Reichenbach Falls - vodopády Sherlocka Holmesa

Reichenbach Falls - vodopády Sherlocka Holmesa Švajčiarsky vodný masív

Švajčiarske vodopády Reichenbach Falls. Sedemstupňová kaskáda. Miesto, kde sa bili Sherlock Holmes a James Moriarty. Nie doslova. Len v románoch, ktoré napísal Arthur Conan Doyle a pri ich filmovom a seriálovom zvečnení. Reichenbach Falls však nie sú len miestom z kníh a filmov. Dajú sa reálne navštíviť a na vlastné oči vidieť, že pád Sherlocka Holmesa, ktorý fiktívny detektív vo filmovej verzii na čele s Robertom Downeym Jr. prežil, je kúsok, ktorý by bolo ťažké zopakovať v reálnom živote. Po Rýnskych vodopádoch, ktoré sú najväčšie v Európe, ide asi o najznámejšie vo Švajčiarsku.

Vchádzame do malebnej obce Schattenhalb s približne 600 obyvateľmi ležiacej v kantóne Bern. Odtiaľ sú to už len tri kilometre ku vodopádom. Dve veľké skaly a po strede tečúci masívny prúd vody. To uvidíte po tom, čo absolvujete nedlhú turistickú trasu zospodu či sa vydáte špeciálnym vláčikom hore k vyhliadke. Odporúčame kopnúť do nôh a prejsť sa krásnou a udržiavanou turistickou trasou, v ktorej množstvo tieňa zo stromov dá zabudnúť aj na teplé slnečné dni.

Zastavte sa v strede medzi výstupom a vrcholom vodopádov – horným Great Reichenbach Fall na vyhliadkovej plošine. Hľadieť na celkovo 290-metrový kaskádovitý masív ukazujúci prírodnú silu pohladí vaše oči a pokvapká vám tvár. S tým musíte rátať. Voda tu tečie naozaj prudko a hoci nie ste v bezprostrednej blízkosti vodopádu, kvapkám vody a príjemnému osviežujúcemu vánku sa nevyhnete.

Výlet si užijú aj deti a svoju hlavičku môžu strčiť do vyrezanej časti tváre Sherlocka Holmesa, ktorého maketa tu nesmie chýbať. Pozrite sa na druhú stranu a uvidíte miesto, kde sa mal detektív biť s úhlavným nepriateľom Moriartym. Je oplotené a pri ňom je tabuľa a pohrebný veniec. Ako keby tam geniálny Sherlock skutočne zomrel.

Hore už žiaden vláčik. Samotný vrchol vodopádov Reichenbach Falls je dostupný len pešo. Trasa však stojí za to a pohľad dole taktiež. Čím ste vyššie, tým masívnejšie sa zdajú byť vodopády a ich spád. Nič pre ľudí so strachom z výšok, avšak v prípade, že sa premôžu, budú mať nezabudnuteľné spomienky.

Bonusový tip: odskočte si do neďalekého mestečka Meiringen a uvidíte aj Múzeum Sherlocka Holmesa. Prečítajte si tiež: Vodopády - ktoré sú tie naj?


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Lichtenštajnsko, Rakúsko, Švajčiarsko, Nemecko, Francúzsko

24.08. → 01.09. +1 termín

náročnosť

9 dní

Trvanie

2039 2265€
Najscestovanejší Švajčiar: V Uzbekistane ma replika pušky dostala pred súd Blog

Blog Najscestovanejší Švajčiar: V Uzbekistane ma replika pušky dostala pred súd

Thomas Büchler je najscestovanejším mužom zo Švajčiarska a celkovo podľa webu NomadMania 13. najscestovanejším človekom na Zemi. Už ako študent…

Viktor Háber 18 min. čítania
Moje najkrajšie cesty planétou Blog

Blog Moje najkrajšie cesty planétou

Vybrať si jednu, dve, či zopár tých naj ciest zo všetkých možných, ktoré BUBO ponúka naprieč svetom, nie je vôbec jednoduché. Osobne som pochodil s…

Najkrajšie miesta Álp s BUBO Blog

Blog Najkrajšie miesta Álp s BUBO

Alpy ponúkajú more úžasných, rozprávkových miest. Nepreháňam ani len trochu. Azda každý vrchol (a len tých sa tam nájdu tisíce), stena, hrebeň,…

František Kekely 4 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: