Ach, Mexiko. Krajina bravčového mäsa a syrov. V Mexiku je pouličné občerstvenie veľkou súčasťou kultúry. Na uliciach sa pripravuje veľa jedál rýchleho občerstvenia a malé stánky sa nazývajú "antojitos" - malé chute, pretože sú to zvyčajne malé občerstvenia a nie plnohodnotné jedlá. Tradične si objednáte pouličné jedlo a stojíte a konzumujtete ho pri stánku, v ktorom ste si ho kúpili.
Vegánske pokrmy sa na uliciach nášho milovaného navštevovaného Mexika ešte úplne nerozšírili, ale my sme to preskúmali a máme pre Vás tipy, čo presne sa dá vegánskej strave prispôsobiť. Pre istotu však stále odporučujeme sa poradiť aj s pouličným kuchárom.
- Camotes: mexická verzia kandizovaných sladkých zemiakov. Tento chutný pokrm sa pripravuje z camotes (sladkých zemiakov), piloncilo (surová forma trstinového cukru) a škorice. Tradične sa pridáva len škorica, ale v súčastnoti sa však rozšírili aj rôzne iné príchute. Camotes sú vegánske, ale samozrejme závisí, aká poleva sa k nim pridáva - veľa miestnych si ich dochutí aj so smotanou. Samotné kandizované sladké zemiaky sú však vegánske.
- Esquites: pečená kukurica, ktorú servírujú v pohárikoch! Miestni si radi túto pochúťku dochutia majonézou a syrom, ale rovnako skvele chutia aj s obyčajnou soľou a limetkou.
- Flautas: objednajte si zemiakovú verziu tohto obľúbeného mexického pokrmu. Zemiaky a cibuľa sú zabalené do teplej kukuričnej tortilly, ktorá sa opečie z oboch strán do chrumkava. Na vrch pridáme šalát, guacamole a salsu.
- Raspados: osviežujúci nápoj vyrobený z drteného ľadu a poliate rôznymi ochutenými sirupmi. V Mexiku sú v závislosti od oblasti alebo lokality známe aj pod inýmy názvami, ako napríklad raspa, yaguata, yuki či granizados. Je to vítaná, osviežujúca pochúťka na horúce letné dni.
- Tacos: tacos si počas návštevy Mexika zamilujeme. Väčšina pouličných predajcov vám pripraví aj zeleninovú verziu tacos - napríklad s hríbami alebo s nopálom (kaktus). Dochutíte si to salsou podľa vlastného výberu.
- Tlacoyos: sú hrubšie kukuričné tortilly, tradične plnené syrom, fazuľou a mäsom. Tento pokrm sa však veľmi jednoducho pripraví aj na vegánsky spôsob - ako náplň si vypýtajte iba fazuľu a doplňte ho nopálom či avokádom.
- Tortilly: čo je lepšie ako čerstvé tortilly zaliate salsou - pikantnou alebo menej pikantnou. O kukuričných plackách sa nám na konci zájazdu bude aj snívať!
- Tostadas: vyprážané tortilly, ktoré sa zvyčajne plnia s mäsom, šalátom, salsou, kyslou smotanou a avokádom. Sú však rovnako chutné aj bez mäsa a kyslej smotany - odporúčam si pridať nopál alebo hríby.
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - Mexiko
- Cancún - najkrajšie pláže Mexika
- Luxusná čokoláda z Mexika
- Tulum, kráľ Instagramu
- Tortilla mexický chlieb
- Secret bar Mérida
- Mexická 5. avenue
- Chichen Itzá - nové náleziská
- Mexický FACEBOOKÓATL
- Jaskyne Cenotes na Yucatane
- Cestuj po Mexiku zadarmo
- Hilton otvára 31 nových hotelov v Mexiku
- Nový hotel Xcaret Arte pri Karibiku
- Nový Planet Hollywood Rezort v Cancune
- Hudobný festival 3.-5. december v Paradisus Cancun
- Bankovka roka 2020 - 100 mexických pesos
- Henequen alebo sisalové vlákno
- Palapa tradičný dom na Yucatáne
- Parque de las Palapas, park Cancune
- Tamales, jedlo z Mexika
- Temazcal, rituálna sauna