Singapur - ekologický líder v udržateľnom využívaní vody

Singapur - ekologický líder v udržateľnom využívaní vody Ambiciózny projekt štyroch kohútikov inšpiruje svet

V roku 2015 označila Water Resources Institute (WRI) Singapur ako jednu z najviac ohrozených krajín v súvislosti s množstvom pitnej vody. Singapur je ostrovný štát s rozlohou niečo vyše 720km² a s populáciou takmer 6 miliónov nemá dostatok priestoru na zberné miesta pitnej vody. Obklopený morom z každej strany a s prudko rastúcou populáciou bol nútený importovať vody z Malajzie od roku 1927. Aktuálna dohoda o importe pitnej vody platí do roku 2061 a už dnes pokrýva iba polovicu dennej spotreby Singapuru.

Singapur má najambicióznejší projekt na svete na šetrenie pitnej vody a zvýšenie jej zdrojov. Okrem celoplošnej kampane, ktorá pripomína miestnym vypínať kohútik pri umývaní zubov, sprchovať sa krátko a šetriť každú kvapku, má Singapur projekt tzv. štyroch kohútikov. Ide o štyri hlavné zdroje pitnej vody - dažďová voda, recyklovaná voda, importovaná voda a odsoľovanie morskej vody.

Singapur je jedna z mála krajín, ktorá celoplošne zbiera dažďovú vodu. Obrovský systém kanálov, jazierok a riek pokrýva dve tretiny krajiny a v 17 vodných nádržiach čaká na čistenie. Recyklácia vody je proces čistenia použitej odpadovej vody. Voda prechádza niekoľkými stupňami čistenia, reverznou osmózou aj ultrafialovým žiarením. Využíva sa najmä v priemysle, ale bežnou praktikou je aj zmiešanie recyklovanej vody s dažďovou v rezerváciách. Tá sa opäť mineralizuje a prechádza ďalším čistiacim procesom pred tým, než sa dostane do domácnosti. Odsoľovanie morskej vody prebieha pomocou reverznej osmózy, no aj v tomto prípade hľadá Singapur lepšie a lacnejšie spôsoby. Najzaujímavejším projektom je biomimetika mangrovníkov a rybičiek, ktoré dokážu získavať sladkú vodu zo slanej vlastnými biologickými procesmi.

Okrem štyroch kohútikov má Singapur dôkladne oddelený odpadový systém, ktorý je pravidelne kontrolovaný pomocou robotov a najnovších technológií. Ak budete v rezerváciách obdivovať podivné labute, zbystrite pozornosť - NUSwans sú v skutočnosti roboti, ktorý zbierajú vzorky vody a v reálnom čase analyzujú jej čistotu.

Premyslený, nadčasový a moderný spôsob, akým Singapur narába s vodou, je príkladom pre celý svet. Projektov má stále množstvo a aj vďaka nášmu lokálnemu partnerovi sa vždy dozvedáme niečo nové. Udržateľnosť prírodných zdrojov, akým je voda, je rozhodne témou pre celý svet a každý z nás má priestor na zlepšenie. Zmena je skutočne možná a Singapur je toho krásnym príkladom. Prečítaj si viac o nádhernom Singapure v tomto blogu.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

2951 4215€
K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

2302 3289€
K

Ázia   Austrália a Oceánia  

Papua Nová Guinea, Singapur


náročnosť

11 dní

Trvanie

5620
Najkrajšie veľkomestá sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najkrajšie veľkomestá sveta

Čo robí mesto krásnym? Panoráma mrakodrapov, rozsiahle parky, historické budovy či moderné múzeá? Alebo, jednoducho, tá neopísateľná aura...? …

Ľuboš Fellner 14 min. čítania
Singapur a jeho deväť tvárí Singapur

Singapur Singapur a jeho deväť tvárí

Juhovýchodná Ázia je svojou rozmanitosťou prírody, kultúry a tradícií bohatá na množstvo zážitkov pre každého cestovateľa. Ten, kto chce skutočne…

Patrícia Mrázková 19 min. čítania
Singapur – drobný diamant na juhu Ázie Singapur

Singapur Singapur – drobný diamant na juhu Ázie

Singapur je malý ostrovný mestský štát v Juhovýchodnej Ázii. Napriek svojej zanedbateľnej rozlohe (710 km2) ide však o nesmierne čulú a…

Martin Lipinský 12 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: