Vegánske pouličné jedlo v Mexiku

Vegánske pouličné jedlo v Mexiku

Ach, Mexiko. Krajina bravčového mäsa a syrov. V Mexiku je pouličné občerstvenie veľkou súčasťou kultúry. Na uliciach sa pripravuje veľa jedál rýchleho občerstvenia a malé stánky sa nazývajú "antojitos" - malé chute, pretože sú to zvyčajne malé občerstvenia a nie plnohodnotné jedlá. Tradične si objednáte pouličné jedlo a stojíte a konzumujtete ho pri stánku, v ktorom ste si ho kúpili. 

Vegánske pokrmy sa na uliciach nášho milovaného navštevovaného Mexika ešte úplne nerozšírili, ale my sme to preskúmali a máme pre Vás tipy, čo presne sa dá vegánskej strave prispôsobiť. Pre istotu však stále odporučujeme sa poradiť aj s pouličným kuchárom.

  • Camotes: mexická verzia kandizovaných sladkých zemiakov. Tento chutný pokrm sa pripravuje z camotes (sladkých zemiakov), piloncilo (surová forma trstinového cukru) a škorice. Tradične sa pridáva len škorica, ale v súčastnoti sa však rozšírili aj rôzne iné príchute. Camotes sú vegánske, ale samozrejme závisí, aká poleva sa k nim pridáva - veľa miestnych si ich dochutí aj so smotanou. Samotné kandizované sladké zemiaky sú však vegánske. 
  • Esquites: pečená kukurica, ktorú servírujú v pohárikoch! Miestni si radi túto pochúťku dochutia majonézou a syrom, ale rovnako skvele chutia aj s obyčajnou soľou a limetkou. 
  • Flautas: objednajte si zemiakovú verziu tohto obľúbeného mexického pokrmu. Zemiaky a cibuľa sú zabalené do teplej kukuričnej tortilly, ktorá sa opečie z oboch strán do chrumkava. Na vrch pridáme šalát, guacamole a salsu. 
  • Raspados: osviežujúci nápoj vyrobený z drteného ľadu a poliate rôznymi ochutenými sirupmi. V Mexiku sú v závislosti od oblasti alebo lokality známe aj pod inýmy názvami, ako napríklad raspa, yaguata, yuki či granizados. Je to vítaná, osviežujúca pochúťka na horúce letné dni. 
  • Tacos: tacos si počas návštevy Mexika zamilujeme. Väčšina pouličných predajcov vám pripraví aj zeleninovú verziu tacos - napríklad s hríbami alebo s nopálom (kaktus). Dochutíte si to salsou podľa vlastného výberu. 
  • Tlacoyos: sú hrubšie kukuričné tortilly, tradične plnené syrom, fazuľou a mäsom. Tento pokrm sa však veľmi jednoducho pripraví aj na vegánsky spôsob - ako náplň si vypýtajte iba fazuľu a doplňte ho nopálom či avokádom. 
  • Tortilly: čo je lepšie ako čerstvé tortilly zaliate salsou - pikantnou alebo menej pikantnou. O kukuričných plackách sa nám na konci zájazdu bude aj snívať! 
  • Tostadas: vyprážané tortilly, ktoré sa zvyčajne plnia s mäsom, šalátom, salsou, kyslou smotanou a avokádom. Sú však rovnako chutné aj bez mäsa a kyslej smotany - odporúčam si pridať nopál alebo hríby.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

3295 4393€
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

12668 22224€
B

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

7924
Oaxaca – najkrajšie mesto Mexika Oaxaca

Oaxaca Oaxaca – najkrajšie mesto Mexika

Ako si predstavujete Mexiko? Sú to tie farebné domčeky zaliate slnkom, dláždené ulice, kaktusy, agave, nízki chlapi v sombrerách a ženušky vo…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania
Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Mexiko City - gigant posadený na vypúšťanom jazere Mexiko City

Mexiko City Mexiko City - gigant posadený na vypúšťanom jazere

Hlavné mesto Mexika je piatym najľudnatejším mestom sveta a je to poriadne cítiť. Živý kotol zábavy, jedla, dopravných zápch, ale aj úžasných…

Viktor Háber 22 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: