Pamätník José Martího

Pamätník José Martího

Je vidieť takmer z každej časti Havany. Pamätník Josého Martího sa nachádza v centre Námestia revolúcie. Má úctyhodné rozmery - je vysoký takmer 142 metrov a jeho priemer 78 metrov, čo z neho robí najvyššiu stavbu v celej Havane.

V pamätníku sa nachádza múzeum venované tomuto veľkému bojovníkovi za kubánsku slobodu z konca 19.storočia. Vo výške 129 metrov sa nachádza vyhliadka, odkiaľ je pôsobivý výhľad na mesto. Vedie k nej schodisko s 567 schodmi. Na prízemí pamätníka nájdete 79 Martího myšlienok, ktoré sú vyryté zlatými písmenami a sú rozmiestnené v piatich miestnostiach.

Priamo pred pamätníkom stojí 17 metrov vysoká mramorová socha sediaceho José Martího so zamysleným výrazom.

Pamätník bol na námestie umiestnený v roku 1958 a v súčasnosti je obklopený 6 stĺpmi, ktoré predstavujú 6 pôvodných kubánskych provincií.

Už samotné miesto, Námestie revolúcie, je kultové miesto celej Havany. Okrem toho, že je so svojimi 72 tisíc metrami štvorcovými jedným z najväčších verejných námestí na svete, je miestom spoločenských udalostí, ktoré sa tu odohrali hlavne po vítazstve revolúcie v januári 1959. Veľkosť námestia demonštruje aj fakt, že sa tu zišlo viac ako milión ľudí (čo je takmer desatina kubánskej populácie). Do dnešných dní sa na námestí konajú veľké vládne akcie, hlavne počas 1.januára, 1.mája a 26.júla.

Toto obrovské námestie bolo dielom francúzskeho architekta a urbanistu Jeana Clauda Forestiera, ktorý ho navrhol v 20. rokoch 20. storočia. Až do roku 1959 bolo známe ako “Plaza Cívica” (Občianske námestie). Bolo postavené na kopci v puristickom štýle Place de l'Etoile v Paríži, s niekoľkými Avenidas - veľkými cestnými triedami, ktoré od námestia smerujú k rieke Almendares, k štvrti Vedado a k Parque de la Fraternidad v centre Havany.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

16 dní

Trvanie

4540
K

Amerika  

Kuba


náročnosť

12 dní

Trvanie

3630
K

Amerika  

Južná Amerika, Kuba, Peru


náročnosť

12 dní

Trvanie

4279
Kuba pred a po Fidelovi Prémiový blog

Prémiový blog Kuba pred a po Fidelovi

Na Kube som bol po prvý raz pred vyše dvadsiatimi rokmi a vtedy som sem lietal pravidelne. Následne však prišla dlhá pauza a na Kubu som sa vrátil…

Ľuboš Fellner 45 min. čítania
Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť Prémiový blog

Prémiový blog Karibik - všetko, čo ste potrebovali vedieť

Keď sa povie Karibik, hneď sa nám vybaví: slnko, božský relax, modré more a biele pláže, sladký život pod palmami, drinky, pohoda, láska, ...…

Ľuboš Fellner 50 min. čítania
Fidel entre nosotros - Fidel medzi nami Prémiový blog

Prémiový blog Fidel entre nosotros - Fidel medzi nami

Len pár mesiacov pred Fidelovou smrťou, 13. augusta, sa po celom ostrove diali veľkolepé oslavy 90. narodenín vodcu. V mestách sa vybudovali pódiá.…

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine:

Predaj sa začína o

- dní - hod -min -sek

OD PÓLU K PÓLU 2025

NAJVYŠŠIE ZĽAVY OD 13.9.