"Pueblos mágicos" - magické miesta Mexika

"Pueblos mágicos" - magické miesta Mexika

"Pueblos mágicos", alebo v preklade “magické mestečká”, sú miesta po celom Mexiku, ktoré sú nejakým spôsobom zaujímavé, dôležité, diali sa v nich prelomové udalosti pre Mexiko, ukazujú národnú identitu - jednoducho z nich vyžaruje kúzlo. Tento projekt sa zameriava na cestovný ruch, vytovrilo ho Ministerstvo cestovného ruchu a aj týmto spôsobom sa Mexičania snažia zachovať a podporovať kultúrne bohatstvo krajiny.

Projekt bol vytvorený v roku 2001 a aktuálne je na zozname “pueblos mágicos” až 132 miest po celom Mexiku - mestá Cholula a Palenque, ktoré počas nášho zájazdu Mexiko veľký okruh navštevujeme, sú jedným z nich. Cieľom projektu je podpodriť turizmus vrámci krajiny a aj samotní mexičania ich majú v obľube. Istým spôsobom sa propagujú zaujímavé remeslá, slávnosti, tradície či gastronómia a myšlienka je vytvoriť nové a odlišné alternatívy turizmu nielen pre Mexičanov, ale aj pre zahraničných turistov.

K najnavštevovanejším “pueblos mágicos” v Mexiku patria napríklad Bacalar - čarovné miesto v štáte Quintana Roo, ktoré sa nazýva aj ako lagúna siedmich farieb. Nepochybne práve to je jeho hlavným lákadlom a dôvodom, prečo sem každoročne prichádza obrovské množstvo domácich i zahraničných turistov. Ako ďalšie by sme mohli spomenúť mesto San Cristobal de las Casas v štáte Chiapas - koloniálna architektúra a kamenné uličky vás prenesú do inej éry. K najnavštevovanejším “magickým dedinkám” patrí aj pláž Sayulita na pobreží Tichého oceánu.

Medzi obľúbené aktivity tu patrí najmä surfovanie. Mesto Cholula má trochu dočinenia aj s náboženským turizmom - práve kostoly sú jednou z atrakcií, ale nesmieme zabudnúť ani na objemovo najväčšiu pyramídu s ikonickým žltým kostolom na jej vrchole. “Pueblos mágicos” sú výbornou príležitosťou na objavenie Mexika a rok 2023 bude skvelým rokom pre milovníkov tejto krajiny, pretože sa zoznam bude rozrastať - presvedčte sa sami na zájazde do Mexika.

Verejnosť už dostala informáciu, že sa na zoznam budú zaraďovať nové destinácie. Noví uchádzači v prvom rade však musia počkať, kým Ministerstvo cestovného ruchu vyhlási výzvu na predkladanie žiadostí, ktorá sa zvyčajne vyhlasuje na obmedzené obdobie, v ktorom sa musia predložiť rôzne dokumenty, ako napríklad dôkaz o tom, že v danej lokalite existuje administratívna jednotka zodpovedná za cestovný ruch.

Treba predložiť aj súpis turistických zdrojov a aktrakcií - aj tých, ktoré môžu byť vyhlásené za historické pamiatky, ale aj predložiť dôkazy o jedinečnosti či autentickosti prírodnej alebo kultúrnej lokality a treba mať zabezpečenú zdravotnú starostlivosť pre turistov v prípade núdze. Mexiko má v súčasnoti 132 “magických miest”, ale pandémia COVID-19 pozastavila činnosti a na zoznam nepridali nové miesta. Naposledy na zoznam “pueblos mágicos” pridali jedenásť miest ešte v decembri 2020.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

2725 3893€
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

13112 22224€
B

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

6890
Oaxaca – najkrajšie mesto Mexika Oaxaca

Oaxaca Oaxaca – najkrajšie mesto Mexika

Ako si predstavujete Mexiko? Sú to tie farebné domčeky zaliate slnkom, dláždené ulice, kaktusy, agave, nízki chlapi v sombrerách a ženušky vo…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania
Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Mexiko City - gigant posadený na vypúšťanom jazere Mexiko City

Mexiko City Mexiko City - gigant posadený na vypúšťanom jazere

Hlavné mesto Mexika je piatym najľudnatejším mestom sveta a je to poriadne cítiť. Živý kotol zábavy, jedla, dopravných zápch, ale aj úžasných…

Viktor Háber 22 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: