Rothenburg ob der Tauber - mesto snehových gúľ a Vianoc

Rothenburg ob der Tauber - mesto snehových gúľ a Vianoc

Ak ste ešte nikdy neboli v Rothenburgu ob der Tauber, určite by ste ho mali navštíviť. Toto je mesto v okrese Ansbach of Mittelfranken. Rothenburg bol slobodným cisárskym mestom od neskorého stredoveku do roku 1803. Mesto je dobre známe pre svoje zachovalé staré mesto.

Rothenburg bol veľmi skúšaný vojnovými udalosťami a ľudia v tomto meste doslova upadli do depresie po neustálych útokoch, vypáleniach mesta, či neustálom sa zotavovaní.  No potom sa ukázalo, že ich letargia sa da speňažiť.  Mesto si dalo patent na výstavbu domov, reštaurácií a hotelov len v stredovekom štýle. Nič nemohlo byť  moderné! Už ste jedli v čínskej reštaurácii, ktorá vyzerá ako starý stredoveký dom? Že nie? Tak v Roterdame  ob der Tauber su práve takéto budovy. Nič  nesmie byť moderné.  Ani len tie najznámejšie značky svetových rozmerov si nemôžu dovoliť lákať turistov na modernú reklamu.

Mesto je takisto známe tým, že je to mesto večných Vianoc. Nachádza sa tu „Vianočné múzeum“, kde si môžete kúpiť darčeky, zaspievať koledy aj keď je júl a vonku 30° - najlepšie vianočné trhy v Európe po celý rok. A keby Vám to nestačilo, treba skúsiť Snehové gule! Áno, správne! A to v každom ročnom období! Schneeball alebo snehová guľa, je pečivo z krehkého cesta, ktoré je v tejto oblasti obzvlášť obľúbené.

Názov pochádza z okrúhleho guľovitého tvaru s priemerom osem až desať centimetrov a tradične zdobeného práškovým cukrom. Snehové pečivo je v tomto regióne známe už viac ako 300 rokov a v minulosti sa podávalo len pri zvláštnych príležitostiach. V súčasnosti možno „Schneebälle“ nájsť v mnohých pekárňach a kaviarňach. Existuje toľko rôznych variácií chutí a verte mi, že všetky sú veľmi chutné.

Snehové gule sú vyrobené z múky, vajec, cukru, masla, smotany a slivkovej pálenky. Aby cesto získalo tvar snehovej gule, zvinie sa a nakrája sa na rovnomerné pásy. Dnes sa v pekárňach používa špeciálny držiak vyrobený výhradne na prípravu guľového cesta. Po uvedení cesta do správneho tvaru sa guľka opraží vo vriacom tuku do zlatista a za tepla popráši práškovým cukrom. Môžeme nájsť  mnoho variácií: čokoládove, orieškami posypané, plnené marcipánom a mnohé iné.

Rothenburg ob der Tauber disponuje mnohými lákadlami a určite si treba vyčleniť aspoň jeden deň v tomto meste, kde je všetko naopak, kde sa Vianoce slávia každý deň a kde lahodné snehové gule roztopia nejedno zmrznuté srdce. 

 

 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Lichtenštajnsko, Rakúsko, Švajčiarsko, Nemecko, Francúzsko

24.08. → 01.09. +1 termín

náročnosť

9 dní

Trvanie

1812 2265€
TOP 20: Vianočné trhy v Európe. Ktoré patria medzi naj? Prémiový blog

Prémiový blog TOP 20: Vianočné trhy v Európe. Ktoré patria medzi naj?

Dôvodov, prečo sa tešiť na Vianoce, je veľa. Tradičné vianočné trhy sú určite jedným z nich. Veď to poznáte - hra svetiel, vyzdobený vysoký…

Viktor Háber 16 min. čítania
Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
ME vo futbale 2024 - kto sú favoriti a čo očakávať od Nemecka? Blog

Blog ME vo futbale 2024 - kto sú favoriti a čo očakávať od Nemecka?

Futbaloví fanúšikovia sa v roku 2024 dočkajú dlho očakávanej udalosti. V Nemecku, najfutbalovejšej krajine starého kontinentu, sa uskutočnia…

Ďalšie dovolenky do krajiny: