Uganda National Mosque, alebo aj Kaddáfiho mešita v Kampale

Uganda National Mosque, alebo aj Kaddáfiho mešita v Kampale

Uganda, nazývaná aj perla Afriky, je podľa najnovších prieskumov tvorená približne z 19 % moslimského obyvateľstva. V krajine mal islam vždy svoje relatívne zastúpenie, preto sa dá očakávať, že v krajine nájdeme aj veľký počet mešít.

Najväčšia (a pre mnohých aj najkrajšia) mešita sa nachádza v srdci hlavného mesta, Kampaly. Na to, aby sme sa k nej dostali, musíme vystúpiť na jeden z historických siedmych kopcov, ktoré tvorili Kampalu. Dnes je už týchto kopcov vyše 30, keďže hlavné mesto sa počas uplynulých desaťročí rozrastalo a dnes sa odhaduje, že jeho aglomerácia má populáciu približne 7 miliónov obyvateľov, čo z nej robí jedno z najväčších miest Afriky.

Kopec, na ktorom sa mešita nachádza, sa nazýva rovnako ako samotné mesto. Tento svätostánok má rozlohu 12 akrov, to znamená, že ho len tak neprehliadnete. Po vstupe do areálu mešity treba zaplatiť vstup, ktorý predstavuje približne 5 eur na osobu. Počas celej prehliadky mešity je s nami miestny sprievodca, ktorý nás prevedie po exteriéri aj interiéri mešity. Pred jej schodmi, ktoré vás dovedú ku vchodu, stojí obrovský oblúk, ktorý pripomína dúhu.

Po tom, ako sa dostaneme do interiéru, ostaneme ohromení rozľahlosťou tejto mešity. Má totižto kapacitu až 15-tisíc veriacich na hlavnom podlaží a na vrchnej terase, ktorá je venovaná ženám, sa zmestí ďalších 3 500 veriacich. Interiér zdobí nádherný koberec, ktorý bol utkaný špeciálne v Istanbule. Vitráže, ktorými na nás preniká slnečný svit boli vyhotovené v Taliansku. Obrovský luster, ktorý visí v strede mešity bol vyrobený v Egypte a drevené obloženie, ktorým sú obložené steny a stĺpy interiéru vyrobili umelci v Kongu. Steny mešity sú taktiež zdobené rôznymi nápismi v arabskom jazyku, za ktorými stoja kaligrafovia z Maroka.

Väčších mešít, ako je táto, v Afrike nenájdeme až tak veľa. V Casablance, Alžíri a Káhire nájdeme mešity, ktoré tú ugandskú kapacitne prekonávajú. Tá v Kampale má však históriu spätú s inou severoafrickou krajinou, a to s Líbyou. Počas 70. rokov, kedy sa začala výstavba, v krajine vládol Idi Amin. Tento diktátor však medzi obyvateľmi nebol obľúbený a z krajiny ku koncu desaťročia ušiel, preto sa výstavba pozastavila.

 Dokončená bola v roku 2007 Muammarom Kaddáfim, ktorý bol dobrým priateľom Amina a jeho dlhoročným spojencom. Ich priateľstvo bolo založené na rovnakom vierovyznaní, preto Kaddáfi považoval za povinnosť výstavbu mešity finančne podporiť. Vďaka jeho podpore obyvatelia Ugandy pomenovali mešitu práve po ňom. Po politickom prevrate v Líbyi a smrti Kaddáfiho sa však vláda Ugandy rozhodla tento názov zmeniť, a preto mešitu pomenovala Národnou mešitou Ugandy.

Medzi najväčší zážitok, ktorý môže návštevník uloviť, je dostať sa na vrchol minaretu mešity. Vedie sem 272 schodov a z jeho vrchu sú výhľady na takmer celé hlavné mesto, ktoré my v BUBO každoročne navštevujeme na našich zájazdoch po Ugande.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Burundi, Uganda, Rwanda


náročnosť

12 dní

Trvanie

6606 7340€
K

Afrika  

Uganda


náročnosť

13 dní

Trvanie

5490
K

Afrika  

Uganda


náročnosť

9 dní

Trvanie

4831 5368€
Silicon Valley - sídlo najväčších firiem sveta Blog

Blog Silicon Valley - sídlo najväčších firiem sveta

Silicon Valley je meno, ktoré každý podvedome pozná ako centrum gigantických svetových korporácií a ambicióznych technologických startupov. Táto…

Filip Bobek 15 min. čítania
Kaňon Colca - svet kondorov Kaňon Colca

Kaňon Colca Kaňon Colca - svet kondorov

V rozoklanom srdci andských hôr leží jeden z najväčších skvostov Južnej Ameriky. S bohatou históriou siahajúcou ešte do čias pred Inkami bol…

Peter Droba 15 min. čítania
KVÍZ: Ako dobre poznáte Taliansko? Blog

Blog KVÍZ: Ako dobre poznáte Taliansko?

Cestoviny tagliatelle určite poznáte. Viete však, ktoré mesto v Taliansku drží recept ich výroby? Poznáte dominantu slávnej Florencie a spoznáte…

Viktor Háber 14 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny: