Ostrov Nightingale, južný Atlantik

Ostrov Nightingale, južný Atlantik Neprístupné miesta sveta

BUBO ide vždy ďalej. Tristan da Cunha nám nestačí. Podľa lokálnej turistickej navštevovanosti, Tristan da Cunha trpí overturizmom, lebo každý tam stojí, ha ha. Je to samozrejme len žart a zároveň porovnanie s neďalekými a vzdialenejšími ostrovmi ako Nightingale, Inaccessible a Gough. Sem už skutočne nechodí takmer nikto, okrem odvážnych lokálnych rybárov. Skúsime sa pozrieť bližšie aj na priľahlé ostrovčeky Nightingale a Inaccessible s množstvo hniezdiacich vtákov. Svoj názov má ostrov Inaccessible vďaka nehostinným brehom, ktoré si v minulosti vyžiadali niekoľko stroskotaných lodí. Námorníci sa ostrova báli a radšej ho obchádzali. Ostrov Nightingale je známy pre svoju kolóniu tučniakov skalných a tak vyrážame aj za nimi. Videli sme ich už na Gough Islande, ale verte nám, že takýchto stretnutí sa jednoducho nedá prejesť. Samotná plavba medzi ostrovmi je zážitok.  Ostrov Nightingale bol prvýkrát pomenovaný ako Ostrov Gebroocken alias "polámaný ostrov" podľa drsného profilu holandskou expedíciou Nachtglas v roku 1656, neskôr bol  pomenovaný britským kapitánom Gamalielom Nightingaleom v roku 1760. Ostrov je najstarší z troch hlavných ostrovov, s evidenciou vulkanických hornín starých od 18 miliónov rokov do 360 000 rokov. Ostrovná skupina je iba malým pozostatkom oveľa väčšieho aktívneho vulkánu. Hlavný ostrov má iba 2,5 x 1,5 km a má rozlohu asi 3,2 km². Jeho najvyšší bod, High Peak, je asi 370 metrov (1200 stôp vysoký). Severne od hlavného ostrova leží Stredný ostrov, nazývaný aj Alex, a za ostrovom Stoltenhoff (pomenovaný podľa nemeckých bratov Stoltenhoffovcov, ktorí sa v 70. rokoch 19. storočia pokúsili usadiť na neprístupnom ostrove). V okolí ostrova nájdete aj množstvo voľne stojacich skál. Na ostrove sa dá pristáť. Po pristátí je nutné všetky člny vytiahnuť na breh, ináč ich silný príboj okamžite zničí. Ostrovania si sem vozia pitnú vodu, keďže vďaka množstvu vtáčieho trusu je voda na Nightingale nepitná. Najčastejšie si z ostrova berú práve vtáčí trus, ktorý slúži ako hnojivo na slávnych "zemiakových políčkach". Nightingale je zároveň ostrovom, kam obyvatelia Tristanu utiekli v roku 1961 pred výbuchom sopky na Tristane. Na svoje si tu prídu aj vtáčkari. Žijú tu, a zároveň nikde inde, dva druhy strnádky. Wilkinsova strnádka, už iba okolo 85 párov a a nightingaleaská strnádka 4000 párov. Blog: Stredooceánsky chrbát


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Fínsko


náročnosť

5 dní

Trvanie

1881€ 2850€
K

Afrika  

Keňa


náročnosť

9 dní

Trvanie

2400€ 3200€
K

Európa  

Škandinávia, Švédsko, Nórsko, Fínsko, Dánsko


náročnosť

7 dní

Trvanie

1500€ 2000€
Karneval na Tenerife: Najväčšia fiesta Kanárskych ostrovov
Blog

Blog Karneval na Tenerife: Najväčšia fiesta Kanárskych ostrovov

Vo februári má Tenerife okrem pláží a oceánu ešte jedno veľké lákadlo – karneval. V Santa Cruz je to obdobie, ktoré patrí k najväčším udalostiam…

Viktória Várošová 22 min. čítania
Exotika za polovicu: Takéto ceny neboli dvadsať rokov, hovorí Ľuboš Fellner
Blog

Blog Exotika za polovicu: Takéto ceny neboli dvadsať rokov, hovorí Ľuboš Fellner

Kam cestovať v roku 2027, ktoré destinácie sú najväčším hitom a čo odporúča najscestovanejší Slovák? Záujem o jesennú akciu BUBO je obrovský, preto…

Zuzana Maškulková 15 min. čítania
Fauna Severnej Ameriky: Spoznajte najzaujímavejšie zvieratá kontinentu
Blog

Blog Fauna Severnej Ameriky: Spoznajte najzaujímavejšie zvieratá kontinentu

Severná Amerika je pre milovníkov prírody fascinujúcim kontinentom. Od tundry na Aljaške a v severnej Kanade cez nekonečné pláne centrálnej časti…

Martin Karniš 52 min. čítania