Roklina Aare - prechádzka švajčiarskym kaňonom

Roklina Aare - prechádzka švajčiarskym kaňonom

Roklina Aare, Aareschlucht či Aare Gorge. V hocijakom jazyku vyslovíte meno švajčiarskej rokliny, je to jedno. Dôležitejšia je jej návšteva. Roklina Aare každoročne priláka tisíce turistov, ktorí zamieria do mesta Meiringen vo Švajčiarsku. Hoci sú hlavným cieľom väčšiny turistov vodopády Reichenbach Falls, bolo by chybou obísť prírodný úkaz v podobe rokliny. Hlavne, keď sa dajú obe atrakcie vidieť v jeden deň – sú od seba vzdialené len 8 minút cesty autom a zakúpiť si viete jednotný lístok do jaskyne a na minivláčik k vyhliadkovej plošine vodopádov zároveň.

Roklina Aare je nepriamym produktom zaľadnenia a jej vznik sa datuje na dlhých 10 000 rokov dozadu. Keď sa doba ľadová chýlila ku koncu, prívalová voda z topiacich sa ľadovcov erodovala hlbokú, úzku priepasť cez vápencovú bariéru. Vytvorila priechod tak, ako ho poznáme dnes.

Dlhý je necelá dva kilometre a lemujú ho strmé útesy (v istých úsekoch až 50 m) na oboch stranách. Prejsť roklinu Aare môže byť pre niekoho náročné. Jej šírka sa totiž líši – od 30 metrov v najširšom bode po meter v najkratšom. Neraz treba zohnúť hlavu či prejsť bokom. Pohľady do rokliny však stoja za maličkú (keby bolo treba, aj väčšiu) námahu. Svojou šírkou v jednotlivých miestach, tvarom a záhybmi skál pripomína americký Antelope Canyon.

Na rozdiel od spektra odtieňov ružovo-oranžovej tu však vidíme skalnatú hnedú, po nej tečúce prúdiky vody pripomínajúce minivodopády a aj okolitú zeleň nádhernej švajčiarskej prírody. A roklinou tiež preteká ľadovcová voda sýto tyrkysovej farby, akú často nevidno ani pri najkrajších plážach sveta. Nedlhá prechádzka nás odmení výhľadom na Alpy z druhej strany rokliny Aare a ich večne zasnežené časti.

Po prechádzke roklinou Aare si uvedomíme, ako dobre urobili Švajčiari, keď udelili povolenie na vybudovanie turistických chodníkov pozdĺž rokliny v roku 1887. O dva roky neskôr ich sprístupnili verejnosti. Dúfame, že to tak ostane a turisti túto švajčiarsku krásu nebudú obchádzať.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Lichtenštajnsko, Rakúsko, Švajčiarsko, Nemecko, Francúzsko

27.04. → 05.05. +3 termíny

náročnosť

9 dní

Trvanie

2605
Najscestovanejší Švajčiar: V Uzbekistane ma replika pušky dostala pred súd Blog

Blog Najscestovanejší Švajčiar: V Uzbekistane ma replika pušky dostala pred súd

Thomas Büchler je najscestovanejším mužom zo Švajčiarska a celkovo podľa webu NomadMania 13. najscestovanejším človekom na Zemi. Už ako študent…

Viktor Háber 18 min. čítania
Moje najkrajšie cesty planétou Blog

Blog Moje najkrajšie cesty planétou

Vybrať si jednu, dve, či zopár tých naj ciest zo všetkých možných, ktoré BUBO ponúka naprieč svetom, nie je vôbec jednoduché. Osobne som pochodil s…

Najkrajšie miesta Álp s BUBO Blog

Blog Najkrajšie miesta Álp s BUBO

Alpy ponúkajú more úžasných, rozprávkových miest. Nepreháňam ani len trochu. Azda každý vrchol (a len tých sa tam nájdu tisíce), stena, hrebeň,…

František Kekely 4 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: