Na Iguazu znovu otvorili Diablovo hrdlo

Na Iguazu znovu otvorili Diablovo hrdlo

Okruh Diablovho hrdla v národnom parku Iguazu sa opäť otvára. Národny park Iguazú, jedna z najpozoruhodnejších prírodných rezervácií na svete, privíta návšetníkov späť na svojom unikátnom okruhu Diablovho hrdla. Po niekoľkých mesiacoch obetavej práce úrady národného parku Iguazu oznámili, že diablovo hrdlo je pripravené, aby si ho návštevníci mohli užiť opäť od druhej polovice júla.

Toto dlho očakávané znovuotvorenie znamená koniec renovácií, ktoré trvali od 30. novembra 2023. Ide takmer o zlepšenie zážitku návšetníkov pri zachovaní prírodných krás. Možno sa pýtate, prečo bola táto časť uzatvorená. Ide o to, že sa chodník poškodil kvôli dramatickému zvýšeniu hladiny vody, čo spôsobilo nárast prietoku vody a štrukturálne poškodenie.

Vznik Diablovho hrdla

Geologická formácia Diablovo hrdlo vo vodopádoch Iguazu je skutočne strhujúcim príbehom, ktorý sa písal milióny rokov. Priam pozoruhodný zázrak je dôkazom rôznorodých a zložitých procesov, ktoré túto oblasť časom formovali. Úžasné vodopády Iguazu, ktoré sa nachádzajú na hranici medzi Argentínou a Brazíliou, sú výtvorom mohutnej rieky Iguazu.

Rieka sa vinie cez rozsiahlu čadičovú plošinu, ktorá je výsledkom sopečnej činnosti, ku ktorej došlo približne pred 130 miliónmi rokov počas rozpadu superkontinentu Gondwana. Je to ohromujúci fakt, ktorý zdôrazňuje ďalekosiahly pôvod tohto prírodného majstrovského diela.

Keď rieka Iguazu pokračovala vo svojom toku, prerazila si cestu cez odolnú čadičovú plošinu, čím sa zrodila séria úchvatných vodopádov a kaskád. Medzi nimi je známe Diablovo hrdlo (po španielsky Garganta del Diablo) ako vynikajúci príklad prírodnej geológie a eróznych procesov oblasti. Postupom času neustále prúdenie vody postupne opotrebovávalo časť mäkšej horniny a vytvorilo nádhernú priepasť v tvare písmena U. Táto úctyhodná priepasť Diablovho hrdla sa tiahne impozantnou šírkou približne 150 metrov a ohromujúcou výškou 82 metrov.

Jedinečná geologická formácia Diablovho hrdla je samotnou podstatou jeho mimoriadnej krásy. Obrovské množstvo vody rútiacej sa cez úzku priepasť, týčiace sa útesy, ktoré ju objímajú, a neustála hmla... To všetko prispieva k jej úchvatnému pôvabu. Oblasť Diablovho hrdla v rámci vodopádov Iguazu je nielen podmanivým prírodným zázrakom, ale aj prosperujúcim ekosystémom, ktorý sa hemží pozoruhodnou biodiverzitou.

Bohatý dažďový prales a vzájomne prepojené vodné cesty vytvárajú biotop pre širokú škálu voľne žijúcich živočíchov, vrátane cicavcov, vtákov, plazov, obojživelníkov, hmyzu a množstva rastlinných druhov.

Prečo sa nazýva Diablovo hrdlo?

Názov pravdepodobne pochádza z úžasných a impozantných charakteristík tejto konkrétnej funkcie. Keď sa voda rúti v obrovských objemoch a vrhá sa do úzkej priepasti, vytvára dunivý zvuk a pokrýva okolie hmlou. Toto dynamické a turbulentné zobrazenie mohlo vyvolať predstavy o mocnej sile, pripomínajúcej „hrdlo“, čo prispelo k spojeniu s názvom „Diablovo hrdlo“.

BUBO je tu už ako doma. Poďte s nami na zájazd k vodopádom Iguazu a zažite omnoho viac. Nebudete ľutovať. Ponúkame najviac termínov počas roka.

B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

13112 22224€
K

Amerika  

Južná Amerika, Uruguaj, Paraguaj, Brazília, Argentína


náročnosť

12 dní

Trvanie

2960
K

Amerika  

Južná Amerika, Patagónia, Uruguaj, Paraguaj, Chile, Brazília, Argentína


náročnosť

16 dní

Trvanie

3990
TOP 10: najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog TOP 10: najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Rio de Janeiro - deň v meste bohov Rio de Janeiro

Rio de Janeiro Rio de Janeiro - deň v meste bohov

Mesto bohov a samby - sen každého cestovateľa. Čo tu vidieť okrem nádhernej sochy Ježiša, Cukrovej homole či slávnej Copacabany? Pokiaľ do Ria…

TOP 10 - najhoršie bizarné jedlá sveta Prémiový blog

Prémiový blog TOP 10 - najhoršie bizarné jedlá sveta

My ľudia sme veľmi rozdielni. To, čo niekto považuje za pochúťku, napríklad kaviár či žabacie stehienka, iný nevie vložiť do úst. No jedlá, ktoré…

Ľuboš Fellner 9 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: