Singapur berie klimatickú krízu vážne - bude zelená krajina ešte zelenšia?

Singapur berie klimatickú krízu vážne - bude zelená krajina ešte zelenšia? Singapore Green Plan 2030

Klimatické zmeny sa týkajú nás všetkých. Každý z nás má podiel na tom, ako naša planéta vyzerá dnes a ako môže vyzerať zajtra. Singapur si túto skutočnosť uvedomuje, preto vytvoril plán, v ktorom chce zapojiť všetkých svojich obyvateľov.

Singapur už dnes fascinuje tým, ako dokáže všade zapojiť prírodu. Stromy, parky a záhrady nájdete takmer na každom kroku. Až 80% obyvateľov žije maximálne 10 minút pešo od parku. To je ale pre Singapur stále málo. Do roku 2030 chce túto možnosť pre 100% obyvateľov. Pre prírodné parky vyhradí o 50% viac územia - okolo 200 hektárov. Plánuje vysadiť milión stromov a zároveň prilákať väčšie množstvo migrujúcich vtákov a zvierat. Špeciálne organizácie budú pracovať na tom, aby príroda aj ľudia dokázali žiť v harmónii.

Využívanie solárnej energie má byť 5-násobne vyššie ako dnes a napriek tomu, že už teraz prešla krajina na využívanie zemného plynu ako “najčistejšieho” paliva, do roku 2030 plánuje vytvoriť ideálne podmienky na využívanie elektromobilov.

Singapur myslí skutočne na všetko. Až 80% budov v krajine bude mať zelené plochy a fasádu natretú špeciálnou chladiacou farbou. Týmto spôsobom plánujú znížiť teplotu v meste. Do roku 2030 chce Singapur v spolupráci s lokálnymi poľnohospodármi pokryť až 30% obživy krajiny.

Singapur už recykluje vodu, ďalším krokom je recyklácia popola zo spaľovania, ktorá by mala znížiť množstvo odpadu o 30%. Podpora mestskej hromadnej dopravy, bicyklovania či prechádzok, edukačné programy pre mladých ale aj podpora ECO projektov z celého sveta a vytvorenie centra pre zelenú ekonomiku nielen v Ázií, ale celosvetovo - to všetko v priebehu nasledujúcich 10 rokov. Zdá sa, že Singapur nikdy neprestane fascinovať. V BUBO ho obdivujeme už roky a už teraz sa tešíme na návštevu v roku 2030!


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

3562 5089€
K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

3060 4371€
K

Ázia   Austrália a Oceánia  

Papua Nová Guinea, Singapur


náročnosť

11 dní

Trvanie

5620
Najkrajšie veľkomestá sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najkrajšie veľkomestá sveta

Čo robí mesto krásnym? Panoráma mrakodrapov, rozsiahle parky, historické budovy či moderné múzeá? Alebo, jednoducho, tá neopísateľná aura...? …

Ľuboš Fellner 14 min. čítania
Singapur a jeho deväť tvárí Singapur

Singapur Singapur a jeho deväť tvárí

Juhovýchodná Ázia je svojou rozmanitosťou prírody, kultúry a tradícií bohatá na množstvo zážitkov pre každého cestovateľa. Ten, kto chce skutočne…

Patrícia Mrázková 19 min. čítania
Singapur – drobný diamant na juhu Ázie Singapur

Singapur Singapur – drobný diamant na juhu Ázie

Singapur je malý ostrovný mestský štát v Juhovýchodnej Ázii. Napriek svojej zanedbateľnej rozlohe (710 km2) ide však o nesmierne čulú a…

Martin Lipinský 12 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: