Strom života - Ceiba

Strom života - Ceiba

Svätý mayský strom, ktorý sa v mayčine nazýva aj yaxche (jaxče), čo znamená „zelený strom“, reprezentuje prepojenosť medzi nebom a zemou. Už starovekí mayovia verili, že strom Ceiba stál v strede Zeme a prepájal tieto dva svety - zemský a nadpozemský. V praxi to znamená, že korene, ktoré sú pod zemou, symbolizujú podsvätie. Koruna, ktorá nám môže pripomínať aj dáždnik, symbolizuje nebo a kmeň stromu symbolizuje život. Mayovia tiež verili, že život po smrti pokračuje ďalej, preto strom Ceiba reprezentuje život ako taký.

Ceiba je jeden zo vzácnych stromov, ktorý budeme môcť vidieť na našom BUBO zájazde - Veľký okruh Mexikom. Strom je z rodiny Bombacacae, kam sa radí napríklad aj „baobab“ z Afriky. Na Zemi sa vyskytoval už pred 120 miliónmi rokov, keď sa Južná Amerika a Afrika rozdelili na dva kontinenty. Momentálne rastie v tropických oblastiach od Mexika naprieč Južnou Amerikou až po samotný juh Chile a nájdeme ho rásť aj v spomínanej Afrike, konkrétne v západnej Afrike.  

Ak chceli Mayovia strom zoťať, museli požiadať o povolenie Bohov. Verili tiež, že tieň, ktorý strom vytvára, je božia ochrana. Keď sa Ceiba vyskytuje v oblasti spolu s inými rastlinami a stromami, napr. v tropickom pralese, má tendenciu byť najvyšším stromom široko-ďaleko. Je to z dôvodu, že vyhľadáva slnečné svetlo, a preto sa za nim „ťahá“ vyššie. Môže narásť až do výšky 70 m. Naopak, keď Ceiba rastie na otvorenejšom území, nie je veľmi vysoká, pretože má dostatok slnečného svetla. 

Mayovia toto taktiež považovali za učenie, ktoré im bolo zoslané od Bohov. Bol to pre nich symbol, že aj my ľudia sa máme neustále posúvať vyššie a hľadať vyšší zmysel. Tak isto aj symbol „tieňa“ predstavoval to, aby ľudia chránili svoje rodiny a deti tak, ako Boh chráni skrze tieň Ceibi ich.

Po obvode kmeňa má pichliače, ktoré strom chránia pred bylinožravcami, hlavne v počiatku jeho rastu. U nás sa tento strom pestuje ako izbová rastlina. Z jeho plodov, ktoré sú podobné malým uhorkám, získavame vlákno s názvom kapok. Vlákno má veľmi dobré termoregulačné schopnosti, je odolné voči plesniam a baktériám, a preto sa používa ako náplň do matracov a vankúšov, ale taktiež aj ako izolačný materiál. Na Slovensku ho môžete nájsť pod názvom Vlnovec päťmužný.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

2725 3893€
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

13112 22224€
B

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

6890
Oaxaca – najkrajšie mesto Mexika Oaxaca

Oaxaca Oaxaca – najkrajšie mesto Mexika

Ako si predstavujete Mexiko? Sú to tie farebné domčeky zaliate slnkom, dláždené ulice, kaktusy, agave, nízki chlapi v sombrerách a ženušky vo…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania
Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Mexiko City - gigant posadený na vypúšťanom jazere Mexiko City

Mexiko City Mexiko City - gigant posadený na vypúšťanom jazere

Hlavné mesto Mexika je piatym najľudnatejším mestom sveta a je to poriadne cítiť. Živý kotol zábavy, jedla, dopravných zápch, ale aj úžasných…

Viktor Háber 22 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: