TOP festivaly Mexika

TOP festivaly Mexika Guelaguetza festival

O sviatku Všech svätých, Día de los muertos, sme už mnoho ráz v BUBO písali. Stačí si vygoogliť na www.bubo.sk. No tu Vás upriamim na jeden unikátny sviatok, ktorý je menej známy, no o to lepší.

Najväčším festivalom najkrajšieho mesta Mexica, Oaxaca je letná Guelaguetza. Ide o najväčší festival celého Mexika, vraj väčší než Día de los muertos. V okolí Oaxacy žijú Indiáni v malých romantických dedinkách, domorodci sa považujú v prvom slede za Zapotékov, až potom za Mexičanov. No dedinka s dedinkou, aj keď sú blízko seba, sa navzájom nedohovoria. Ten jazyk je úplne iný a iné sú aj zvyky. To je fascinujúce. Ak to nevidíte v jazyku, určite si to všimnete na krojoch.

Počas sviatku Guelaguetza (Fiesta de los Lunes del Cerro) sa všetci do svojich krojov vyobliekajú a prídu si zatancovať na námestia - hlavne Zócalo do Oaxacy. Ide o sviatok spoznávania sa navzájom, udržiavania si svojej kultúry, a to je nám v BUBO blízke, lebo o udržateľný turizmus sme sa vždy snažili a vždy sme ho podporovali.

Indiáni verili, že ak sa opijú a dostanú zo seba všetko zlé aj tým, že sa vyvracajú, budú lepšími ľuďmi. Niekedy v noci je to teda na námestí riadna spúšť. Pije sa, doslova, do mŕtva. A ja pojem vždy počas Guelaguetza s Indiánmi! Milujem miestne zvyky a Indián nie je východniar, a tak ako-tak stíham.

V Oaxace nesmieme zabudnúť na Noche de Rábanos - Noc reďkoviek, ktorá je ďalším exotickým sviatkom, ktorý sa každoročne koná 23. decembra. BUBO organizuje v Mexiku aj Silvestre. Každopádne, užite si Mexiko s profesionálmi; BUBO – najväčší predajca Mexika posledných 25 rokov - k Vašim službám.
 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

3295 4393€
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

12668 22224€
B

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

7924
Oaxaca – najkrajšie mesto Mexika Oaxaca

Oaxaca Oaxaca – najkrajšie mesto Mexika

Ako si predstavujete Mexiko? Sú to tie farebné domčeky zaliate slnkom, dláždené ulice, kaktusy, agave, nízki chlapi v sombrerách a ženušky vo…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania
Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Mexiko City - gigant posadený na vypúšťanom jazere Mexiko City

Mexiko City Mexiko City - gigant posadený na vypúšťanom jazere

Hlavné mesto Mexika je piatym najľudnatejším mestom sveta a je to poriadne cítiť. Živý kotol zábavy, jedla, dopravných zápch, ale aj úžasných…

Viktor Háber 22 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: