V čom sú Kórejci prví na svete?

V čom sú Kórejci prví na svete? Zaujímavosti o Južnej Kórei

Južná Kórea je krajinou, ktorá napriek tomu, že s ňou máme relatívne osobný kontakt (KIA je Slovenskom prepojená a my cez ňu máme ku Kórei naozaj bližšie), je pre našinca stále neznámou. Kórejci sú však v mnohých veciach prví na svete, a to v rôznych oblastiach. Či už sú to technológie, kultúra, ale aj napríklad šport. Medzi najznámejšie veci, v ktorých sú Kórejci prví na svete, patria:

  • Internetové pripojenie: Kórea má najvyššie percento domácností s rýchlym internetovým pripojením na svete.
  • Mobilné telefóny: Kórea bola prvá krajina, ktorá zaviedla služby mobilných telefónov na 3G a 4G sieti.
  • Online hry: Kórea je jednou z najväčších krajín na svete, ktorá sa venuje online hrám. Mnoho svetoznámych hier, ako napríklad League of Legends, pochádza z Kórey.
  • K-pop: Kórejská populárna hudba, známa ako K-pop, získava stále viac popularitu v celej Ázii a na celom svete a aj medzi našou mládežou má množstvo fanúšikov.
  • Kórejská kuchyňa: Kórejci majú veľmi bohatú kuchyňu, ktorá je plná unikátnych chutí a zaujímavých jedál. Kórejská kuchyňa je stále populárnejšia aj v zahraničí. 
  • Šport: Kórejskí športovci získavajú mnoho medailí na olympijských hrách a v iných svetových súťažiach. Kórejskí hráči sú tiež veľmi úspešní v ešportoch.
  • Kinematografia: Za zmienku určite stojí aj umenie kórejských filmárov a tvorcov seriálov, ktorí žnú úspechy a zbierajú ocenenia. Najvia asi v poslednej dobe zarezonoval seriál Squid Game, či filmy Parazit alebo The Roundup


Kórejci majú vďaka svojej kultúre a technologickej vyspelosti veľký vplyv na svetové dejiny a na súčasnú spoločnosť. A u nás v BUBO patrí Južná Kórea medzi obľúbené regióny a navštevujeme hlavne v kombinácii s podobne moderným Japonskom (viď zájazd Japonsko, Južná Kórea). Ak sa chcete o našej kórejskej ceste dozvediet viac, vypočujte si náš podcast - Južná Kórea. Naši sprievodcovia Martin Šimko a Martin Ferenčík vám Južnú Kóreu priblížia a prevedú vás "uchom po mape".


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Južná Kórea, Japonsko


náročnosť

16 dní

Trvanie

6168 7257€
K

Ázia  

Oceánia, Marshallove ostrovy, Guam, Mikronézia, Južná Kórea


náročnosť

15 dní

Trvanie

5888 7360€
K

Ázia  

Oceánia, Guam, Južná Kórea


náročnosť

11 dní

Trvanie

4387
Negustiózne! Vybrali sme najhoršie bizarné jedlá sveta Prémiový blog

Prémiový blog Negustiózne! Vybrali sme najhoršie bizarné jedlá sveta

My ľudia sme veľmi rozdielni. To, čo niekto považuje za pochúťku, napríklad kaviár či žabacie stehienka, iný nevie vložiť do úst. No jedlá, ktoré…

Ľuboš Fellner 9 min. čítania
Soul – ázijský tiger so vznešenou dušou Soul

Soul Soul – ázijský tiger so vznešenou dušou

Metropola, v ktorej sa nikdy nebudete nudiť. Žije v nej vyše desať miliónov obyvateľov, a v celej širšej aglomerácii viac ako 24 miliónov, čo zo…

Martin Šimko 8 min. čítania
Top 10 miest Južnej Kórey, ktoré musíte vidieť Blog

Blog Top 10 miest Južnej Kórey, ktoré musíte vidieť

Južná Kórea je stále krajinou, ktorá nie je až tak často skloňovaná medzi cestovateľmi. Aj preto tým, ktorí túžia navštíviť destináciu, kde je…

Martin Šimko 10 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny: