Turecký Hitman zaujal svet: Striebro s rukou vo vrecku

Turecký Hitman zaujal svet: Striebro s rukou vo vrecku

Hviezdou Olympijských hier 2024 je dosiaľ jednoznačne Turek Yusuf Dikec. Pre svoju krajinu vybojoval striebornú medailu v streľbe zo vzduchovej pištole na 10 metrov v zmiešanom družstve. Zaujal však spôsob, akým strieľal a vďaka nemu sa stal internetovým virálom.

Kým ostatných strelcov sme mohli vidieť so špeciálnym streleckým výstrojom – reprezentatívnym oblečením, klapkou na oko či veľkými odhlučnenými slúchadlami, Yusuf Dikec to poňal inak. Dnes už 51-ročný Turek pri streľbe z pištole vyzeral, ako keby si z gauča odskočil na olympiádu v Paríži.

Ľavú ruku mal uloženú vo vrecku (čo nie je nezvyčajné, no väčšina profesionálnych strelcov drží pištoľ obomi rukami pre čo najpresnejšie mierenie) a žiadne špeciálne zaostrovacie okuliare nepotreboval. Dokonca bol oblečený skutočne ako keby len v domáckom tričku. V ušiach mal len klasické žlté gumené štuple, ktoré však na mnohých záberoch vidno nebolo.

Aj preto pri streľbe vyzeral tak, že medzi profi olympionikov prišiel strelec, ktorý sa tomuto umeniu naučil len včera. A pôsobil pri tom ležérne a chladno ako nájomný vrah. Kvázi ako keby len mimochodom chcel v tejto disciplíne uspieť, čo sa mu po zisku striebra reálne aj podarilo. Mimochodom, išlo o prvú medailu v histórii pre Turecko v streľbe celkovo.

„Nepotreboval som špeciálne vybavenie. Som prirodzený, rodený strelec,“ komentoval Dikec, na počesť ktorého vzniklo už mnoho internetových mémov. Prirovnávajú ho k postavičkám z japonských komiksov či filmovému Hitmanovi, prípadne aj Johnovi Wickovi. Iní zase tvrdia, že k úplne pohodovej póze mu ešte chýba cigareta v ústach.

Iní zase hovoria o tom, že to, aký je dobrý strelec, je odrazom aktuálnej situácie v Turecku. Yusuf Dikec však vo svete strelcov nie je žiadnou neznámou. Má už dve zlaté medaily zo streleckých MS a dokonca až päť najcennejších kovov z ME. Ako sám tvrdí, na OH 2028 v Los Angeles bude chcieť po terajšom úspechu vyhrať zlato.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Lichtenštajnsko, Rakúsko, Švajčiarsko, Nemecko, Francúzsko


náročnosť

9 dní

Trvanie

2243 2492€
K

Európa  

Francúzsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

3146
K

Európa  

Anglicko, Belgicko, Veľká Británia, Francúzsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

3146
Vianočné trhy v Európe. Ktoré patria medzi naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vianočné trhy v Európe. Ktoré patria medzi naj?

Dôvodov, prečo sa tešiť na Vianoce, je veľa. Tradičné vianočné trhy sú určite jedným z nich. Veď to poznáte - hra svetiel, vyzdobený vysoký…

Viktor Háber 16 min. čítania
So Štefánikom okolo sveta Prémiový blog

Prémiový blog So Štefánikom okolo sveta

Štefánik sa bežne vníma najmä ako generál - zakladateľ česko-slovenského štátu. Je nám potešením prezentovať vám ho ako CESTOVATEĽA a pozývame vás…

Ľuboš Fellner 56 min. čítania
10 najmenej navštevovaných krajín sveta Prémiový blog

Prémiový blog 10 najmenej navštevovaných krajín sveta

Organizácia Spojených národov (UNWTO - UN World Tourism Organisation) vedie dlhé roky štatistiky počtu turistov v krajinách celého sveta. Najviac…

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: