Neuschwanstein - zámok v Bavorsku, vstupné

Neuschwanstein - zámok v Bavorsku, vstupné Najkrajší hrad Nemecka

Milovníci hradov a zámkov si v Nemecku určite prídu na svoje. Nemôžete nenavštíviť priam rozprávkový Neuschwanstein! Hrad v Bavorsku z 19. storočia s nádhernou panorámou alpských štítov stojí nad údolím s dedinkou Hohenschwangau, neďaleko mesta Füssen aj Mníchova.
Rozprávkový hrad, jeden z najslávnejších našej planéty, dal postaviť bavorský kráľ Ľudovít II. Tento kráľ bol výnimočnou postavou nemeckých dejín. Krátko pred smrťou ho vyhlásili za blázna a zosadili z trónu. Pár dní na to „rozprávkového kráľa“ našli utopeného.
Bavorsko ho pozná ako homosexuálneho panovníka, ktorý sa namiesto vojen a upevňovania moci venoval umeniu.
Pre nemecké dejiny je azda ešte dôležitejší súhlas Ľudovíta II. s pripojením Bavorska k Nemecku a vytvorenie veľkého Nemecka v roku 1871.
Neuschwanstein mal slúžiť kráľovi ako jeho osobné sídlo, no hneď po jeho smrti bol sprístupnený verejnosti. Dnes je jedným z najnavštevovanejších zámkov v Európe. Počas leta ho navštívi približne šesťtisíc turistov za deň. Počet vstupov do hradu je obmedzený a odporúčam objednať si lístky v predstihu. Neuschwanstein (v preklade Nový labutí kameň) je odkazom na postavu labutieho rytiera nemeckého skladateľa Richarda Wagnera, ktorého Ľudovít II. počas celej svojej vlády (napriek Wagnerovmu antisemitizmu, s ktorým Ľudovít II. nesúhlasil) významne podporoval.
Zámok bol duchovným dieťaťom samotárskeho kráľa, ktorý ho postavil ako útočisko pre seba a tiež na počesť svojho obľúbeného skladateľa.
Stavba sa začala v roku 1869, no sám Ľudovít sa jej dokončenia nikdy nedožil a zomrel v roku 1886 (finálne veže boli dokončené až v roku 1892). Neuschwanstein, architektonický zázrak v štýle románskeho obrodenia – aj keď pôvodne mal byť neogotický – je jedným z hradov, ktoré inšpirovali Disneyho vo filmoch Popoluška a Šípková Ruženka.
Neskutočný hrad staval kráľ Ľudovít II 17 rokov.

Vstupné na Neuschwanstein je 15 eur, deti do 18 rokov majú vstup zdarma. Lístky sa dajú kúpiť aj online.
 
Keď si máme zodpovedať otázku, ktorý je najkrajší hrad sveta, tak Neuschwanstein bude určite nominovaný do užšieho výberu. Pozývam Vás prečítať si blog: Najkrajšie hrady sveta , kde nájdete originálne hrady skutočne z celého sveta a k tomu naše originálne fotografie.
 
 
 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Lichtenštajnsko, Rakúsko, Švajčiarsko, Nemecko, Francúzsko

24.08. → 01.09. +1 termín

náročnosť

9 dní

Trvanie

2039 2265€
TOP 20: Vianočné trhy v Európe. Ktoré patria medzi naj? Prémiový blog

Prémiový blog TOP 20: Vianočné trhy v Európe. Ktoré patria medzi naj?

Dôvodov, prečo sa tešiť na Vianoce, je veľa. Tradičné vianočné trhy sú určite jedným z nich. Veď to poznáte - hra svetiel, vyzdobený vysoký…

Viktor Háber 16 min. čítania
Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Heidelberg – klenot na brehu rieky Neckar Prehliadka

Prehliadka Heidelberg – klenot na brehu rieky Neckar

Nemecká rieka Neckar pramení na juhu krajiny v Čiernom lese a na svojej púti urazí necelých 400 kilometrov predtým, než sa premieša s Rýnom a…

Tomáš Kubuš 7 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny: