Victoria Falls Bridge

Victoria Falls Bridge

S našou BUBO skupinkou sa nachádzame na hranici krajín Zimbabwe a Zambia. Pod nami hučí divoká voda rieky Zambezi, ktorú splavujú odvážlivci na raftoch, nad hlavami nám prelieta helikoptéra, z ktorej turisti pozorujú majestátne Viktóriine vodopády. Cieľom našej cesty je návšteva Zambie a známeho mestečka Livingstone. Aby sme sa na zambijskú stranu zo Zimbabwe dostali, prechádzame mostom známym ako Victoria Falls Bridge. Vystupujeme z nášho minibusu a peši prechádzame most po oboch stranách, aby sme si vychutnali nádherné výhľady ako na zambijskú, tak aj zimbabwiansku stranu.

Most ale nie je zaujímavý iba samotnými výhľadmi, ale aj svojou históriou. Jeho výstavba bola snom Cecila Johna Rhodesa, obchodníka s diamantmi, ktorý sníval o tom, že postaví most cez Zambezi, kde vlaky, ktoré budú prechádzať, zachytia spŕšku vodopádov. Mal byť zároveň súčasťou železničného systému, ktorý mal pretínať Afriku zo severu na juh.

Rhodesov sen sa nakoniec nenaplnil- projekt železnice sa nikdy nedokončil a samotný Rhodes zomrel ešte pred začatím výstavby. Tá však napriek tomu prebehla a po 14 mesiacoch prác bol most v roku 1905 oficiálne otvorený. S výškou 128 metrov bol toho času najvyšším mostom nad hladinou vody na svete. 1 868 ton ocele, ktoré boli použité na stavbu častí mosta, boli vyrobené v Darlingtone vo Veľkej Británii, odkiaľ ich prepravili 13 600 kilometrov a na mieste ich zmontovali. Ďalšou výzvou bolo tiež zostaviť inžiniersky tím na tomto mieste, kde sa ešte stále pohybovali divé zvieratá.

Samotné otvorenie prebehlo s veľkou parádou- prizvali dokonca syna Charlesa Darwina, profesora George H. Darwina, aby most slávnostne vyhlásil za otvorený. Viac ako 50 rokov cez most pravidelne prechádzali osobné vlaky ako súčasť hlavnej trasy medzi vtedajšou Severnou Rodéziou, južnou Afrikou a Európou. Podľa miestnej legendy sa domáci obyvatelia údajne po jeho otvorení báli most prekročiť a odmietali prejsť na druhú stranu. Ako prvý ním vraj prešiel leopard- keď to obyvatelia Zimbabwe a Zambie videli, prestali sa báť.

Dnes cez most vedie železnica, cesta aj chodník. Pokiaľ sa rozhodnete s BUBO vycestovať na zájazd 3x Naj Afriky, máte možnosť tento most navštíviť počas fakultatívneho výletu do Zambie. Alebo môžete uloviť adrenalínovejší zážitok a absolvovať na moste zipline či skočiť si bungee jumping z plošiny vo výške 111 metrov nad hladinou vody. Trúfli by ste si?  


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Zimbabwe, Juhoafrická republika, Botswana

04.07. → 12.07. +26 termínov

náročnosť

9 dní

Trvanie

2546 3395€
K

Afrika  

Zimbabwe, Zambia, Namíbia, Juhoafrická republika, Botswana


náročnosť

20 dní

Trvanie

4626 5140€
K

Afrika  

Zimbabwe, Juhoafrická republika, Botswana


náročnosť

13 dní

Trvanie

3974 4320€
Viktóriine vodopády - nezabudnuteľné divadlo prírody Viktóriine vodopády

Viktóriine vodopády Viktóriine vodopády - nezabudnuteľné divadlo prírody

Jeden z prírodných divov sveta, posvätné miesto pre domácich a ohromujúci zážitok pre návštevníka. Také sú Viktóriine vodopády, ktoré rozľahlé…

Jakub Kopča, Viktor Háber 17 min. čítania
Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania
Diablov bazén na vrchu Viktóriiných vodopádov Blog

Blog Diablov bazén na vrchu Viktóriiných vodopádov

Okúpali sme sa v jednom z najdivokejších prírodných bazénov na svete. Devil's pool alebo Diablov bazén je prírodný bazén na rieke Zambezi, ktorý sa…

Nikola Deckous 7 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: