Turecká káva - 10 zaujímavostí

Turecká káva - 10 zaujímavostí

Turecká káva patrí medzi najobľúbenejšie teplé nápoje Slovákov. Čo však naozaj vieme o tureckej káve? S tou sa spája mnoho zaujímavostí, vypichli sme 10 tých naj.

  1. V roku 1555 priviezli sýrski obchodníci do Istanbulu kávu. O storočie neskôr sa stala nevyhnutnou súčasťou osmanského dvora.
  2. Najstarší spôsob varenia kávy je práve ten turecký. Káva sa musí pomlieť tureckým mlynčekom na jemný prášok, potom sa pridá do džezvy (medenej nádoby) spolu cukrom. Cukor sa nesmie podávať neskôr. Káva sa pomaly varí, až pokým nezačne peniť, až potom sa odstaví z ohňa a premieša sa. Tento krok sa niekoľkokrát zopakuje, pokým nezačne hustnúť. Potom sa nechá chvíľu vychladnúť, aby usadenina padla na dno.
  3. Káva sa podáva iba v demitasse šálke s tenkým okrajom, preto sa ochladzuje pomalšie ako iné kávy. Musí sa nalievať opatrne, aby sa do šálky nedostalo príliš veľa usadenín. Ku káve sa zvykne aj v domácnostiach podávať pohár vody spolu so sladkosťou (napr. turecký med).
  4. Vypitie tureckej kávy môže trvať až hodinu. Je zvykom, že pitie kávy si vychutnávajú počas rozhovoru s priateľmi či rodinou.
  5. Vo štvrti Tahtakale vznikli prvé turecké kaviarne. Na týchto miestach sa stretávali muži, zatiaľ čo ženy mohli piť kávu iba doma. Sú to miesta, ktoré boli dôležitou súčasťou uchovávania ústnej histórie krajiny i jej kultúry.
  6. Predpovedanie budúcnosti z kávy? Mýlili ste sa, ak ste si mysleli, že kávovú usadeninu v šálke hneď vyhadzujú. V Turecku nájdete niekoľko aplikácií ohľadom veštenia z kávy. Stačí iba odfotiť dno pohára a poslať fotku veštcovi, aby ju mohol analyzovať.
  7. V minulosti ste ľahko dokázali zistiť, či je váš hosť hladný. Ak ste doniesli návšteve kávu s pohárom vody a hosť uprednostnil vodu, znamenalo to, že hosť bol hladný a hostitelia museli podávať jedlo. No ak by si dal hosť najskôr kávu, znamenalo by to presný opak.
  8. Kávoví gurmáni akceptujú varenú kávu iba tú tureckú. Tradičná turecká káva sa dá variť tromi spôsobmi – na piesku, uhlí alebo popole. Najtradičnejšia možnosť z týchto je práve varenie na piesku, hoci sa v domácnostiach varí na sporáku.
  9. Turecká káva má niekoľko druhov Menengiç (ovocnejšia), Dibek (ľahšia, hustejšia, krémovejšia), Mirra (horká, zvyčajne s kardamónom)
  10. Obsahuje menej kofeínu ako ostatné druhy kávy. Napríklad káva Menengiç sa nevyrába z kávových zŕn, ale zo zŕn stromu pistácia terebintová.

Chceli by ste sa dozvedieť viac o tureckej gastronómii? Potom si prečítajte blog Istanbul – jedlo, reštaurácie a všetko o gurmánstve, prípadne poďte s BUBO na dovolenku do Turecka.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia   Európa  

Turecko


náročnosť

10 dní

Trvanie

1641 2524€
K

Ázia   Európa  

Azerbajdžan, Turecko


náročnosť

7 dní

Trvanie

1526 2180€
K

Ázia   Európa  

Turecko


náročnosť

3 dní

Trvanie

929 978€
Turecko - recenzia zájazdu Prémiový blog

Prémiový blog Turecko - recenzia zájazdu

Turecko nemá u nás dobré meno, no všetko je inak a po prečítaní tohoto blogu sa sem budete chcieť vybrať. Spoločne sa preplavíme cez Bospor a…

Ľuboš Fellner 30 min. čítania
Istanbul pre pokročilých - prehliadka Istanbul

Istanbul Istanbul pre pokročilých - prehliadka

Istanbul je pre mnohých sprievodcov BUBO tým najkrajším mestom na svete. Ak sa sem aj Vy rozhodnete vrátiť, potom je tento blog presne pre Vás. Kde…

Ľuboš Fellner 26 min. čítania
Najunikátnejšie hotely sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najunikátnejšie hotely sveta

Keď je hotel dôvodom na cestu. Unikátnosť, to je lepší servis ale hlavne príbeh, ktorý sa oplatí spomenúť. Unikátnosť - to je odvaha byť iný, byť…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: