Štvrť Castro - LGBT v San Franciscu

Štvrť Castro - LGBT v San Franciscu Tipy na bary v štvrti Castro

Castro, tiež známe ako Eureka Valley, je jedna zo štvrtí v San Franciscu (ďalšie tipy na San Francisco nájdete tu). Stalo sa jednou z prvých LGBT štvrtí v celých Spojených štátoch a dodnes ostalo symbolom aktivizmu. Etnické a kultúrne komunity majú výrazný prínos pre turizmus v meste San Francisco - Chinatown, taliansky North Beach, kolíska hippies Haight-Ashbury, aj spomínané LGBT Castro. Turisti tu vyhľadávajú divadlo Castro, obchody orientované na LGBT zákazníkov, či kaviarne. Zaujímavosťou je, že tu nájdeme aj dúhovou farbou namaľované prechody pre chodcov. Harvey Milk je v San Franciscu pojmom. Stal sa v roku 1977 prvým úradníkom v Kalifornii, ktorý sa otvorene identifikoval ako gay a reprezentoval okrem iného aj obyvateľov štvrte Castro. V roku 1978 ho spolu s vtedajším starostom, ktorým bol George Moscone, zastrelili.

Castro Street Fair je udalosť, ktorú založil Harvey Milk ešte v roku 1974 a oslavuje tvorivosť komunity Castro. Koná sa začiatkom októbra, nájdeme tu štyri pódiá, umelcov, zabávačov a organizácie, ktoré podporujú komunitu. Výnosy z akcie putujú na charitatívne účely. Navštíviť môžeme tiež Mission Dolores, blízky park, populárny medzi miestnymi. Castro je jednoducho centrom LGBT komunity. Nachádza sa tu tiež dúhový chodník slávy - séria bronzových plakiet, na znak úcty ľuďom, ktorí bojovali za ľudské práva a lepší svet. V parku Pink Triangle zasa nájdeme stožiare vyrobené zo žuly, ktoré nám majú pripomínať prenasledovanie homosexuálov počas nacizmu.

Po príchode do štvrte nečakajte šialený nočný život podobný berlínskemu Kreuzbergu. Bary aj nočný život je tu vskutku zábavný, ale všetko je roztrúsené medzi pokojné radové domy a v štvrti nájdete pomedzi žúrujúcich gayov prechádzať sa konzervatívne americké dôchodkyne venčiace psa. V každom prípade štvrť jednoznačne stojí za návštevu. Veď ide o jednu z prvých gay štvrtí v celých USA, keď sa v šesťdesiatych rokoch transformovala zo štvrte robotníkov. Inak názov Castro nesúvisí s Fidelom, ale s Josém Castrom, mexickom vodcovi v boji Kalifornie proti americkej nadvláde. 

Odporúčané bary v štvrti Castro pre všetkých:

1. Hi Tops - ideálny vstup do večernej zábavy. Jasné, aj tu prevažuje gay komunita, ale na televízoroch dávajú hokej a americký futbal, na bare sa zabávajú dievčatá, ktoré len nechcú byť rušené dotieravými chlapmi a menej pozorný návštevník by si pripadal ako v normálne dobrom bare. Akurát barmani vyzerajú nadpriemerne dobre a hostia sú lepšie oblečení, než je heterosexuálny štandard.

2. Moby Dick - dvojzmyselný názov nás posúva už hlbšie do života komunity. Veľké akvárium na barom, biliardový stôl a superlacné koktejly za 5 USD. 

3. Twin Peaks Tavern - legenda štvrte a celej LGBT komunity v USA. Prvý bar, ktorý odmietol mať zatienené okná pred zrakmi prudérnej verejnosti. Jeho otvorenie v roku 1971 znamenalo prelom pre život komunity v San Franciscu.

Najlepší bar pre LGBT: Beaux - top servis, top hostia, top drinky. Neobíďte.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA)

29.05. → 12.06. +14 termínov

náročnosť

15 dní

Trvanie

4590
E

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

12 dní

Trvanie

4800
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

7 dní

Trvanie

2797 3108€
Kam cestovať za športom? Prémiový blog

Prémiový blog Kam cestovať za športom?

Rozmýšľate nad tým, kam by ste sa mali vybrať, pokiaľ ste športovým fanúšikom či aktívnym športovcom? Pripravili sme tipy pre obe skupiny. No najmä…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody Grand Canyon

Grand Canyon Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody

Grand Canyon. Prírodný div sveta, o ktorom už počul snáď každý. A pri počte turistov, ktorí ho ročne navštevujú, môžeme žartovať, že už ho každý aj…

Michal Repta 13 min. čítania
Bermudský trojuholník - ako som sa stratil Prémiový blog

Prémiový blog Bermudský trojuholník - ako som sa stratil

Bermudský trojuholník alebo Bermudy. Ostrovy, čo ležia niekde v Karibiku? Je to jeden ostrov, je ich viac? Čo je to za štát? Trošku sa v tom…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: