Plov je “národným jedlom” Strednej Ázie. Ide o špeciálne rizoto, ktoré tu robia doslova všade. Keďže chcem nájsť to najlepšie, chodím od mesta k mestu, zo štátu do štátu. Je ten najlepší v Esfaháne v Iráne, alebo v uzbeckom Samarkande? Pôvodný recept na plov vymyslel geniálny lekár Avicena. Plov ako kultúrne dedičstvo je už pod patronátom UNESCO. 2 rady: 1. Dobrý plov môžeš jesť iba skoro ráno, dozvedám sa keď ho jem na svadbe. 2. “Ľubo, najlepší plov sa robí v nížinách, vysoko v horách plov nie je dobrý!” a Kirgizsko to sú samé hory... Ale hory nie sú všade. V jednom z najstarších miest Strednej Ázie, v tritisícročnom kirgizskom Oši si chcem dať plov, ktorý tu volajú „Oš“ Skúste si nabudúce v Dušanbe či Taškente vypýtať „oš“ a uvidíte že zareagujú. Som teda v Kirgizskom meste Oš a taxík ma vezie až k Leninovmu parku, do reštaurácie Daršan. Robia tu plov na zákazku, aby bol absolútne čerstvý. Plov v Kirgizskom Oši je iná liga, tvrdia. Boli sme spolu piati, tak som si povedal, že jedno kilo plovu bude stačiť. Až neskôr sme zistili, že by to stačilo aj pre štyridsiatich....Recept: 0,5 kg mäsa, 0,5 kg ryže, maslo, 1 cibuľa, koreniny, k tomu 1väčšia mrkva Mäso pokrájate na menšie kocky, cibuľu nasekáte, orestujete spolu na masle, okoreníte, osolíte, podlejete vodou. Medzitým dáte variť ryžu, privediete do varu, pridáte nastrúhanú a orestovanú mrvku, môžete pridať podľa miestnych zvyklostí šafrán, dusíte domäkka. Podľa chuti môžete pridať sušené ovocie, či vajíčka. Mäso aj ryža sa robí na veľkom ohni, ideálne v originálnom kazani (obdoba čínskeho woku ale trošku iného tvaru a namiesto ručiek má akési držadlá). Napokon zmiešate ryžu s mäsom, zakryjete pokrievkou a ešte pätnásť minút necháte dôjsť. Tu v Oši boli v pilave/ plove veľké kusy baraniny, často z čistého mäsa trčal kúsok žltej mastnoty – to sa považuje za to najlepšie, mrkva bola žltá. Plov bol výborný a veľmi silný, ryža sa robila v baraňom vývare. My v BUBO poznáme reštaurácie kde si dáte ten najlepší Plov a verte nie je ľahké ich nájsť a väčšina turistov odíde zo Strednej Ázie bez toho, aby ozajstný plov ochutnali. Plov je úžasné jedlo a my v BUBO sa snažíme ponúknuť Vám ten najlepší! Plov je tak starý, že ho poznal už slávny lekár Avicenna, ktorý si dokonca zapísal jeho recept a Peržania ho vďaka tomu dodnes volajú „otec pilafu“. O Avicennovi som taktiež napísal ďalšie Fórum v krajine Uzbekistán. O plove sa u nás dočítate taktiež v Tadžikistáne a samozrejme v blogoch o Samarkande. Šťastné cesty a dobrú chuť.
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - Kirgizsko
- Kumys - kobylie mlieko-prax
- Tip na unikátnu reštauráciu v Kirgizsku
- Zaujímavosti Kirgizsko
- Buzkaši a nomádske hry
- Minaret Burana
- Cholpon Ata
- Hodvábna cesta a Kirgizsko
- Ľadovcové jazero
- Issyk Kul
- Pík Lenina
- Hlavné mesto Kirgizska
- Skazka - kirgizský kaňon
- Ala Kačú – únos nevesty podľa práva adat