Ala Kačú – únos nevesty podľa práva adat

Ala Kačú – únos nevesty podľa práva adat boj za práva kirgizských žien

Ala Kačú alebo Ala Kachuu – únos nevesty – dával mladým ľuďom, ktorých rodičia boli proti ich manželstvu, možnosť vziať sa podľa miestneho zákon adat. Ide o tradičný kirgizský zvyk.
 
Kirgizsko sa v poslednom prieskume v Indexe rodovej nerovnosti OSN umiestnilo na 82. mieste. Posledných niekoľko rokov sa kirgizské ženy stali „hlasnejšími“ a začali bojovať za svoje práva.
 
V niektorých prípadoch boj znamenal organizovanie ženských pochodov a celkový aktivizmuz. V konzervatívnejších kruhoch mimo miest to znamenalo stratiť prácu alebo nemožnosť sa vydať.
 
Ako sa prehlbuje konflikt medzi konzervatívnymi (moslimskými) a liberálnymi silami v spoločnosti, „zahanbovanie“ sa stalo jedným z nástrojov na potlačenie slobody žien. Niektoré mladé ženy to dohnalo k samovraždám.
 
Stereotypy a diskriminačné sociálne, kultúrne a náboženské normy, ako aj tradície ovplyvňujú postavenie ženy v rodine a spoločnosti a kontrolujú slobodu žien vrátane ich sexuality.
 
 
 
„Nie je hanba počať dieťa a potom odmietnuť platiť výživné. Nie je hanba ohovárať, nenávidieť a závidieť. Vo všeobecnosti nie je hanba pošliapať humanitu, ale z nejakého dôvodu je hanbou ukázať, čo nám príroda nadelila!“: hovoria Kirgizky, keď ich nútia zahaľovať sa.
 
Únos nevesty môže vyzerať na prvý pohľad romanticky. No táto prax je v Kirgizsku príliš rozšírená a nie vždy ide o Romea a Júliu.
 
Organizácia Spojených národov v roku 2018 odhadla, že takmer 14 percent všetkých kirgizských žien mladších ako 24 rokov bolo vydatých prostredníctvom nejakej formy nátlaku.
 
V tom istom roku kirgizská polícia uviedla, že za päťročné obdobie dostala 895 oznámení o únosoch za účelom sobáša.
 
„V Kirgizsku sú chlapci vychovávaní v presvedčení, že môžu dostať, čo chcú, len preto, že sú muži. Ide o národ bojovníkov“ vysvetľuje mi slovenka „Čúzka,“ ktorá v Kirgizsku žila mnoho rokov a má za muža Kirgiza.
 
Nepozerajme sa preto na ala kačú ako na zvyk, ktorý by mal pokračovať. Tým, že sa o právach žien hovorí, sa život kirgizských žien výrazne zlepšuje.

Foto: Kirgizská žena v tradičnej jurte. Po Mongoloch ide o druhý národ používajúci jurty v tak obrovskom rozsahu
 
 
 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Uzbekistan, Tadžikistan, Kirgizsko, Kazachstan


náročnosť

8 dní

Trvanie

2076 2595€
E

Ázia  

Tadžikistan, Afganistan, Kirgizsko

28.06. → 07.07. +2 termíny

náročnosť

10 dní

Trvanie

2918 3890€
E

Ázia  

Tadžikistan, Afganistan, Kirgizsko


náročnosť

14 dní

Trvanie

3752 4690€
Burana - kirgizský maják Hodvábnej cesty Burana

Burana Burana - kirgizský maják Hodvábnej cesty

Kirgizsko nemá históriu? Ak toto niekto tvrdí, tak potom prestane počúvať, pretože to nie je pravda. Áno, Kirgizsko je krajinou nádhernej prírody,…

Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
​Biškek - kráska pod štítmi Alatau Biškek

Biškek ​Biškek - kráska pod štítmi Alatau

Kirgizský Biškek patrí určite medzi tie menej známe hlavné mestá Strednej Ázie. Vie sa o ňom málo, no ak sa sem raz vyberiete a odhodláte sa Biškek…

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: