Šport v Južnej Afrike - najlepší športovci JAR

Šport v Južnej Afrike - najlepší športovci JAR

Šport je celkovo nesmierne populárnou záležitosťou v Juhoafrickej republike. Číslom jeden je ragby - šport, ktorý zjednotil krajinu a doprial JAR tri tituly majstra sveta. Tejto téme sa venujeme v separátnom príspevku: ragby v JAR. Krajina však disponuje aj inými tímovými športmi, v rámci ktorých ponúkla aj veľké športové mená. Tu prinášame krátky súhrn populárnych športov na juhu Afriky (mimo ragby). 

Futbal 

V JAR je nesmierne populárnym. Futbal, rovnako ako ragby, spojil krajinu tesne po tom, ako skončil režim apartheidu a na prezidentskú stoličku si sadol Nelson Mandela (1994). O dva roky neskôr sa Južná Afrika premiérovo tešila z titulu majstra Afriky, a to v domácom prostredí po výhre nad Tuniskom 2:0. O dva roky neskôr sa opäť dostala do finále, no podľahla Egyptu 0:2. V roku 2000 vybojovala bronz, a tak v priebehu štyroch rokov získala kompletnú zbierku cenných kovov.

Trikrát sa JAR dostala aj na MS vo futbale a dokonca ich aj hostila v roku 2010. O výstavný gól sa postaral v úvodnom dueli za domácich Bafana Bafana (chlapci) futbalista Tshabalala, no Juhoafričania nepostúpili zo skupiny. Svet však prekvapili výhrou nad obhajcom striebra Francúzskom 2:1. Zrejme najznámejším futbalistom z JAR je Steven Pienaar, bývalá ofenzívna hviezda Evertonu. Rovnako tak exhráč Wolverhamptonu Mark Williams, ktorý dal dva góly vo finále Afrického pohára 1996 a útočník Benni McCarthy, ktorý vyhral holandskú i portugalskú ligu a hrával aj za West Ham.

Najvyššia domáca futbalová súťaž sa volá South African Premier Division a jej najčastejším víťazom je Mamelodi Sundowns z Pretórie (12 triumfov). Známymi tímami vo svete sú však aj celky z Johannesburgu Kaizer Chiefs (4 tituly) a Orlando Pirates (4 tituly). Úspešnou značkou bol kedysi aj Ajax Cape Town, kde vlastnil podiel klub Ajax Amsterdam až do roku 2020. Klub z Kapského Mesta sa vrátil následne k pôvodnému názvu Cape Town Spurs, no hrá až druhú ligu. Najlepším strelcom v histórii tej prvej je Siyabonga Nomvethe so 123 gólmi. Najväčším štadiónom v JAR je FNB Stadium (ex-Soccer City) v Johannesburgu, domov Kaizer Chiefs a najvyššiu návštevnosť dosiahlo derby proti Orlando Pirates - 94 736 divákov.

Kriket

Tretí top šport v JAR. Národný tím nesie názov Proteas - po endemickej rastline protea. Rovnako ako v rugby, Južná Afrika je lídrom v celosvetovom meradle a je jedným z 12 tímov hrajúcich v testovacom kriketovom formáte. Hráč Tabraiz Shamsi je jeden z najznámejších juhoafrických hráčov kriketu, keďže je svetovým hráčom kriketu T20 číslo jedna. Juhoafrická republika sa dostala do semifinále MS v kritete štyrikrát - 1992, 1999, 2007, 2015, je to však jej maximum.

Atletika a plávanie

Mnoho úspešných atlétov pochádza z Južnej Afriky a krajinu preslávili i na olympiáde a paralympiáde. Oscar Pistorius, nepochybne najslávnejší paralympijský športovec planéty, pochádza z Južnej Afriky. Od 11 mesiacov veku nemal nohy. So svojimi 3 spoluhráčmi však vytvoril národný rekord v štafete na majstrovstvách sveta v atletike 2011. Okrem toho získal aj niekoľko zlatých medailí, najviac sa preslávil na OH 2008 v Pekingu. Celkovo má šesť zlatých paralympijských medailí. Zároveň je však usvedčeným vrahom, keďže v roku 2013 zastrelil svoju priateľku (údajne si ju zmýlil so zlodejom).

Vo svete sa preslávila aj Caster Semenya - trojnásobná držiteľka zlata v behu na 800 m a dvojnásobná držiteľka najcennejšieho kovu na tej istej trati. Známa je aj svojím vystupovaním a gestami, narodila sa so ženskými a mužskými chromozómami a dlho sa viedla debata o tom, či je vôbec ženou.

Pretórsky plavec Cameron van der Burgh zase zaplával na OH 2012 rekord v disciplíne 100 m prsia - 58.46 s.

Box

Juhoafrická republika je mimoriadne zdatná v boxe, pretože vyprodukovala 71 majstrov sveta! To zahŕňa svetoznámeho majstra sveta Vica Toweela (prvého Juhoafričana s titulom a nesporného majstra sveta v bantamovej váhe), ako aj novších, napr. Jeffreyho Mathebulu. V roku 1998, veľkolepom roku pre krajinu, mala JAR 8 majstrov sveta.

Golf

JAR je jednou z najlepších golfových krajín na svete (aspoň v mužskej kategórii). Najznámejším juhoafrickým golfistom je určite Gary Player, jeden z najväčších golfistov všetkých čias. Úspechy zbieral v 20. storočí v časoch apartheidu, je dvojnásobný víťaz turnaja PGA a trojnásobný šampión turnaja Masters.

JAR priniesla úspech aj slovenskému golfu. V meste Durban sa narodil Rory Sabbatini, golfista, ktorý od roku 2018 reprezentuje Slovensko a ktorý na OH 2020 na prekvapenie všetkých získal striebornú medailu na golfovom turnaji. Jeden lepší úder ho pritom delil od zlata.

Cyklistika

Najtímovejší individuálny šport na záver. Ôsmym a posledným najpopulárnejším športom v Juhoafrickej republike je cyklistika. V neposlednom rade má cyklistika v Južnej Afrike aj skvelú súťažnú scénu. Najúspešnejším cyklistom JAR je Robert „Robbie“ Hunter, ktorý v roku 2007 vyhral etapu na Tour de France. Greg Minnaar je tiež veľmi známy tým, že je 7-násobným majstrom sveta v zjazde na horských bicykloch. Okrem toho sa Daryl Impey stal prvým africkým cyklistom, ktorý si obliekol žltý dres na Tour de France 2013.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Juhoafrická republika


náročnosť

9 dní

Trvanie

4330
K

Afrika  

Zimbabwe, Juhoafrická republika, Botswana

16.05. → 24.05. +28 termínov

náročnosť

9 dní

Trvanie

2970
K

Afrika  

Zimbabwe, Zambia, Namíbia, Juhoafrická republika, Botswana


náročnosť

20 dní

Trvanie

5911
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: