Thajské múzeum na Severnom myse

Thajské múzeum na Severnom myse

Thajské múzeum na Severnom myse? Severný mys/Nordkapp je útes vysoký 308 metrov nad morom a nachádza sa 2100 kilometrov od severného pólu. Považuje sa za najsevernejší bod kontinentálnej Európy. A my ho s našou BUBO skupinou navštevujeme počas nášho letného zájazdu Laponskom, kedy slnko nezapadá pod obzor a dni sú tu nekonečné.

Nordkapp leží na ostrove Magerøya, takže sa nenachádza na pevnine. S pevninou je prepojený podmorským tunelom, ktorý je dlhý 6,87 kilometrov a je zasadený v hĺbke až 212 metrov pod morskou hladinou. Najsevernejší bod európskej pevniny je mys Kinnarodden, ktorý sa nachádza na polostrove Nordkinn (asi 80 kilometrov vzdialený od Severného mysu). No tento nie je turisticky príťažlivý tak, ako Nordkapp.

Nordkapp bol pomenovaný v roku 1553 kapitánom Richardom Chancellorom ako Severný mys - Nordkapp. Turistickou atrakciou sa stal už v 17. storočí, keď ho navštívil ako prvý turista taliansky kňaz Francesco Negri. Odvtedy na tomto mieste stáli vznešený panovníci, králi, ale aj prostí ľudia. Vraví sa, že skutočný cestovateľ, by mal toto miesto „na konci sveta“ aspoň raz za život navštíviť. Vy ste tu už boli? Ak nie, pozrite si ponuku našich zájazdov na toto magické miesto.

A tak sa deje, prichádzajú sem ľudia z rôznych krajín. V roku 1907 navštívil čerstvo nezávislé Nórsko počas svojej cesty po Európe kráľ z krajiny z Ďalekého východu s názvom - Siam. 

Siam bolo oficiálne pomenovanie štátu Thajsko (Thajského kráľovstva) ktoré sa používalo až do roku 1939. V tom čase vládol krajine vizionársky kráľ Chulalongkorn, ktorého korunovali už ako 15-ročného v roku 1868. Bol prvým thajským panovníkom, ktorý počas mieru vycestoval mimo kráľovstva. Počas svojich ciest sa informoval o reformách potrebných na modernizáciu svojej krajiny a jeho výpravy slúžili aj na zlepšovanie diplomatických vzťahov. 

Prvú cestu do Európy podstúpil kráľ Chulalongkorn už v roku 1897, kedy sa stretol s korunovanými vodcami Európy. Druhú veľkú výpravu uskutočnil v roku 1907, bol prvým kráľom z juhovýchodnej Ázie, ktorý cestoval cez Európu. V tomto roku ho v Nórsku prijali kráľ Håkon spoločne s kráľovnou Maud. Po návšteve južného Nórska, pokračoval v ceste až na Severný mys odkiaľ sledoval polnočné slnko a pri tejto príležitosti vyryl svoje kráľovské iniciály a rok svojej návštevy na skalu, ktorá sa zachovala dodnes a stále je na nej vidieť spomínanú rytinu. 

Táto skala je na svojom pôvodnom mieste a okolo nej sa postavilo niekoľko poschodové návštevnícke centrum. Kráľové dojmy z Nórska opisoval v listoch, ktoré boli publikované v knihe - Klai Ban (Ďaleko od domova). Na počesť tejto návštevy kráľa Chulalongkorna, sa v návštevníckom centre nachádza miestnosť, kde sa máme možnosť dozvedieť viac informácií o jeho výprave na toto magické miesto. 

Jeho vláda bola obdobím reforiem s cieľom modernizovať Siam. Zomrel v roku 1910 vo veku 57 rokov na ochorenie obličiek. Je jedným z najuznávanejších a najobľúbenejších panovníkov Thajska. Po jeho smrti ho pomenovali „Somdetch Phra Piya Maharaj“ čo znamená „Milovaný veľký kráľ“.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Škandinávia, Veľká Británia, Škótsko, Nórsko


náročnosť

14 dní

Trvanie

3379 4505€
K

Polárne oblasti   Európa  

Špicbergy, Škandinávia, Špicbergy (NOR), Nórsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

3350 3895€
K

Európa  

Škandinávia, Nórsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2146 2525€
Severný pól a arktický diplomat Fridtjof Nansen Prémiový blog

Prémiový blog Severný pól a arktický diplomat Fridtjof Nansen

Hrdina severných polárnych oblastí. Dobrodruh, vedec, nudista, nositeľ Nobelovej ceny. Po stopách Fridtjofa Nansena som putoval od Osla cez…

Ľuboš Fellner 21 min. čítania
Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ Prémiový blog

Prémiový blog Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ

Prvý na južnom póle a zrejme aj prvý na tom severnom. Keďže som sa bezmála narodil ako Nór, mám k Amundsenovi úzky vzťah a tento blog píšem od…

Ľuboš Fellner 46 min. čítania
Longyearbyen - hlavné mesto Špicbergov Longyearbyen

Longyearbyen Longyearbyen - hlavné mesto Špicbergov

Nórsko sa nekončí Nordkappom, dá sa vybrať ešte severnejšie, ďalej za polárny kruh - na súostrovie Špicbergy, ktoré ležia na polceste medzi Nórskom…

Robert Taraba 17 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: