfront. Váš spiatočný lístok zahŕňa cestu loďou, ako aj vstup na ostrov. Ak máte obavy z morskej choroby, užite tabletku proti kinetóze a zostaňte na čerstvom vzduchu na palube.

Keď budete vychádzať z prístavu, nebuďte prekvapení, keď uvidíte uškatcov kapských, ako sa šantia vo vode a opaľujú sa. V skutočnosti im ostrov vďačí za svoj moderný názov. Potom nastúpite do autobusu, aby ste si prezreli hlavné miesta na ostrove - väznicu s maximálnou ostrahou a celu, kde bol 18 rokov väznený Nelson Mandela, malý domček vyhosteného černošského vodcu Roberta Sobukweho a vápenku, kde dreli trestanci.

Ostrov je plný starých budov, ktoré odhaľujú jeho mnohé historické identity. Nachádza sa tu niekoľko cintorínov. Sú tu asfaltové cesty, pošta, maják, obytné domy, kostoly, škola. Komunita sa rozrastala, keďže sem prichádzalo žiť čoraz viac ľudí, ktorí sa spočiatku starali o malomocných a neskôr strážili väzňov. Pretože presun z ostrova na pevninu bol občas kvôli poveternostným podmienkam neistý, bola tu postavená škola pre mladých a tehotné ženy boli odvážané na pevninu niekoľko týždňov pred pôrodom pre prípad, že by sa strhla búrka, keď začali rodiť.

Výhľady na Stolovú horu a mesto sú senzačné, najmä za jasného dňa, keď hora nie je zahalená do svojej zamračenej „prikrývky“. Vietor je nepríjemný, vezmite si radšej sveter, ale slnko môže byť silné, takže si zoberte aj slnečné okuliare, klobúk alebo šiltovku a opaľovací krém. Kapské Mesto je známe tým, že má „štyri ročné obdobia za jeden deň“.

Hoci je ostrov Robben najznámejší miestom uväznenia Mandelu, je mikrokozmom sociálnej a prírodnej histórie Kapského Mesta. Dnes je to pamätná kombinácia brutality systému apartheidu, ale aj pripomienka húževnatosti ľudského ducha a prírody. Na zájazdoch s BUBO sledujeme ostrov Robben práve zo Stolovej hory. Avšak na zájazde 3x Naj Afriky alebo Najkrajšie mesto na svete - Kapské Mesto je možnosť počas voľného času medzi programom ísť tento ostrov navštíviť.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Juhoafrická republika


náročnosť

9 dní

Trvanie

3464 4330€
K

Afrika  

Zimbabwe, Juhoafrická republika, Botswana

18.07. → 26.07. +25 termínov

náročnosť

9 dní

Trvanie

2546 3395€
K

Afrika  

Zimbabwe, Zambia, Namíbia, Juhoafrická republika, Botswana


náročnosť

20 dní

Trvanie

4626 5140€
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: