Svetové dedičstvo UNESCO ktoré prináleží viacerým krajinám

Svetové dedičstvo UNESCO ktoré prináleží viacerým krajinám

Počas niekoľkých storočí bol človek vždy fascinovaný tvarom a veľkosťou planéty Zem a výpočet presných meraní sa stal jedným z najvýznamnejších problémov pre filozofov. 

V 16. storočí bol vyvinutý nový merací systém známy ako Triangulačný prístup, ktorý zlepšil schopnosť určiť veľkosť a tvar našej zemegule. Podľa nového prístupu sa jednalo o vytvorenie oblúkov, ktoré sa predĺžili o stovky a tisíce kilometrov dlhými reťazcami trojuholníkov. 


Struveho Geodetický oblúk je séria prieskumných triangulačných bodov, ktoré siahajú od Nórskeho Hammerfestu až po Čierne more. Tieto body prechádzajú cez desať krajín ( Nórsko, Švédsko, Fínsko, Rusko, Estónsko, Lotyšsko, Litvu, Bielorusko, Moldavsko a Ukrajinu) s celkovou vzdialenosťou 2 820 kilometrov pozdĺž časti poludníka. Predstavujú prieskumné body, ktoré boli mapované v rokoch 1816 až 1855 počas prieskumov ruského astronóma nemeckého pôvodu Friedricha Georga Wilhelma Struveho. 

Prieskumné body pomohli zistiť presnú veľkosť a tvar zeme. Predstavovali prvé kroky vo vývoji témy vedy o Zemi a topografického mapovania. Prvý oblúk sa skladal z 258 trojuholníkov a 265 staničných bodov vzdialených od seba 30 km. Počas zájazdu Laponskom prechádzame blízko zopár týchto bodov napríklad pri Švédkej Kirune alebo Nórskej Alte.

Aktuálne 34 z týchto bodov bolo kvôli svojej historickej hodnote 15. júla 2005 zaradených na zoznam svetového dedičstva UNESCO. 

V zozname svetového dedičstva je Struveho geodetický oblúk výnimočný tým, že je prvou pamiatkou, ktorá prináleží viacerým krajinám.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Škandinávia, Veľká Británia, Škótsko, Nórsko


náročnosť

14 dní

Trvanie

4555
K

Polárne oblasti   Európa  

Špicbergy, Škandinávia, Špicbergy (NOR), Nórsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

3311 3895€
K

Európa  

Škandinávia, Nórsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

1887 2695€
Severný pól a arktický diplomat Fridtjof Nansen Prémiový blog

Prémiový blog Severný pól a arktický diplomat Fridtjof Nansen

Hrdina severných polárnych oblastí. Dobrodruh, vedec, nudista, nositeľ Nobelovej ceny. Po stopách Fridtjofa Nansena som putoval od Osla cez…

Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ Prémiový blog

Prémiový blog Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ

Prvý na južnom póle a zrejme aj prvý na tom severnom. Keďže som sa bezmála narodil ako Nór, mám k Amundsenovi úzky vzťah a tento blog píšem od…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Longyearbyen - hlavné mesto Špicbergov Longyearbyen

Longyearbyen Longyearbyen - hlavné mesto Špicbergov

Nórsko sa nekončí Nordkappom, dá sa vybrať ešte severnejšie, ďalej za polárny kruh - na súostrovie Špicbergy, ktoré ležia na polceste medzi Nórskom…

Robert Taraba 17 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: