Pestovanie ryže na Srí Lanke

Pestovanie ryže na Srí Lanke

Sri Lanka je známa svojimi rozmanitými plodinami a pestovanie ryže patrí medzi najdôležitejšie poľnohospodárske aktivity krajiny. Pestovanie ryže má na ostrove dlhú históriu, ktorá siaha až do obdobia starovekých kráľovstiev. Táto plodina má významné miesto v strave miestnych obyvateľov a je tiež dôležitým exportným produktom.

Srí Lanka má vhodné podmienky pre pestovanie ryže vrátane teplého a vlhkého podnebia, čo jej umožňuje rásť a dozrievať do svojej plnej zrelosti. Kľúčové pre pestovanie ryže sú stovky vodných nádrží, ktoré sa na ostrove využívajú už od staroveku a sú stále dôležitými súčasťami poľnohospodárstva.

Existuje mnoho odrôd ryže, ktoré sa pestujú na Sri Lanke, vrátane arborio, basmati, jazmínovej a ďalších. Každá odroda má svoje vlastnosti a používa sa na rôzne účely. Najrozšírenejšia je odroda nadu, pre juh ostrova je typická červená odroda suwandel.  

Proces pestovania ryže na Srí Lanke sa začína výsevom semien do pripravených polí. Po vypestovaní sa klasy starostlivo zberajú a spracovávajú. Zrná rýže sa sušia na slnku, čím sa predchádza zhnitiu a predlžuje sa ich trvanlivosť. Následný proces zahŕňa odstraňovanie šupy a oddelovanie zŕn od pliev. Ryža sa tu pestuje v dvoch cykloch – Maha, so sadením v septembri a žatím v marci (väčšina ryže) a Yala – sadenie v máji so žatvou v auguste.

Zrelé polia odlíšite od nezrelých žltým sfarbením. Pestovanie ryže na Srí Lanke má svoje výzvy, vrátane zmien v klíme a pestovania iných plodín, ktoré môžu konkurovať ryži. Vzhľadom na to, že rýža je pre Sri Lanku dôležitá nielen ako potravina, ale aj ako exportný produkt, existuje veľký záujem o udržanie a zlepšovanie jej pestovania a kvality.

Tradičné spôsoby súracúvania ryže si v praxi ukazujeme na našom zájazde na Srí Lanku, a to v tradičnej dedine.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Srí Lanka


náročnosť

11 dní

Trvanie

2265
K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Francúzska Polynézia, Dubaj (SAE), Tahiti, Spojené štáty americké (USA), Srí Lanka, Singapur, Nový Zéland, Maldivy

13.11. → 06.12.

náročnosť

24 dní

Trvanie

8496 10620€

Detské zľavy

Dovolenka Srí Lanka a Maldivy s rodinou
F

Ázia  

Srí Lanka, Maldivy


náročnosť

14 dní

Trvanie

9895
Zvieratá Srí Lanky Prémiový blog

Prémiový blog Zvieratá Srí Lanky

Srí Lanka je ostrovná tropická krajina s bohatou vegetáciou, plná vodných nádrží, rezervoárov, priehrad, kanálov a riek, obklopená Indickým oceánom…

Martin Ferenčík 25 min. čítania
Polonnaruwa - mesto kultúrneho trojuholníka Polonnaruwa

Polonnaruwa Polonnaruwa - mesto kultúrneho trojuholníka

Polonnaruwa je nádherným historickým mestom, ktoré sa nachádza v strednej časti Srí Lanky a tvorí jeden z vrcholov kultúrneho trojuholníka ostrova.…

Robert Taraba 16 min. čítania
Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: