Sídlo boha Šivu - chrám Koneswaram

Sídlo boha Šivu - chrám Koneswaram

      Srí Lanka je pozoruhodná okrem krásnej prírody, bohatej histórie a výbornej kuchyne aj tým, že tu v mieri spolunažívajú všetky veľké svetové náboženstvá - budhizmus, hinduizmus, islam aj kresťanstvo- takpovediac na jednej ulici. Počas zájazdu Srí Lanka a Tamilské tigre sa so skupinou presúvame na východnú stranu ostrova, kde postupne väčšinových budhistov striedajú tamilskí hinduisti. V meste Trincomalee navštevujeme jeden z ich najvýznamnejších chrámov, chrám Koneswaram.

      Chrám tisícov stĺpov, ako sa v minulosti Koneswaram nazýval, sa spája s 2400 rokmi histórie a viaže sa k nemu veľké množstvo legiend. Samotná zátoka Gokarna, nad ktorou sa chrám vypína, je spojená s hinduistickou mytológiou - domáci ju nazývajú aj „ucho kravy“. Toto pomenovanie dostala podľa posvätného býka Nandiho, ktorý je ochrancom  boha Šivu a vodcom jeho vojsk. Práve Šivovi je chrám zasvätený – je považovaný za jedno z jeho piatich sídiel, tzv. Pancha Iswaram.

      Pôvodný chrám bol postavený okolo roku 400 pred Kristom a v priebehu dlhých storočí ho uctievali všetci králi veľkých ríš a kráľovstiev Srí Lanky. Až do 17. storočia, kedy na ostrov prichádzajú portugalskí kolonisti, ktorí chrám vydrancovali a zničili. Najbližších 300 rokov ležal Koneswaram v ruinách. V období holandského a britského kolonializmu sa postupne začalo s obnovou chrámu. Holanďania dokonca z trosiek chrámu vystavali pevnosť Fort Frederik, z ktorej sa do dnešných dní zachovala iba vstupná brána.

      Práve od tejto brány začíname výstup k chrámu. Cestou kŕmime srnky, míňame stánky so suvenírmi, kde si kupujeme kvety na obetinky a dávame si výbornú ovocnú šťavu, ktorú pijeme s krásnym výhľadom na Gokarnu. Akonáhle dorazíme k vstupu, víta nás obrovská socha Šivu. Vyzujeme si topánky a pokračujeme na prehliadku bosí, rovnako ako domáci.

      Samotný chrám má dnes podobu z roku 1952 a je bohato zdobený sochami boha Šivu, ale aj jeho manželky bohyne Parvati a synov Ganéšu a Skandu. V blízkosti chrámu navštevujeme tiež malú svätyňu so sochami týchto božstiev. Ďalej tu nájdeme sochu Rávanu – bájneho démonického kráľa z hinduistického eposu Rámajána, sochu býka Nandiho a známy útes Swami Rock. Tomuto útesu hovoria domáci aj „Skok zamilovaných“, pretože odtiaľto údajne  skočila v 17. storočí holandská úradnícka dcérka do vody kvôli nešťastnej láske.

      V celom areáli obdivujeme sochy hinduistických bohov a vnímame jedinečnú atmosféru tohto posvätného miesta. Tento a mnoho ďalších zážitkov môžete s BUBO uloviť na zájazde Srí Lanka a Tamilské tigre.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Srí Lanka


náročnosť

11 dní

Trvanie

2544 3180€
K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Francúzska Polynézia, Dubaj (SAE), Tahiti, Spojené štáty americké (USA), Srí Lanka, Singapur, Nový Zéland, Maldivy


náročnosť

24 dní

Trvanie

8496 10620€

Detské zľavy

Dovolenka Srí Lanka a Maldivy s rodinou
F

Ázia  

Srí Lanka, Maldivy


náročnosť

14 dní

Trvanie

9895
Zvieratá Srí Lanky Prémiový blog

Prémiový blog Zvieratá Srí Lanky

Srí Lanka je ostrovná tropická krajina s bohatou vegetáciou, plná vodných nádrží, rezervoárov, priehrad, kanálov a riek, obklopená Indickým oceánom…

Martin Ferenčík 25 min. čítania
Polonnaruwa - mesto kultúrneho trojuholníka Polonnaruwa

Polonnaruwa Polonnaruwa - mesto kultúrneho trojuholníka

Polonnaruwa je nádherným historickým mestom, ktoré sa nachádza v strednej časti Srí Lanky a tvorí jeden z vrcholov kultúrneho trojuholníka ostrova.…

Robert Taraba 16 min. čítania
Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: