Vegánske pouličné jedlo v Mexiku

Vegánske pouličné jedlo v Mexiku

Ach, Mexiko. Krajina bravčového mäsa a syrov. V Mexiku je pouličné občerstvenie veľkou súčasťou kultúry. Na uliciach sa pripravuje veľa jedál rýchleho občerstvenia a malé stánky sa nazývajú "antojitos" - malé chute, pretože sú to zvyčajne malé občerstvenia a nie plnohodnotné jedlá. Tradične si objednáte pouličné jedlo a stojíte a konzumujtete ho pri stánku, v ktorom ste si ho kúpili. 

Vegánske pokrmy sa na uliciach nášho milovaného navštevovaného Mexika ešte úplne nerozšírili, ale my sme to preskúmali a máme pre Vás tipy, čo presne sa dá vegánskej strave prispôsobiť. Pre istotu však stále odporučujeme sa poradiť aj s pouličným kuchárom.

  • Camotes: mexická verzia kandizovaných sladkých zemiakov. Tento chutný pokrm sa pripravuje z camotes (sladkých zemiakov), piloncilo (surová forma trstinového cukru) a škorice. Tradične sa pridáva len škorica, ale v súčastnoti sa však rozšírili aj rôzne iné príchute. Camotes sú vegánske, ale samozrejme závisí, aká poleva sa k nim pridáva - veľa miestnych si ich dochutí aj so smotanou. Samotné kandizované sladké zemiaky sú však vegánske. 
  • Esquites: pečená kukurica, ktorú servírujú v pohárikoch! Miestni si radi túto pochúťku dochutia majonézou a syrom, ale rovnako skvele chutia aj s obyčajnou soľou a limetkou. 
  • Flautas: objednajte si zemiakovú verziu tohto obľúbeného mexického pokrmu. Zemiaky a cibuľa sú zabalené do teplej kukuričnej tortilly, ktorá sa opečie z oboch strán do chrumkava. Na vrch pridáme šalát, guacamole a salsu. 
  • Raspados: osviežujúci nápoj vyrobený z drteného ľadu a poliate rôznymi ochutenými sirupmi. V Mexiku sú v závislosti od oblasti alebo lokality známe aj pod inýmy názvami, ako napríklad raspa, yaguata, yuki či granizados. Je to vítaná, osviežujúca pochúťka na horúce letné dni. 
  • Tacos: tacos si počas návštevy Mexika zamilujeme. Väčšina pouličných predajcov vám pripraví aj zeleninovú verziu tacos - napríklad s hríbami alebo s nopálom (kaktus). Dochutíte si to salsou podľa vlastného výberu. 
  • Tlacoyos: sú hrubšie kukuričné tortilly, tradične plnené syrom, fazuľou a mäsom. Tento pokrm sa však veľmi jednoducho pripraví aj na vegánsky spôsob - ako náplň si vypýtajte iba fazuľu a doplňte ho nopálom či avokádom. 
  • Tortilly: čo je lepšie ako čerstvé tortilly zaliate salsou - pikantnou alebo menej pikantnou. O kukuričných plackách sa nám na konci zájazdu bude aj snívať! 
  • Tostadas: vyprážané tortilly, ktoré sa zvyčajne plnia s mäsom, šalátom, salsou, kyslou smotanou a avokádom. Sú však rovnako chutné aj bez mäsa a kyslej smotany - odporúčam si pridať nopál alebo hríby.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

2633 4389€
K

Amerika  

Honduras, Salvador, Mexiko, Guatemala, Belize

29.07. → 12.08. +2 termíny

náročnosť

15 dní

Trvanie

4128 5655€
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

24500
Najfantastickejšie festivaly sveta
Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 36 min. čítania
Oaxaca – najkrajšie mesto Mexika
Oaxaca

Oaxaca Oaxaca – najkrajšie mesto Mexika

Ako si predstavujete Mexiko? Sú to tie farebné domčeky zaliate slnkom, dláždené ulice, kaktusy, agave, nízki chlapi v sombrerách a ženušky vo…

Ľuboš Fellner 40 min. čítania
TOP 10: Najkrajšie hrobky a mauzóleá sveta
Blog

Blog TOP 10: Najkrajšie hrobky a mauzóleá sveta

Vedeli ste, že niektoré hrobky nájdeme medzi divmi sveta? Príbehy a legendy o týchto stavbách, ako aj o tých, ktorí hrobky obývajú, vás určite…

Ľuboš Fellner 27 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: