Plov- pilaf, recept na národné jedlo

Plov- pilaf, recept na národné jedlo Oš v meste Oš, Perzské rizoto

Plov je “národným jedlom” Strednej Ázie. Ide o špeciálne rizoto, ktoré tu robia doslova všade. Keďže chcem nájsť to najlepšie, chodím od mesta k mestu, zo štátu do štátu. Je ten najlepší  v Esfaháne v Iráne, alebo v uzbeckom Samarkande? Pôvodný recept na plov vymyslel geniálny lekár Avicena. Plov ako kultúrne dedičstvo je už pod patronátom UNESCO.  2 rady: 1.     Dobrý plov môžeš jesť iba skoro ráno, dozvedám sa keď ho jem na svadbe.  2.     “Ľubo, najlepší plov sa robí v nížinách, vysoko v horách plov nie je dobrý!” a Kirgizsko to sú samé hory...  Ale hory nie sú všade. V jednom z najstarších miest Strednej Ázie, v tritisícročnom kirgizskom Oši si chcem dať plov, ktorý tu volajú „Oš“ Skúste si nabudúce v Dušanbe či Taškente vypýtať „oš“ a uvidíte že zareagujú. Som teda v Kirgizskom meste Oš a taxík ma vezie až k Leninovmu parku, do reštaurácie Daršan. Robia tu plov na zákazku, aby bol absolútne čerstvý. Plov v Kirgizskom Oši je iná liga, tvrdia. Boli sme spolu piati, tak som si povedal, že jedno kilo plovu bude stačiť. Až neskôr sme zistili, že by to stačilo aj pre štyridsiatich....Recept: 0,5 kg mäsa, 0,5 kg ryže, maslo, 1 cibuľa, koreniny, k tomu 1väčšia mrkva Mäso pokrájate na menšie kocky, cibuľu nasekáte, orestujete spolu na masle, okoreníte, osolíte, podlejete vodou. Medzitým dáte variť ryžu, privediete do varu, pridáte nastrúhanú a orestovanú mrvku, môžete pridať podľa miestnych zvyklostí šafrán, dusíte domäkka. Podľa chuti môžete pridať sušené ovocie, či vajíčka. Mäso aj ryža sa robí na veľkom ohni, ideálne v originálnom kazani (obdoba čínskeho woku ale trošku iného tvaru a namiesto ručiek má akési držadlá). Napokon zmiešate ryžu s mäsom, zakryjete pokrievkou a ešte pätnásť minút necháte dôjsť.  Tu v Oši boli v pilave/ plove veľké kusy baraniny, často z čistého mäsa trčal kúsok žltej mastnoty – to sa považuje za to najlepšie, mrkva bola žltá. Plov bol výborný a veľmi silný, ryža sa robila v baraňom vývare. My v BUBO poznáme reštaurácie kde si dáte ten najlepší Plov a verte nie je ľahké ich nájsť a väčšina turistov odíde zo Strednej Ázie bez toho, aby ozajstný plov ochutnali. Plov je úžasné jedlo a my v BUBO sa snažíme ponúknuť Vám ten najlepší! Plov je tak starý, že ho poznal už slávny lekár Avicenna, ktorý si dokonca zapísal jeho recept a Peržania ho vďaka tomu dodnes volajú „otec pilafu“. O Avicennovi som taktiež napísal ďalšie Fórum v krajine Uzbekistán. O plove sa u nás dočítate taktiež v Tadžikistáne a samozrejme v blogoch o Samarkande. Šťastné cesty a dobrú chuť. 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
E

Ázia  

Tadžikistan, Kirgizsko

28.06. → 06.07. +2 termíny

náročnosť

9 dní

Trvanie

2495 4990€
K

Ázia  

Uzbekistan, Tadžikistan, Kirgizsko, Kazachstan


náročnosť

8 dní

Trvanie

1705 2545€
E

Ázia  

Tadžikistan, Afganistan, Kirgizsko


náročnosť

13 dní

Trvanie

3158 4785€
Najfantastickejšie festivaly sveta
Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 36 min. čítania
Burana - kirgizský maják Hodvábnej cesty
Burana

Burana Burana - kirgizský maják Hodvábnej cesty

Kirgizsko nemá históriu? Ak toto niekto tvrdí, tak potom prestane počúvať, pretože to nie je pravda. Áno, Kirgizsko je krajinou nádhernej prírody,…

​Biškek - kráska pod štítmi Alatau
Biškek

Biškek ​Biškek - kráska pod štítmi Alatau

Kirgizský Biškek patrí určite medzi tie menej známe hlavné mestá Strednej Ázie. Vie sa o ňom málo, no ak sa sem raz vyberiete a odhodláte sa Biškek…

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine:

Predaj sa začína o

- dní - hod -min -sek