Školstvo na Srí Lanke

Školstvo na Srí Lanke

Vzdelávací systém na Srí Lanke pozostáva z niekoľkých úrovní vrátane predprimárneho, primárneho, stredného a vyššieho vzdelania. Počas britskej nadvlády na Srí Lanke, ktorá trvala od 1815 do 1948, bola angličtina oficiálnym jazykom a mnohé vzdelávacie inštitúcie boli založené podľa britských vzorov.

Vzdelávanie na Srí Lanke v súčasnosti nie je úplne britské, ale má isté prvky z britskej koloniálnej éry. Po získaní nezávislosti Srí Lanky sa krajina snažila rozvinúť svoj vlastný vzdelávací systém, ktorý by bol viac prispôsobený miestnym potrebám a kultúre. Dnes sa na Srí Lanke používa vlastný jazyk sinhálčina, ktorá je oficiálnym jazykom krajiny a je používaná vo väčšine školských osnov.

Predprimárne vzdelávanie na Srí Lanke začína vo veku štyroch rokov a trvá dva roky. Toto vzdelávanie zahŕňa základné vzdelanie, ako napríklad základy matematiky, angličtiny a etiky. V niektorých prípadoch môžu deti navštevovať aj materskú školu, ktorá im umožňuje získať základné sociálne a emocionálne zručnosti.

Primárne vzdelávanie trvá šesť rokov a je povinné pre deti vo veku od šiestich do dvanástich rokov. Základné predmety, ako napríklad matematika, angličtina a vedomosti o svete, sú zahrnuté do osnovy predmetov, ktoré majú na cieľ rozvíjať kritické myslenie a logické uvažovanie detí.

Stredné vzdelávanie pozostáva z dvoch častí, ktoré trvajú spolu štyri roky. Prvá časť, nazývaná aj stredné vzdelávanie (GCE O-Level), sa zvyčajne začína vo veku 12 rokov a trvá dva roky. Študenti si zvolia predmety, ktoré chcú študovať a väčšina študentov sa rozhodne pre asi päť až šesť predmetov. Po ukončení tohto stupňa štúdia môžu študenti pokračovať na vyššie vzdelanie alebo sa rozhodnúť ukončiť svoje vzdelávanie.

Druhá časť stredného vzdelávania (GCE A-Level) sa zvyčajne začína vo veku 16 rokov a trvá ďalšie dva roky. Tento stupeň sa zameriava na predmety, ktoré študenti si zvolia na základe svojich budúcich kariérnych plánov. Po úspešnom ukončení tohto stupňa môžu študenti pokračovať na univerzity alebo na odborné školy. V súčasnosti je na Sri Lanke množstvo vysokých škôl a univerzít, ktoré ponúkajú rôzne programy na bakalárske, magisterské a doktorandské štúdium. 

Všetky úrovne vzdelávania sa vyučujú na štátnych aj súkromných vzdelávacích zariadeniach. Na štátnych školách a vzdelávacích inštitúciách je vzdelávanie hradené vo väčšine prípadov štátom.

Podľa štatistík z roku 2021 má asi 8,3 % obyvateľov Srí Lanky bakalárske alebo vyššie vzdelanie. Na ostrove je však možné získať kvalifikáciu aj z iných typov inštitúcií, ako sú napríklad odborné školy alebo vzdelávacie inštitúcie, ktoré nie sú univerzitami.

Okrem toho treba poznamenať, že percento ľudí, ktorí získajú univerzitné vzdelanie, sa výrazne líši medzi rôznymi skupinami obyvateľstva. Napríklad podľa prieskumu z roku 2016 asi 23 % študentov na univerzitách v krajine tvoria ženy, čo je výrazný nárast v porovnaní s minulými desaťročiami.

Okrem klasických škôl sú na Srí Lanke rozšírené aj víkendové budhistické školy. Tieto školy sú často organizované budhistickými kláštormi alebo duchovnými vedúcimi, ktorí sa snažia preniesť učenie Budhu a pomôcť študentom porozumieť duchovným zásadám a hodnotám. Študenti sa zvyčajne učia o učení Budhu, o etike a morálke, meditácii, filozofii a histórii budhizmu.

Budhistické víkendové školy na Srí Lanke sú dôležitou súčasťou vzdelávacieho systému krajiny, ktorá má silné budhistické dedičstvo. Okrem výučby budhizmu pomáhajú tieto školy tiež študentom rozvíjať sociálne a morálne zručnosti, ako aj zlepšovať ich schopnosti koncentrácie a meditácie.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Srí Lanka


náročnosť

11 dní

Trvanie

2842 3789€
K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Francúzska Polynézia, Dubaj (SAE), Tahiti, Spojené štáty americké (USA), Srí Lanka, Singapur, Nový Zéland, Maldivy


náročnosť

24 dní

Trvanie

8496 10620€

Detské zľavy

Dovolenka Srí Lanka a Maldivy s rodinou
F

Ázia  

Srí Lanka, Maldivy


náročnosť

14 dní

Trvanie

9895
Zvieratá Srí Lanky Prémiový blog

Prémiový blog Zvieratá Srí Lanky

Srí Lanka je ostrovná tropická krajina s bohatou vegetáciou, plná vodných nádrží, rezervoárov, priehrad, kanálov a riek, obklopená Indickým oceánom…

Martin Ferenčík 25 min. čítania
Polonnaruwa - mesto kultúrneho trojuholníka Polonnaruwa

Polonnaruwa Polonnaruwa - mesto kultúrneho trojuholníka

Polonnaruwa je nádherným historickým mestom, ktoré sa nachádza v strednej časti Srí Lanky a tvorí jeden z vrcholov kultúrneho trojuholníka ostrova.…

Robert Taraba 16 min. čítania
Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: