Školstvo Mexika

Školstvo Mexika

Mexiko je etnicky veľmi rôznorodé a multikultúrne a je zákonom dané, že sa viacjazyčná povaha Mexičanov pri vzdelávaní musí prioritne zohľadňovať. Práve tento fakt je jednou z najvýznamnejších charakteristík mexického školského systému, a preto sa pripravili učebnice a materiály v rôznych nárečových variantoch či španielskych dialektoch. 

Predškolské vzdelanie, v Mexiku zvané pre-escolar, je súčasťou základného vzdelania. Je povinné a slúži pre deti od troch do piatoch rokov. Spravidla zahŕňa tri ročníky - prvý a druhý ročník slúžia deťom vo veku tri a štyri rokov, kým tretí ročník je pre deti do päť rokov. Predškolské vzdelanie sa tu vyskytuje v troch formách: všeobecné, domorodé a komunitné kurzy. Práve domorodá forma predškolského vzdelanie sa poskytuje deťom pochádzajúcim z rôznych etník a vyučujú ju učitelia, ktorí ovládajú príslušný dialekt či nárečový variant. Na zápis do základnej školy je potrebné absolvovať aspoň jeden rok predškolského vzdelania. 

Po predškolskom vzdelaní nasleduje prvý stupeň základnej školy, takzvané Primaria. Je to pre deti vo veku od šesť do dvanásť rokov, dĺžka štúdia je šesť rokov a je rozdelené do šiestich ročníkov (ročníky jeden až šesť). Taktiež sa ponúka v troch formách: všeobecné, domorodé a komunitné kurzy. Študenti sa tu učia čítať a písať a obsah učebných osnov zahŕňa španielčinu, matematiku, prírodné vedy, dejepis, geografiu, výtvarnú či telesnú výchovu. Absolvovanie prvého stupňa základnej školy v ktorejkoľvek z troch foriem je nevyhnutné pre následný druhý stupeň základnej školy. 

Druhý stupeň základnej školy, alebo Secundaria, je v Mexiku povinné od roku 1993. Vo všeobecnosti ju navštevujú študenti vo veku dvanásť až šesťnásť rokov (ročníky sedem až deväť). Poskytuje sa tým, ktorí ukončili ročníky jeden až šesť z prvého stupňa základnej školy. Druhý stupeň základnej školy trvá len tri roky a je rozdelený do viacerých oblastí či zameraní ako napríklad: všeobecné, technické, pre robotníkov, či Telesecundaria (systém distančných vzdelávacích programov dostupné vo vidieckych oblastiach). Prioritou je aj prehĺbenie a rozšírenie znalostí zo španielčiny a cudzieho jazyka (najmä angličtiny alebo francúzštiny), matematiky, dejepisu, občianskej náuky, geografie a taktiež vied ako chémia, fyzika či biológia. 

Po druhom stupni základnej školy nasleduje stredoškolské vzdelanie zvané Preparatoria, ktoré trvá dva až tri roky. Na vstup do “Preparatoria” je nevyhnutné mať vysvedčenie z druhého stupňa základnej školy a väčšina škôl vyžaduje aj účasť na prijímacích skúškach. Študenti sú vo veku pätnásť až osemnásť rokov a počas tohoto obdobia získavajú akademické zručnosti potrebné pre vyššie vzdelanie - univerzitu, alebo študenti dostávajú odborné vzdelanie, ktoré pripravuje kvalifikovaných odborníkov v rôznych odboroch.

V Mexiku je povinné dokončiť vzdelanie do dvanásteho ročníka. Školský rok má vo väčšine edukačných centier semestrálnu formu. Niektoré stredné školy zvané Preparatoria sa odborovo špecializujú, kde študenti získajú základné vedomosti potrebné na vysokú školu. Oficiálne sa tu používa numerická klasifikačná stupnica od 5 do 10 a interpretácia je nasledovná: 10 - výborne; 9 - veľmi dobrý; 8 - dobrý; 7 - priemerný; 6 - dostatočný; 5 - nedostatočný.  Minimálna známka na úspešné absolvovanie testu je 6,0 a rodičia žiaka dostávajú informácie o známkach a výsledkoch študenta mesačne.

Vysokoškolské vzdelanie sa v Mexiku skladá z viacerých typov inštitúcií - ako napríklad univerzity alebo technologické inštitúty. Dĺžka vysokoškolského štúdia sa medzi školami a inštitúciami líši. Vo všeobecnosti študenti ukončia štúdium za štyri alebo päť rokov. Niektoré inštitúcie organizujú svoje kurzy v semestroch a niektoré vo štvrťrokoch.

Na univerzitách na bakalárskom štupni štúdia sú odbory zoskupené do šiestich základných oblastí, a to: prírodné vedy, humanitné vedy, poľnohospodárske vedy, lekárske vedy, inžinierstvo a technológia, a spoločenské a administratívne vedy. Typ titulu ovplyvňuje aj formu, ako je študent hodnotený. Najbežnejším spôsobom hodnotenia sú testy, eseje, menšie výskumy, riešenia cvičení alebo problémov či správy z praxe alebo aj kombinácia skúšok s písomnými prácami alebo prezentáciami. Pri hodnotení sa často berie do úvahy účasť študentov na hodinách, príprava prezentácií a zapájanie sa do diskusie. Pri ukončení štúdia vo všeobecnosti vyžadujú záverečnú písomnú prácu, ktorú predložia porote. 

Technologické inštitúty v Mexiku založili s cieľom ponúknuť alternatívny prístup k vysokoškolskému systému. Sú bezprostrednejšie prepojené s trhom práce a regionálnym rozvojom a študentom ponúkajú komplexnú teoretickú a praktickú prípravu. Štúdium trvá tri roky: dva roky spoločného základu a jeden rok špecializácie. Charakteristickým znakom tejto možnosti vzdelávania je prepojenie s miestnym priemyslom a študenti sú povzbudení, aby časť svojho vzdelania absolvovali v praxi v rôznych firmách.

Podobné a podrobné špecifiká krajiny si predstavíme zakaždým na našich zájazdoch do Mexika.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

22224
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

3652
B

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

7579
Oaxaca – najkrajšie mesto Mexika Oaxaca

Oaxaca Oaxaca – najkrajšie mesto Mexika

Ako si predstavujete Mexiko? Sú to tie farebné domčeky zaliate slnkom, dláždené ulice, kaktusy, agave, nízki chlapi v sombrerách a ženušky vo…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania
Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Mexiko City - gigant posadený na vypúšťanom jazere Mexiko City

Mexiko City Mexiko City - gigant posadený na vypúšťanom jazere

Hlavné mesto Mexika je piatym najľudnatejším mestom sveta a je to poriadne cítiť. Živý kotol zábavy, jedla, dopravných zápch, ale aj úžasných…

Viktor Háber 22 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: