Vianočné trhy v Krakove 2023

Vianočné trhy v Krakove 2023

Vianočný trh v Krakove je tým najlepším, ktorý môžete navštíviť v Poľsku. Pokiaľ sa chystáte v tomto období do Krakova, určite zamierte na Rynek Glowny, teda hlavné námestie, kde sa dočkáte vianočnej atmosféry so skvelými trhmi.

Tohto roku budú vianočné trhy v Krakove prebiehať od 25. novembra do 26. decembra 2023. Zvykom však po minulé roky bývalo ich predĺženie. Dôvodom je sviatok Zjavenia Pána - trvať preto reálne budú až do 2. januára 2024. Hlavný program sa uskutoční každý deň od 10.00 do 20.00 h, avšak stánky s občerstvením si predĺžia otváracie hodiny do 22.00 h. Kam treba zamieriť?

Rynek Glowny

Drvivá väčšina turistov ide do centra mesta, kde sú najväčšie a najkrajšie trhy. Námestiu dominuje historická budova tržnice Sukiennice, kostol Nanebovzatia Panny Márie a obrovská plocha plná rôznych stánkov. Na jednom mieste nájdete prakticky všetky najvýznamnejšie pamiatky Krakova a zároveň veľký vysvietený stromček.

Prečo navštíviť Krakov počas Vianoc? Je to skvelé mesto plné mladých ľudí, cenovo dostupnejšie, na juhu Poľska je veľká šanca na biele Vianoce (teplota cca 3 až -4 stupne Celzia) a vždy je tu lahodná lacná vodka a skvelé vianočné nápoje na báze sladkej vodky (napríklad čaj s čerešňovou vodkou).

Vychutnať si tu môžete kôprovú polievku, boršč, údený syr Oscypek zo Zakopaného podávaný s brusnicovou omáčkou. Vo veľkom sa tu všade griluje a nechýbajú tradičné klobásky. Najväčšou špecialitou je však bigos. Ide o jedlo z čerstvej alebo kyslej kapusty, červeného mäsa, klobásy, údeného bôčika, húb a korenia (korenie, soľ, bobkový list). Zasýti, je veľmi chutný a každý si ho môže dať na spôsob, ktorý preferuje.

Vo vysvietených stánkoch uvidíte a určite si aj nakúpite krásne krištáľové ozdoby či sviečky z včelieho vosku. Taktiež lokálne ozdoby plné tradícií - najmä na nich vidno, že Poľsko je stále konzervatívnou a silne veriacou krajinou. Krakovské trhy určite patria medzi najlepšie vianočné trhy v Európe.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Maroko

04.07. → 13.07. +13 termínov

náročnosť

10 dní

Trvanie

1833 2350€
K

Európa  

Škandinávia, Veľká Británia, Škótsko, Nórsko


náročnosť

14 dní

Trvanie

3217 4595€
K

Európa  

Škandinávia, Island

15.06. → 20.06. +13 termínov

náročnosť

6 dní

Trvanie

1796 2395€
Varšava - mesto, ktoré vstalo z popola Varšava

Varšava Varšava - mesto, ktoré vstalo z popola

Poľsko je náš severný sused, s ktorým toho máme veľa spoločného. Varšava je slávne mesto s bohatou históriou s nádhernými hradmi a malebnými…

Gdaňsk -  jantárové pobrežie na severe Poľska Gdaňsk

Gdaňsk Gdaňsk - jantárové pobrežie na severe Poľska

Gdaňsk, toto čarovné mesto patrí k unikátnym turistickým destináciám. Jeho nezvyčajná poloha na pobreží Baltského mora a viac ako tisícročná…

Eva Andrejcová 15 min. čítania
Zakopané a klenoty poľských Tatier Zakopane

Zakopane Zakopané a klenoty poľských Tatier

Poliaci sú hrdý národ, o tom svedčí aj fakt, že často dovolenkujú doma. Kým dovolenka v zahraničí pre nich predstavuje určitú výzvu, doma sa…

Eva Andrejcová 11 min. čítania

Viac informácií o krajine: