Zelená oáza s tou najlepšou kávou v Nairobi

Zelená oáza s tou najlepšou kávou v Nairobi Karen Blixen Coffee Garden

Isto ste už počuli o knihách od spisovateľky Julie Caplin, ktorá sa venuje romantickým románom z prostredia rôznych krajín. Príkladom sú známe knihy s titulmi Kaviareň v Kodani alebo Čajovňa v Tokiu. Čo tak kaviareň v Afrike? Etiópia je rodiskom kávy, my sa však spolu vyberieme juhozápadne - do hlavného mesta Kene, do Nairobi. Predstavujeme vám ďalšie miesto v Afrike, v ktorom si my v BUBO vychutnávame pôžitok z tohto svetoznámeho nápoja.

Počas zájazdov v Keni navštevujeme múzeum Karen Blixen, ktoré sa nachádza len 10 km od centra Nairobi, na úpätí vrchov Ngong. Dánska spisovateľka Karen Blixen, známa aj pod pseudonymom Isak Dinesen, sa preslávila svojím knižným románom „Spomienky na Afriku“, taktiež bola pretvorená aj do filmovej rovnomennej podoby v roku 1985 Oscarom oceneným režisérom Sydney Pollackom, kde hlavné úlohy stvárnili Meryl Streep a Robert Redford. Kniha bola prvýkrát publikovaná v roku 1937, nemalý úspech zaznamenala nielen kniha, ale aj film, ktorý získal až 7 cien Akadémie.

Ak ste danú knihu ešte nečítali, určite vám ju odporúčame. Môžete si ju zobrať na zájazd Safari v Keni a v kaviarni, ktorá sa nachádza na bývalej kávovej plantáži, kde dánska autorka prežila jednu z najvýnimočnejších etáp svojho života si ju čítať a zároveň popíjať kávu.

Samotná kaviareň sa nachádza len necelý kilometer od múzea, kde v rámci našej najlepšej BUBO prehliadky v Nairobi chodíme. Sídlo sa skladá z domu, ktorý postavil v roku 1912 inžinier Ake Sjogren. V roku 1917 ho barón Bror von Blixen Fincke, manžel Karen, odkúpil a založil kávovú plantáž, sídlo slúžilo ako farmárskym dom. Priestory súčasnej kaviarne a hotela mali kedysi reprezentatívny charakter a bol v nich umiestnený aj lovecký salónik.

Kávovej 600-akrovej farme sa vzhľadom na nadmorskú výšku, neúrodnú pôdu a rôzne tragédie vrátane požiaru nedarilo, pestovanie kávy bolo spojené s mnohými nepredvídateľnými situáciami a malo to následky aj v Kareninom osobnom živote. V roku 1921 sa manželstvo rozpadlo z dôvodu nevery manžela. Dom bol po rozvode prenechaný Karen. Od roku 1926  tam žila s novým milencom Finchom Hattonom, ktorý v roku 1931 zahynul pri leteckej havárii. Po smrti milovaného sa presťahovala naspäť do Dánska. Kde napísala jej najznámejšie dielo „Out of Africa“.

Farmu odkúpil od Blixen obchodník Remy Martin, poručík britskej armády Lioyd v roku 1954, po jeho smrti farmu zdedili jeho dve dcéry. V roku 1964 územie, na ktorom stojí stará kancelária a dom dánskej autorky odkúpila dánska vláda a darovala ho kenskej vláde ako dar za nezávislosť.

Karen vo svojich dielach nazvala dom „Bogani“ alebo aj „Mbogani“ čo znamená dom v lese. Bogani dodnes stojí na okraji Nairobi v štvrti, ktorá sa na jej počesť volá „Karen“. Po ceste z Bogani sa nachádza Swedo house, je srdcom záhrady, kde mladá Karen strávila časť života a používala ho ako svoju farmársku kanceláriu. Nachádza sa tu originálne zariadenie z kávovej farmy, aj autorkine osobné veci.

Areál pôvodnej farmy bol rozdelený na niekoľko častí. V súčasnosti okrem múzea a priestorov, kde Karen žila navštevujeme aj čarovnú kaviareň v priestoroch, ktoré majú aj ubytovacie a reštauračné kapacity. Viete sa tu vynikajúco najesť, či ubytovať v rôznych typoch izieb, suite a romantických chatkách.

Čarovná zelená záhrada dodá jedinečný zážitok z prostredia kvetov a 100 rokov starých stromov. Nehnuteľnosť „Karen Blixen Coffee Garden“ v blízkosti múzea odkúpila v roku 1999 Bonnie Dunbar a za pomoci umelca a staviteľa  Johneho Leeho v roku 2007 nehnuteľnosť prestavali. Prestavba trvala 3 mesiace a následne bola kaviareň v tom istom roku otvorená.

Súčasný areál kaviarne láka nielen kvôli bohatej histórii, ale aj prírodným unikátom a historickým prostredím. Poďte si s nami dať cortado zo silnej Arabicy do najlepšej kaviarne Nairobi spolu s BUBO. Ak nepreferujete kofeínové nápoje, odporúčame vám teplú špecialitu podniku Karen Blixen Dawa, ktorá skvele chutí s neuveriteľne krémovým citrónovým koláčikom.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Gruzínsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

1496 1995€
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

22224
K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

2134 3185€
Silicon Valley - sídlo najväčších firiem sveta Blog

Blog Silicon Valley - sídlo najväčších firiem sveta

Silicon Valley je meno, ktoré každý podvedome pozná ako centrum gigantických svetových korporácií a ambicióznych technologických startupov. Táto…

Filip Bobek 15 min. čítania
Kaňon Colca - svet kondorov Kaňon Colca

Kaňon Colca Kaňon Colca - svet kondorov

V rozoklanom srdci andských hôr leží jeden z najväčších skvostov Južnej Ameriky. S bohatou históriou siahajúcou ešte do čias pred Inkami bol…

Peter Droba 15 min. čítania
KVÍZ: Ako dobre poznáte Taliansko? Blog

Blog KVÍZ: Ako dobre poznáte Taliansko?

Cestoviny tagliatelle určite poznáte. Viete však, ktoré mesto v Taliansku drží recept ich výroby? Poznáte dominantu slávnej Florencie a spoznáte…

Viktor Háber 14 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: