Singerheimen - miesto, kde sa zastavil čas

Singerheimen - miesto, kde sa zastavil čas

Iba málokto vie, že v mestečku Olden v Nórsku, sa nachádza sídlo amerického umelca a multimiliardára, Williama Henryho Singera, Singerheimen.

William Henry Singer sa narodil v Pittsburghu v USA v roku 1868. Po oceliarskej spoločnosti Singer Nimick & Co zdedil veľký majetok, no pred biznisom dal prednosť svojej láske k umeniu. W. H. Singer bol maliar aj znalý zberateľ umenia. V roku 1895 sa oženil s Annou Brugh Spencer z Marylandu. Spoznali sa, keď mal on 25 a ona iba 15 rokov. Obaja sa cítili ako sťahovaví vtáci a veľa cestovali.

Prvýkrát prišli do Nórska v roku 1903 a do Oldenu v roku 1913. Boli to umelecké duše, ktoré hľadali pokojné miesto obklopené krásnou prírodou a práve v tomto roku našli svoje vysnívané miesto: Olden. William bol umelec, ktorý maľoval predovšetkým krajiny a vášnivo sa zaujímal o poľovníctvo a rybolov. Hory, fjord a rieky v mestečku boli presne to, čo Singer hľadal. Olden pre nich predstavoval dokonalé miesto na život. William Singer postavil svoje prvé štúdio v Oldene v roku 1914. Od tohto roku tu trávili Singerovci letné mesiace. Na západnom pobreží Nórska, ktorého drsná a nedotknutá horská krajina inšpirovala Williamove obrazy.

Singerheimen bol postavený v roku 1921. V tomto období bola v Nórsku veľká nezamestnanosť a stavebné práce poskytovali mnoho vítaných pracovných miest pre miestnych ľudí.Singerheimen sa stal sídlom Williama, Anny, ich blízkeho priateľa Martina Borgorda a ich 30 služobníkov.

W. H. Singer bol známy podporou mesta a celej oblasti. Dal vybudovať cestu, ktorá spájala Olden a vedľajšie mesto Innvik. Taktiež finančne prispieval aj na zdravotníctvo a neďaleké nemocnice.

William zomrel v roku 1943 a Anna v roku 1962. Pár nikdy nemal deti. Singerheimen bol najprv odkázaný ako dar nemocnici Nordfjord. Neskôr vznikla nadácia, ktorú spravuje župná rada. Dom jej bol odkázaný s majetkom, príslušenstvom a množstvom umeleckých pokladov.

Singerheimen dnes slúži nielen ako miesto na návštevu, ale aj ako penzión, kde môžete prespať. Celý objekt pozostáva z 9 budov. Suterén hlavného domu využívalo služobníctvo a je vybavené kuchyňou, špajzou, práčovňou, dielňou a mliekarňou. Na prvom poschodí je zdobená obývacia izba, presklená veranda, jedáleň a spálne Anny, Williama a Martina. Na druhom poschodí mali nórsky kráľ Haakon a holandská kráľovná Wilhelmina svoje izby. Všetky spálne sú teraz k dispozícii pre hostí. Prehliadky sú bezplatné pre všetkých hostí a spolu s prenocovaním ponúkajú cestu o 100 rokov späť v čase.

Singerheimen je jedinečné miesto, ktoré sa zachovalo niekoľko desaťročí. Došlo len k veľmi malým zmenám, ktoré hosťom poskytujú originálny a autentický zážitok. To tiež znamená obetovať niektoré moderné vymoženosti, ako sú vlastné kúpeľne na izbách a veľké manželské postele. Všetky izby majú spoločné kúpeľne a väčšina z nich má samostatné postele. Singerheimen nie je hotel, ale miesto pre tých, ktorí hľadajú nový a jedinečný zážitok.

My na našom BUBO zájazde Nórsko zlatý trojuholník okolo tohto neobyčajného miesta prechádzame pravidelne, keď smerujeme k ľadovcu Briksdalsbreen, ktorý sa nachádza necelých 30 minút od mestečka Olden.

K

Európa  

Škandinávia, Veľká Británia, Škótsko, Nórsko


náročnosť

14 dní

Trvanie

4395
K

Polárne oblasti   Európa  

Špicbergy, Škandinávia, Špicbergy (NOR), Nórsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

3895
K

Európa  

Škandinávia, Nórsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2720
Severný pól a arktický diplomat Fridtjof Nansen Prémiový blog

Prémiový blog Severný pól a arktický diplomat Fridtjof Nansen

Hrdina severných polárnych oblastí. Dobrodruh, vedec, nudista, nositeľ Nobelovej ceny. Po stopách Fridtjofa Nansena som putoval od Osla cez…

Ľuboš Fellner 30 min. čítania
Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ Prémiový blog

Prémiový blog Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ

Prvý na južnom póle a zrejme aj prvý na tom severnom. Keďže som sa bezmála narodil ako Nór, mám k Amundsenovi úzky vzťah a tento blog píšem od…

Ľuboš Fellner 46 min. čítania
Longyearbyen - hlavné mesto Špicbergov Longyearbyen

Longyearbyen Longyearbyen - hlavné mesto Špicbergov

Nórsko sa nekončí Nordkappom, dá sa vybrať ešte severnejšie, ďalej za polárny kruh - na súostrovie Špicbergy, ktoré ležia na polceste medzi Nórskom…

Robert Taraba 17 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: