Údolie smrti, Kalifornia

Údolie smrti, Kalifornia Najnižšie miesto v Severnej Amerike

Cesta Kaliforniou vás môže zaviesť aj na jedno z výnimočných miest našej planéty, v obrovskom kontraste k beatnickej atmosfére San Francisca, hollywoodskemu pozlátku či sýtej zeleni národného parku Yosemity. Údolie smrti nedostalo svoje pomenovanie náhodou - a fascinuje.

Najväčší národný park v USA s výnimkou Aljašky leží na hraniciach Kalifornie s Nevadou, v severnej časti púšte Mojave, susedí s púšťou Great Basin. 
Najteplejšie miesto na svete drží rekord najteplejšieho mesiaca histórie z júla 2018. Priemerná mesačná teplota tu v tento mesiac vrátane noci dosiahla neuveriteľných 42 stupňov, pričom štyri dni po sebe prekonala 52. Zima vám tu nebude:) Ak chcete zažiť v údolí život, príďte na jar - kvitnú tu kvety prezývané aj púštne zlato - geraea canescens. Vtedy sa časti údolia krásne zažltia. Život nájdete aj vo vodách Diablovej diery - vo vode s teplotou 33 stupňov tu žijú malé rybky, ktoré odolávajú diablovi, horúčave, slanosti aj absencii kyslíka.

Do Údolia smrti sa chodia pozorovať aj hviezdy. Svetelného smogu tu takmer niet (najbližšie veľké mestá Las Vegas, Los Angeles a San Francisco sú vzdialené hodiny jazdy), a tak si milovníci Mliečnej dráhy prídu na svoje. 

Čo vidieť v Údolí smrti?

1. Dante's View - (Danteho pohľad do pekla) - pre nás najkrajšie miesto celého údolia. Vyhliadka, na ktorú sa dostanete po ostrých serpentínach, je ideálnou prvou zástavkou prehliadky. Vďaka nej si uvedomíte celú majestátnosť tohto výnimočného miesta.
2. Artist Drive - (Cesta umelcov) - akoby ju maľovali tí istí umelci, čo sa zaslúžili o islandské Dúhové hory. Skaly pred vami menia farby v meniacom sa slnku a vy si pripadáte ako v galérii. Túto časť Údolia smrti spoznáte na 15 kilometrov dlhom jednosmernom okruhu. 
3. Badwater Basin - najnižšie miesto v celej Severnej Amerike. Zastaňte na soľnej pláni 86 metrov pod úrovňou mora a urobte si fotografiu pri ikonickej tabuli. 
4. Zabriskie Point - milovníci filmu si spomenú na rovnomenný film Michelangela Antonioniho, kde sa hlavné postavy práve tu oddajú vzájomnej láske). Ďalšie skvelé miesto s výhľadom. 
5. Natural Bridge - prírodný most cez nádherne farebný kaňon. Asi dvojkilometrová prechádzka v atmosfére ako zo sna.

Kde spať v Údolí smrti?

Hotel The Ranch at Death Valley zaradil Conde Nast Traveller medzi 10 najkrajších hotelov v národných parkoch USA. Centrálna poloha, kvalitné izby, výborná reštaurácia s barom a bazén otvorený do 22:00. Plus čerpacia stanica, jediná v širokom okolí. To všetko robí z hotela najlepšie miesto, kde stráviť noc v Údolí smrti.

Ako sa dostať do Údolia smrti?

Najjednoduchší spôsob je asi dvojhodinová cesta z Las Vegas. Krížom cez Údolie smrti vedie cesta číslo 190, ktorou prejdete z východu na západ (od Death Valley Junction až po Lone Pine). Práve tento smer je výborný, keďže vám hneď ponúkne vyhliadku Dante's View a po prejdení údolím zastanete v celkom inom svete, pod najvyšším vrchom USA mimo Aljašky - Mt Whitney (4421 m). Cesta odtiaľ pokračuje na sever k zelenej oblasti Mammoth Lakes. V priebehu pár hodín sa vám celkom zmení perspektíva a pohľad na USA. 

Ak chcete spoznať aj ďalšie národné parky USA, odporúčame vám náš zájazd USA - západ.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA)

29.05. → 12.06. +14 termínov

náročnosť

15 dní

Trvanie

4590
E

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

12 dní

Trvanie

4800
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

7 dní

Trvanie

2797 3108€
Kam cestovať za športom? Prémiový blog

Prémiový blog Kam cestovať za športom?

Rozmýšľate nad tým, kam by ste sa mali vybrať, pokiaľ ste športovým fanúšikom či aktívnym športovcom? Pripravili sme tipy pre obe skupiny. No najmä…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody Grand Canyon

Grand Canyon Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody

Grand Canyon. Prírodný div sveta, o ktorom už počul snáď každý. A pri počte turistov, ktorí ho ročne navštevujú, môžeme žartovať, že už ho každý aj…

Michal Repta 13 min. čítania
Bermudský trojuholník - ako som sa stratil Prémiový blog

Prémiový blog Bermudský trojuholník - ako som sa stratil

Bermudský trojuholník alebo Bermudy. Ostrovy, čo ležia niekde v Karibiku? Je to jeden ostrov, je ich viac? Čo je to za štát? Trošku sa v tom…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine:

USA